Pouzdani »Rijekin« vratar

Andrej Prskalo optimističan prije nastavka sezone: ‘Ova Rijeka može igrati samo bolje nego jesenas’

Orlando Rivetti

Uvijek ima prostora za napredovanje, posebice u našoj momčadi koja je sada kompletna od prvog kola. »Rijeka« može igrati samo bolje nego jesenas kada je stvarno bio užitak biti dio ekipe. I poruka suigračima, nastavite tako da bude što manje posla... – ističe vratar »bijelih« s Rujevice



RIJEKA Vratari su čudne biljke. Najusamljenije duše. Slava zbog dobre obrane kratko traje, poput kruga u vodi, širi se i nestane. Greške se pamte za sva vremena. Uvijek su krivi i kada je bilo nemoguće zaustaviti loptu na putu do mreže. Andrej Prskalo čvrsta je karika u riječkom sastavu. Iznad svih očekivaja. Zgrabio je priliku i dokazao da je riječ o vrataru od povjerenja. Obrana zna da ako suparnik probije zadnju liniju tu je – Prskalo!


Tri utakmice, 270 minuta, četiri i pol sata igre, protiv Danaca, Šveđana i u finalu s Česima, bez primljenog pogotka na Atlantic Cupu u Portugalu…– Netaknuta mreža na kraju utakmice san je svakog vratara. Pošteno rečeno, nisam imao previše posla. Zahvaljujući igračima ispred mene, odradili su veoma dobro svoj posao. Suparnički »topnici« nisu imali previše prostora za akciju i završni udarac.

Obrana je temelj igre u kolektivnim loptačkim sportovima, defenzivna organizacija jamstvo uspjeha?


– Naša prva obrambena linija je u napadu, cijela momčad je tjelesno spremna i mentalno jaka, taktički uigrana do detalja tako da i fazu obrane može igrati veoma dobro.




Jesenas su u srcu obrane bili Mitrović i Elez, sada su u Portugalu igrali Šofranac i Elez. Čeka se da ozdravi Župarić, došao je Kulušić… Koliko promjena stopera utječe na harmoniju zadnje linije? Stoperi su igrači s kojima najviše komuniciraš?


– Uvijek i u svemu neophodna je faza prilagodbe dok ne počnemo razmišljati isto. Nakon nekoliko utamica sve je lakše, znam točno linije kretaja, što mogu očekivati u određenim situacijama. Zadovoljan sam. Neće biti problema bez obzira na to tko bude igrao.


Potencijal


Šofranac je u Portugalu dobro odradio tri utakmice?


– Veoma dobro. Nije previše igrao u prvom dijelu sezone, ali je brzo pohvatao konce igrača u zadnjoj liniji. Iz utakmice u utakmicu bio je sve bolji. U dvadeset prvenstvenih utakmica, 30 sati igranja, primio si samo osam golova, od toga dva iz jedanaesterca, protiv »Intera« i »Hajduka«?

– Lijepo je pogledati ljestvicu, ali i onaj stupac o postignutim golovima. Mali broj primljenih golova govori da smo kompaktna, uigrana i odgovorna ekipa koja u svakom trenutku zna što joj je činiti. Suradnja je maksimalna. Koliko sam zaslužan ja toliko su i suigrači. Prekrasne brojke, od osvojenih do postigntih i primljenih golova, plod igre momčadi.


Malo primljenih golova, ali naglasak je na napadačkoj igri momčadi?


– Uglavnom, naravno osim mene, veći dio utakmice provodimo na onom dijelu terena koji pripada suparniku. Kako se cijela ekipa brani tako i napadamo. Ofenzini potencijal je strašan. Na prvoj vatrenoj liniji četiri su igrača s »topovima« u nogama. Vešović, Gorgon, Andrijašević, Gavranović. »Osijek« je prvi suparnik na startu proljetnog nastavka. I oni imaju ofenzivni potencijal, Ejupi, Perošević, Boban…?

– Goropadni su posebno na svom travnjaku u Gradskom vrtu. Čeka nas teška i zahtjevna utakmica. Ali dolazimo kao najbolja momčad prvenstva, to moramo i pokazati, dakle gledati sebe. Moramo maksimalno koncentrirano ući u utakmicu.


Ejupi je prijetnja za riječku obranu?


– Opak. Sjećam ga se iz »Slavena«. Zadavao sam je dosta problema. Napadačka su momčad.


Treba ga potjerati od riječkog gola?


– Vjerujem da hoćemo. Ali neka oni razmišljaju o nama.


Prva prepreka


Pripreme u Portugalu bile su pun pogodak u svakom pogledu?


– Od ambijenta i uvijeta do toga kako smo radili, barem iz mog kuta. Nikad zadovoljniji.


Koliko je momčad na tragu jesenske forme?


– Uvijek ima prostora za napredovanje, posebice u našoj momčadi koja je sada kompletna od prvog kola. »Rijeka« može igrati samo bolje nego jesenas kada je stvarno bio užitak biti dio ekipe. I poruka suigračima, nastavite tako da bude što manje posla…


U pauzi si upisao nastup za reprezentaciju na China Cupu protiv Kine?


– Najveća zadovoljština za sve sam uložio u svoju karijeru. Mislim da je nastup bio OK, ne igra se svaki dan za reprezentaciju svoje domovine. Srce je htjelo iskočiti od ponosa dok je svrirala hrvatska himna.


Izgubili ste na ruletu kaznenih udaraca, obranio si jedan udarac?


– Samo jedan je Handanovič, najjači od svih vratara kada je riječ o kaznenim udarcima.


Kreće se da plus šest bodova u odnosu na »Dinamo«. Bez euforije, ali s realnom podlogom za povijesni rezultat. Zabranjena riječ je naslov?


– To je cilj svih nas. Dat ćemo sve od sebe, ali pred nama je još 16 kola. Ne volim se razbacivati izjavama, govoriti unaprijed. Svaka utakmica vrijedi tri boda. »Osijek« je prva prepreka. Moramo se koncentrirati i raditi ono šo znamo. Kao što je to bio slučaj u prvom dijelu sezone.