Susret na Rujevici

Andrijašević probio Interov bunker, “bijeli” nastavili pobjednički niz

Ivan Volarić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA U 67. minuti utakmice Marko Vešović iznudio je prekršaj iskosa nadomak kaznenog prostora gostiju. Josip Mišić izveo je slobodan udarac, a Franko Andrijašević u maniri engleskih centarfora staroga kova nadvisio svojega čuvara i trzajem glave poslao loptu u bliži kut, neuhvatljivo za vratara Čovića.


Pogotkom splitskog veznjaka nakon nešto više od sat vremena igre nogometaši »Rijeke« na kraju su ipak uspjeli slomiti otpor gostiju iz Zaprešića, koji su se unatoč porazu još jednom pokazali kao tradicionalno neugodni suparnik Riječana. Uostalom, ovo je tek druga pobjeda »bijelih« nad »Interom« u posljednjih šest susreta u kojoj ni približno nije došla do izražaja lepršava i efikasna igra Riječana zbog koje su s Rujevice s pet pogodaka u mreži ispraćeni igrači »Dinama«, a s dva pogotka manje nogometaši »Osijeka«.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza





Ono što je najbitnije pobjeda na kraju nije izostala. Zaprešićani ovoga puta nisu uspjeli prikočiti šampionski hod lidera s Rujevice, koji svoj slabiji dan nije skupo platio kao primjerice prošle sezone kada su im »žuti« odnijeli šest bodova (tri remija). Mnogi navijači su s Rujevice otišli svojim kućama s uvjerenjem da su ovo bili bodovi vrijedni jesenskog naslova prvaka. S punim pravom!


Samir Toplak prema očekivanjima parkirao je »žuti autobus« ispred svojih vratiju. Trener »Intera« poduplao je bokove, načičkao sredinu i prepustio se svojoj sudbini koja mu je do odmora bila prilično sklona. Vratar Čović zaustavio je u 9. minuti Andrijaševićev pokušaj glavom na ubačaj Mišića i Gavranovićev udarac četiri minute kasnije kada je bivši švicarski reprezentativac iznudio grešku svojega čuvara Filipovića, te ispostavio se osujetio dvije najbolje riječke prilike do odmora. Situacija u 24. minuti, kada je Čović krivo procjenio let lopte, a onda se od Gavranovića odbila kraj gola, ne ide u red izrađenih prilika već spleta okolnostima koje su na kraju gostima išle u prilog. U većem dijelu prvoga poluvremena Toplakova namjera držala je vodu. Riječani su djelovali prilično bezidejno, a od bezbrojnih udaraca iz kuta istinski su mogli profitirati samo jednom. U 41. minuti Mišić ubačaj iz kuta prvo je glavom skrenuo Mitrović, a onda i Gavranović, no lopta je otišla zamalo kraj vratnice.



Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 4011. Sudac: Dario Bel (Osijek) 6,5. Strijelac: 0:1 Andrijašević (67′). Žuti kartoni: Ristovski, Andrijašević (Rijeka), Mazalović, Altiparmakovski, Blažević, Čeliković (Inter)


RIJEKA: Prskalo 6,5, Ristovski 6,5, Mitrović 6,5, Elez 6,5, Žuta 6,5, Bradarić 6,5, Mišić 6,5, Vešović 6,5, (89′ Čanađija) -, Andrijašević 7, Gorgon 6, (78′ Matei) -, Gavranović 6, (90′ Črnic) –


INTER: Čović 6,5, Bosec 6, Filipović 6, Mazalović 6, Čeliković 6, Šarić 6, (84′ Mamut) -, Puljić 6, Blažević 5,5, (84 Kolar), Šoljić 6, Brlečić 5,5, Altiparmakovski 6, (76′ Zulim) –



Gavranovićev udarac iz 43. minute po kojem je lopta fijuknula zamalo kraj gola označio je kraj jednog bespolodnijih poluvremena Riječana ove jeseni (pokušao je Kek nakon pola sata i zamjeniti strane Vešoviću i Gorgonu). Naravno, da značajne zasluge za to imaju gosti koji, iako su se uglavnom oslonili na destrukciju igre, nisu bili tako bezopasni. U 30. minuti Puljić je s gotovo 25 metara umalo iznenadio Prskala pogodiviši gredu, a dvije minute kasnije Puljić je udarcem glavom vratara »Rijeke« najterao da izvuče loptu ispod grede u korner.


