Vratar Rijeke

Andrej Prskalo: Nije bitno tko zabija, bitno je da dobijemo Hajduk, da postignemo barem jedan gol više

Ivan Volarić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Činjenica je da dugo nismo izgubili od »Hajduka«, da su posljednje utakmice išle na našu stranu u rezultatskom smislu, ali ja ne volim pričati o tradiciji jer svaka utakmica je nova priča. Zato ću još jednom ponoviti i naglasiti da moramo biti maksimalno koncentrirani – kaže Prskalo



Ukoliko trener »bijelih« Matjaž Kek ne iznenadi sastavom i primjerice na teren od prve minute ne pošalje veznjaka Matu Maleša umjesto Filipa Bradarića ili Josipa Mišića onda će Riječane iz svlačionica na poljudski travnjak u jubilarnom 130. jadranskom derbiju povesti kapetan Andrej Prskalo. Vratara »bijelih« uz nošenje trake oko desne nadlaktice veže jedna lijepa tradicija: »Rijeka« nije nikada izgubila utakmicu kada je 29-godišnjak iz Labina bio kapetan momčadi! Istina, stoji i napomena da »Rijeka« općenito dugo nije izgubila prvenstvenu utakmicu (više od godinu dana), a kamoli od »Hajduka«. Posljednji posrtaj u jadranskom derbiju Riječani su doživjeli pred četiri godine na Kantridi. Nakon te utakmice započeo je dugi niz riječkih pozitivnih rezultata u utakmicama koje su oduvijek bile nešto više od utakmice za navijače »Rijeke«. Bivši junior »Rijeke« vrlo dobro zna koliko pristalicama »bijelih« znači današnji ogled, a posebno u kontekstu borbe za naslov prvaka i pokušaja očuvanja čak šest bodova prednosti nad »modrima«.


– Pred nama je sigurno utakmica koja je jako važna svima, kako nama igračima tako i navijačima – govori Prskalo. – Čeka nas teška utakmica, siguran sam da će naši domaćini biti izrazito motivirani, ali na nama je da odgovorimo jednakom mjerom, da budemo sto posto koncentrirani i da pružimo svoj maksimum.


Futacs najopasniji


Zanimljivo je da u riječkoj svlačionici više nema niti jednog igrača koji se sjeća posljednjeg poraza »Rijeke« od »Hajduka« iz ožujka 2013. godine.



Martić i Bezjak počinju?


Trener »bijelih« Matjaž Kek ničim nije naslutio kako će zamjeniti Marka Vešovića i Stefana Ristovskog koji ne mogu istrčati u jadranskom derbiju zbog trećeg žutog kartona dobivenog u ogledu s »Lokomotivom«. Kao neka logična riješenja nameću se Ivan Martić na poziciji desnog beka i Roman Bezjak na desnom ili lijevom krilu (desno može i Gorgon, a Roman u tom slučaju na mjesto lijeve polušpice), no ne treba isključiti ni neke druga varijante. Recimo na mjesto desnog braniča mogao bi Dario Čanađija, veznjak, koji je znao u prijateljskim utakmicama uskočiti na mjesto lijevog ili desnog beka, a iz kombinacija za upražnjeno mjesto desne polušpice ne treba isključiti ni Rumunja Florentina Mateia. Što se ostalih dvojbi tiče promjena se može eventualno očekivati na mjestu stopera. Kek je otvorio proljeće sa Šofrancem u paru s Elezom, a posljednje utakmice igrali su Elez i Kulušić. Dakle, eventualna dvojba može biti Šofranac ili Kulušić.


– Činjenica je da dugo nismo izgubili od »Hajduka«, da su posljednje utakmice išle na našu stranu u rezultatskom smislu, ali ja ne volim pričati o tradiciji jer svaka utakmica je nova priča. Zato ću još jednom ponoviti i naglasiti da moramo biti maksimalno koncentrirani i motivirani.


»Hajduk« nije oduševio na otvaraju proljeća. Puno uvjerljivije djelovali su tijekom zimskih priprema.


