Golgeter s pokrićem

Andrijašević već gleda prema “Istri 1961”: Ako u Puli budemo pravi, možemo se nadati pobjedi

Ivan Volarić

Drugi riječki pogodak - Franko Andrijašević u društvu Alexandera Gorgona / Foto Vedran KARUZA

Drugi riječki pogodak - Franko Andrijašević u društvu Alexandera Gorgona / Foto Vedran KARUZA

Kada imaš sigurno vodstvo od dva pogotka, kada ti suparnička ekipa praktički ne prelazi centar, onda pokušavaš pas igrom držati posjed. Možda smo mogli i u drugom poluvremenu malo jače krenuti u pojedinim situacijama, ali moramo i možemo biti zadovoljni s ovom pobjedom – kaže Andrijašević



RIJEKA – Franko Andrijašević ugradio je svoj drugi službeni pogodak na Rujevici, a prvi u dresu “Rijeke” (zabio je za Lokomotivu na otvaranju Rujevice), u rutinsku pobjedu “bijelih” nad “Splitom”. Splitski veznjak dočekao je spremno u posljednjim trenucima prvoga poluvremena “otpadak” ispred Dukinih vratiju i potvrdio ono što se naslućivalo i prije utakmice – da će nogometaši “Rijeke” novom domaćom pobjedom protiv prvoligaškog “davljenika” nastaviti svoj siguran hod prema naslovu jesenskog prvaka.


– Prije svega sigurno je teško igrati kada jedna ekipa stane u dva defanzivna bloka kao što su to učinili igrači “Splita” – započeo je 25-godišnji veznjak pristigao ovoga ljeta u “Rijeku” iz “Lokomotive”. – Osim toga, mi smo odmah na početku promašili dvije, tri prave prilike. Međutim, nismo gubili glavu, strpljivo smo čekali nove prilike i do odmora smo ipak sve riješili na željeni način. U drugom poluvremenu smo utakmicu mirno priveli kraju. Imali smo još neke situacije za treći pogodak koje nismo iskoristili, ali nema veze. Glavno je da smo upisali nove bodove, da smo ostvarili još jednu važnu pobjedu.


Riječani su prvu trećinu utakmice odradili u uraganskom ritmu, a s(p)retni prvi pogodak nakon pola sata igre stigao je kao nagrada za hrabar i bespoštedan pristup.


Odbijanci




– Takav je bio dogovor, dakle da krenemo odmah jako prema njihovu golu, da se nametnemo u sredini terena. Imali smo odmah na početku dvije, tri dobre prilike koje nismo iskoristili. Poslije nam se otvorilo, zabili smo iz dva odbijanca, ali i to je nogomet. Ovo su ipak utakmice koje je najvažnije dobiti.


Splitski vratar Duka je u nekoliko navrata reagirao čudesno, no tako je bilo i prošle sezone uz jednu bitnu razliku. Tada je na semaforu ostalo – 0:0. Prisjetio se Andrijašević da su Riječani ne tako davno proslavili vratara “Cibalije” Mladena Matkovića, glavnog »krivca« za vinkovački remi.


– Baš smo u svlačionici nakon utakmice komentirali i prisjetili se utakmice s “Cibalijom” kada se proslavio njihov vratar. Hvala Bogu, nije se ponovilo.


U nastavku su Riječani ipak malo stali na loptu i poštjedeli goste težega poraza. Šteta zbog publike željne novih golova, no s druge strane brzo nadolazi zahtjevno gostovanje u Puli i nije trebalo riskirati mogućnost ozljede ili pretjeranu energetsku potrošnji. Uostalom, “Split” niti u jednom trenutku nastavka nije uspio ugroziti riječko vodstvo.


– Kada imaš sigurno vodstvo od dva pogotka, kada ti suparnička ekipa praktički ne prelazi centar, onda pokušavaš pas igrom držati posjed. Mislim da smo u tome uspjeli. Možda smo mogli i u drugom poluvremenu malo jače krenuti u pojedinim situacijama, ali moramo i možemo biti zadovoljni s ovom pobjedom.


Pulska pomoć


Upravo su Puljani odradili dobar posao za Riječane, odigravši 1:1 u Osijeku. Andrijašević i suigrači pobjegli su “Osijeku” na tri boda prednosti.


– Sigurno da nam je taj remi pomogao u našim ciljevima, ali mi idemo iz utakmice u utakmicu. Nema opuštanja, moramo u svakoj utakmici pružati maksimum ako mislimo nešto napraviti ove sezone. Sigurno da je lakše igrati kada imaš određenu bodovnu prednost, ali to ne mijenja na činjenici da mi moramo dobivati utakmice kao što je ova protiv “Splita”. Oni su momčad sa samoga dna ljestvice i od nas se očekuje da budemo maksimalni. Ništa, sada moramo zaboraviti »Split« i okrenuti se novoj utakmici.


Franko misli na gostovanje na »Aldu Drosini« idućega petka. “Istra 1961” je u svojevrsnom zaletu…


– U posljednje tri prvenstvene utakmice osvojili su sedam bodova, što dosta govori. Gledali smo nekoliko njihovih utakmica i pokazali su da su dobra momčad s dobrim pojedincima. Dobro su se pojačali ove sezone. Bit će zahtjevna utakmica i ako budemo pravi, onda se možemo nadati pobjedi.


Bivši prijete


Puno je bivših igrača “Rijeke” u redovima “zeleno-žutih”. Miloš, Bertoša, Stepčić, Paracki, Solomon i Collins bivši su juniori “Rijeke”, vratar Iveša je one nikad prežaljene sezone 1998/99. bio treći vratar “bijelih”. Miloš, Solomon i Collins još uvijek su pod ugovorom s “bijelima”. Andrijašević vrlo dobro zna na vlastitom primjeru da su “bivši” uvijek posebno motivirani, a nerijetko i kobni protiv “svojih”.


– Upoznao sam Bertošu koji je bio na Rujevici kada sam stigao. Bit će to zanimljiva utakmica u koju moramo ući zrelo i maksimalno motivirano. Ako budemo pravi, ako pružimo sto posto, onda se možemo nadati uspjehu.


Kladionice su uoči utakmice sa “Splitom” podcijenile Andrijaševićeve golgetereske sposobnosti i ponudile koeficijent četiri na njegov drugi prvenstveni pogodak u dresu “Rijeke”. Dobra prilika za lovce na visoke koeficijente.


– Nije baš da pratim zbivanja na kladionicama, niti se opterećujem tim stvarima. Gledam samo kako da “Rijeka” bude što bolja. Ako ja tome mogu pridonijeti svojim pogocima ili asisistencijama, zašto ne? – zaključio je Andrijašević.