Pogled sa strane

Analizirali smo riječki zimski prijelazni rok: “Rijeka” se kvalitetnije pojačala nego “Dinamo”

Ivan Volarić



RIJEKA Transferima Bernarda Matića (Zagreb) i Nikole Totića (Krk) stavljena je točka na »i« netom zaključenog »mercata«. »Rijeka« je u zimskom prijelaznom razdoblju sigurno više dobila nego što je izgubila, iako će na potpune ocjene trebati sačekati određeni period dok se pristigli igrači oporave i uigraju. Upravo je tajming dovođenja igrača jedino što remeti dojam da su na Rujevici odradili jako dobar posao ove zime.


– Šteta što se Župarić ozlijedio čim je došao, jer sam ga zapazio još dok sam vodio »Pomorac« i »Goricu« protiv njegove »Cibalije« i preporučio čovjeku koji ga je odveo u »Pescaru« – govori Damir Milinović, bivši kapetan i branič »Rijeke« iz one generacije koja je umalo postala prvakom Hrvatske 1999. godine. – Župarić je kvalitetan stoper koji zna igrati. Nije imao značajniju minutažu u Italiji u posljednje vrijeme, ali kada se oporavi i spremi sigurno može zamjeniti Mitrovića. Kulušića poznajem otkada je igrao u »Šibeniku«. Riječ je isto tako o kvalitetnom stoperu, koji je u Turskoj bio kapetan, što znači da je riječ i o kvalitetnom karakteru. Siguran sam da će i on pomoći »Rijeci«, posebno kod prekida što je pokazao i kada je na prvoj utakmici zabio dva pogotka. O Bezjaku ne treba puno trošiti riječi.


Ima šansu biti prvi strijelac lige, a šest mjeseci ga nije bilo u HNL-u. Sve u svemu prijelazni rok je dobro odrađen i po meni »Rijeka« može nastaviti tamo gdje je stala jesenas.


Barcelona 




Pozitivno na prijelazni rok gleda i Milinovićev riječki suigrač s kraja 90-tih godina – Božidar Čačić.


– Prijelazni rok je dobro odrađen u prvom redu zbog toga jer se nije narušila konfiguracija momčadi – smatra Čačić. – Otišao je Mitrović, ali 90 posto ekipe je ostalo isto. Na Rujevici su pogodili s povratkom Romana Bezjaka. Istina, stigao je u posljednjim danima prijelaznog roka, ali mislim da se to neće osjetiti jer dolazi u dobro poznatu sredinu. Što se obrane tiče sigurno da nije lako nadoknaditi nešto što se dobro uigralo. Međutim, nemojmo zaboraviti kako je Mitrović počeo sezonu. Postao je reprezentativac i napravio sjajan transfer, iako je ljetos trenirao odvojeno od momčadi. Sigurno da mu je pritom ekipa pomogla, donijela samopouzdanje s načinom na koji su igrali. Ova ekipa nas je zadužila, nema razloga sumnjati u nju, možemo biti optimisti, iako prognoze su u nogometu nezahvalne. Vidjeli ste prije nekoliko dana kako se i »Barceloni«, momčadi koja figurira kao najbolja na svijetu, može dogoditi raspad sustava.


Sammir i Soudani


Svoje viđenje mercata ponudio je i poznati riječki menadžer i uvijek zahvalni sugovornik Predrag Rački.


– »Rijeka« je bolja nego što je bila jesenas! – tvrdi »Pedo«. – Trebat će malo vremena da se sve to posloži. Kulušić je igrač koji je ipak iskusniji od Mitrovića i šteta što nije došao mjesec dana da dobije više vremena za uigravanje s momčadi. Dobro je da se vratio Bezjak jer poznaje ekipu i ona njega. Dakle, proces prilagodbe nije potreban. »Rijeka« se više pojačala nego »Dinamo«. Sammir je odnosom prema radu bio upitan i prije. Svi znamo kako on živi, a ja ne vjerujem da se igrač može promjeniti. Osim toga, u »Dinamu« imaju problema sa Soudanijem, koji je van ciklusa treninga u posljednjih mjesec dana. Bitna je sada psihološka priprema. Glupo je svaki dan ponavljati kako ćemo biti prvaci. U proljeće treba krenuti od nule, kao što se krenulo u jesenski dio sezone. Dakle, treba zaboraviti na šest bodova prednosti i ponašati se kao da ne postoji bodovna razlika – rekao je Rački.