– Upisali su ovoga proljeća remi, poraz i jednu pobjedu. Mislim da ih taj posljednji posrtaj u osječkom Gradskom vrtu može samo dodatno mobilizirati i motivirati protiv nas. Sigurno se neće predati tek tako neovisno o tome što rezultati sigurno nisu u skladu s očekivanjima njihovih navijača.


Splićani su se tijekom priprema hvalili svojim ofenzivnim potencijalom, napadačima koji barem »na papiru« djeluju moćno i svima mogu zagorčati život poput Futasca, Ercega, Ohandze, Saida…


– Sigurno da imaju nekoliko dobrih igrača u samom vrhu napada koji na kraju krajeva zabijaju golove. Statistika im ide u prilog. Morat ćemo biti maksimalno pažljivi jer stvarno imaju nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Tu su Futacs pa Ohandza… Ne znam tko će od njih igrati, ali riječ je igračima na koje definitivno treba obratiti posebnu pažnju. To ne znači da »Hajduka« nema i u drugim linijama opasne igrače na koje također treba posebno motriti, međutim meni osobno Futacs se čini njihovim najopasnijim igračem.


Puni gas


Otegotna okolnost za Prskala je što ovoga proljeća »Rijeka« još nije uspjela završiti utakmicu bez primljenog gola. Dva pogotka primljena su u Osijeku, jedan u Zaprešiću, pa jedan od »Osijeka« i »Lokomotive« na Rujevici. Ukupno: pet primljenih golova u četiri utakmice. Zanimljivo, Prskalo je jesenas primio samo osam prvenstvenih golova!


– Tako nam se poklopilo, da smo primili gol u svakoj utakmici, ali najbitnije je da se to nije odrazilo na našim rezultatima. Pobjeđujemo, skupljamo bodove i to je u konačnici najbitnije.


Na Poljudu će trener Matjaž Kek morati promjeniti kompletnu desnu stranu momčadi.


– To je sigurno malo nezgodno. Ristovski i Vešović su dva vrlo kvalitetna igrača, ali vjerujem da će tko god ih bude zamjenio pružiti svoj maksimum i da će odraditi svoj dio posla na najbolji mogući način.


Mnogi Poljud vide kao posljednju veću prepreku uoči sudara s »Dinanom« i možda prve meč lopte u neizvjesnoj utrci za naslovom prvaka.


– Mi moramo ići svaku utakmicu punim gasom i svaka iduća utakmica nam je najbitnija. Ne trebamo se stoga opterećivati s onim što će biti za 15 ili 30 dana, sada vlada maksimalna koncentracija na jadranski derbi, a kada ta utakmica završi fokusirat ćemo se na onu iduću protiv »Osijeka« u polufinalu Kupa Hrvatske.Stoji, ali činjenica je da je utakmica protiv »Hajduka« ipak posebna priča. Bio bi veliki psihološki poticaj uoči derbija s »Dinamom« kada bi se ponovo trijumfalno prošlo kroz Split.

– Sigurno da nam je želja ostvariti pozitivan rezultat na Poljudu, a skorašnja utakmica s »Dinamom« u tom smislu može samo biti dodatni motiv na Poljudu.


Angažman


Posljednji put zabio je Franko Andrijašević, potom dvaput Josip Elez, sada je red na trećem riječkom Splićaninu Filipu Bradariću.


– Ma nije bitno tko zabija, bitno je da dobijemo, da postignemo barem jedan gol više od njih. Kakav »Hajduk« očekujemo? Nisu se oni nikada do sada protiv nas zatvarali pa vjerujem da neće ni ovoga puta. Osim toga sigurno će ih podrška s poljudskih tribina tjerati prema našem golu.


Što će odgovarati momčadi koja puno toga gradi na brzoj tranziciji i kvalitetnoj pas igri. Riječani će sigurno znati iskoristiti prostor iza zadnje splitske linije ukoliko naravno Španjolac na splitskoj klupi visoko podigne svoju obranu.


– Slažem se, sigurno da nam odgovara kada naši suparnici tako igraju, ali nije to najbitnije. Ključno je da mi budemo pravi, koncentracija i maksimalan angažman svih igrača su ipak najbitniji – rekao je Prskalo.