Budući da je »bijelima« u prvome poluvremenu nedostajao brži protok lopte, malo više agresije i odlučniji ulazak u završnicu jasno je da je vrlo bitno za tijek zbivanja u nastavku bilo u kakvom će mentalnom stanju izaći bijela momčad iz svlačionice nakon odmora. Riječani su od prve minute nastavka ipak malo podigli svoj ritam pa je u i oko gostujućeg kaznenog prostora postalo sve zanimljivije. Osjetili su gosti i nesigurnog mladog suca Bela (rujevičkog debitanta), pa sve češće počeli krasti vrijeme izležavajući se na travnjaku. Sve to dodatno je naelektriziralo atmosferu na i oko travnjaka, a nakon otprilike sat vremena igre kao da su igrači i navijači »Rijeke« zajedno osjetili da je došao trenutak za odlučniju reakciju. Nije prošlo puno vremena prije nego što je žuta brana ipak popustila, a utakmica izgubila natjecateljsku draž. Gosti su se otvorili tek u zadnjim minutama. Riječani pritom nisu željeli preuzimati dodatni rizik i ugroziti teškom mukom stečeno vodstvo pa su gledatelji ostali uskraćeni za još koji pogodak. Nisu zato ostali uskraćeni za još jedno veliko slavlje igrača i navijača. Rujevicom je još jednom prije vatrometa odjekivalo: šampioni!


TIJEK SUSRETA;


90′ – Igrat će se tri minute sudačkog vremena. Kek vuče zadnju taktičku izmjenu – Črnic umjesto Gavranovića.


89′ – Mijenja opet i Kek i to Čanađiju za Vešovića.


84′ – Umjesto Šarića ulazi Mamut, umjesto Blaževića Kolar.


78′ – Gorgon ide van, ulazi Matei.


76′ – Opet pokušava Andrijašević, lopta ide preko vratnice.


66′ – GOOOL! 1:0 – Vratar Intera konačno je kapitulirao. Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, Andrijašević glavom pospremio loptu u mrežu.


64′ – Žuti karton za Čelikovića zbog povlačenja Vešovića na 17 metara. Mišić puca preko živog zida i – preko gola.


60′ – Šoljić spašava situaciju nakon oštrog ubačaja Ristovskog.


57′ – Andrijaševiću žuti karton zbog navodnog udaranja Mazalovića. No žuti karton dobiva i Mazalović. Nejasna odluka suca Bela.


55′ – Bradarić je prebacio za Vešovića koji tuče preko gola.


52′ – Gorgon je pokušao iz slobodnog udarca s 25 metara, lopta ipak ide malo preko gola.


48′ – Bosec zamalo pogađa vlastitu mrežu.


43′ – Još jedna velika riječka šansa preko Gavranovića, ali njegov udarac opet koji centimetar pored gola.


41′ – Nakon kornera Mitrović najbrži na lopti, prebacuje loptu na lijevu stativu, gdje Gavranović pokušava gol – zabiti rukom.


40′ – Odmah opasnost na drugoj strani, Gavranović je oštro ubacio prema Gorgonu, Čeliković izbio u korner. 


40′ – Kontra Zaprešićana završila je udarcem Puljića, ali daleko od okvira gola.


37′ – Nespretna reakcija Filipovića za osmi po redu korner Rijeke.


32′  – Sada je na sličan način pokušao Šoljić, Prskalo uspio izvaditi loptu ispod grede i izbaciti u korner. Mini pritisak gostiju.


30′ – Vratnica je sada spasila Rijeku. Puljić je s 35 metara pokušao prebaciti Prskala, ali je lopta odsjela na gredi.


24′ – Mitrović je ubacio dugu loptu prema Gavranoviću, a Čović i Šoljić jedan drugom zasmetali i umalo zakuhali novu opasnost pred svojim vratima.


20′ – Dva uzastopna kornera za “Rijeku”, ali bez konkretnijih situacija.


13′ – Opet se Gavranović oslobodio pratitelja i snažno šutirao, ali opet je na mjestu Čović.


11′ – Gavranovićev udarac blokirao je Bosec.


9′ – Fantastična reakcija Čovića sada. Ubačaj s desne strane na glavu je dočekao Andrijašević i prebacio na drugu stranu prema Gavranoviću koji je stajao sam na pet metara, ali efektnom paradom loptu je uspio “izboksati” zaprešićki vratar.


7′ – Bosec je izveo slobodan udarac na desnoj strani, bio je to pokušaj ubacivanja kojeg čisti Žuta.


1′ – Rijeka je odmah jurnula prema vratima Čovića, pokušaj Žute obrana gostiju izbacuje u korner.


0′ – Susret počinje za desetak minuta.