Težak udarac za bijele

Alexander Gorgon preskače uvodni dio nastavka sezone zbog upale pubične kosti

Ivan Volarić

U idealnom raspletu situacije Gorgon će preskočiti kompletne zimske pripreme i uvodni dio nastavka sezone u kojem Riječane očekuju možda i najvažnije utakmice (polufinale Kupa Hrvatske...). Loša vijest je da je Gorgon u svojoj karijeri već imao problema s pubičnom kosti



RIJEKA Kako sada stvari stoje, trener »bijelih« Matjaž Kek u ponedjeljak će okupiti momčad bez najmanje petorice standardnih prvotimaca i ponajboljih pojedinaca jesenske, pa i one šampionske »Rijeke«. Mario Gavranović je otišao u »Dinamo«, a Josip Elez, Josip Mišić i Marko Vešović su u razno-raznim fazama odlaska, odnosno realizacije inozemnih transfera.


Peta važna karika riječke momčadi, koja u ponedjeljak neće krenuti s normalnim radom jest austrijski napadač Alexander Gorgon.


Iskusni, 29-godišnji Bečanin poljskog porijekla, mučio se prošle jeseni s brojnim ozljedama, vraćao u momčad pa još brže morao u »klupsku ambulantu« na oporavak. Činilo se nakon njegovih pogodaka u Ateni krajem studenoga da su teški dani konačno iza njega, ali onda je ponovo upao u zdrastvene probleme. Istekom jeseni svi su se u klubu nadali da će mu stanka dobro doći i da će nakon pauze doći odmoran i zdrav na početak priprema, te proljeće dočekati »fit«.




Uostalom, njegove usluge bi podmlađenoj i izmjenjenoj momčadi itekako dobro došle. Međutim, s prvim danima siječnja stigla je neugodna vijest: Alexander Gorgon mogao bi biti izgubljen i za kompletan proljetni dio sezone!


Neugodna ozljeda


Razlog? Upala pubične kosti vrlo je rijetka, ali izrazito neugodna ozljeda koja za početak iziskuje ono najteže za svakoga sportaša – dugotrajno mirovanje ili višetjedni izostanak bilo kakve sportske aktivnosti. Osnovna internetska pretraga otkrit će sljedeća saznanja: »Osteitis pubis je upala preponske simfize, odnosno spoja preponskih kostiju s prednje strane zdjelice. Čest je uzrok kronične boli u području prepona koja se može širiti i u okolne strukture. Često se javlja kod sportaša (igrača američkog nogometa, nogometaša, hokejaša, tenisača).


Upala nastaje kao posljedica pretjeranog naprezanja (opterećenja) i nagomilavanja malih oštećenja kroz duže vrijeme. Najčešći uzrok je intenzivno bavljenje sportskim aktivnostima kod kojih su prisutne česte i nagle promjena smjera kretanja, sprintevi ili udarci nogom (nogomet, atletika, hokej, američki nogomet, tenis). Prilikom izvedbe ovakvih naglih pokreta dolazi do neravnomjernog prijenosa sile na zdjelicu, kao i do pomaka zdjeličnih kostiju u preponskoj simfizi. Učestalo bavljenje ovakvim aktivnostima može dovesti do nastanka mikrooštećenja preponske simfize, a nakon nekog vremena i do njene upale, odnosno razvoja. Prvo dolazi do pojave boli u području prepona na samoj simfizi. Bol se može širiti u donji dio trbuha ili u kukove.


Bol se obično pojačava kod aktivnosti (podizanja trupa ili nogu, promjena smjera kretanja, trčanja, i sl.), kod ležanja na boku, te kod kašljanja ili kihanja. Upala pubične kosti se u većini slučajeva ne liječi operativnim putem. Nakon što se mirovanjem smiri upala slijedi rehatilitacijski proces (kineziterapijske vježbe), odnosno vježbe za jačanje mišića, a glavni fokus terapije je na povećanju fleksibilnosti u području zdjelice. Rehabilitacijski program traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a potpuni se oporavak očekuje nakon 7 do 10 mjeseci…«


Opetovani problemi


Dobra vijest je da su treneri, liječnici i fizioterapeuti »Rijeke« jako dobro upoznati sa simptomima i načinom liječenja ove ozljede. Iskustvo čini svoje. U posljednjih pet, šest godina čak četvorica prvotimaca su imali upale pubične kosti manjega ili većega opsega: Anas Sharbini, Ivan Tomečak, Marko Vešović i Leon Benko. Zajedničko je kod svih ozlijeđenih igrača bilo jedino to što su imali različite vremenske rokove oporavka. Kod nekih igrača je to išlo brže, a kod nekih sporije. Uobičajena je za početak stanka od tri do četiri tjedna kroz koju se pokušava smanjiti upala, a ukoliko se u tome uspije, onda se kreće u rehabilitativni proces. Ukoliko i to protekne uspješno, igrač se može uključiti u trenažni proces i početi pripremati za povratak na travnjak.


Kada se sve ovo prenese u stvarno vrijeme, onda je jasno da će u idealnom raspletu situacije Gorgon preskočiti kompletne zimske pripreme i uvodni dio nastavka sezone u kojem Riječane očekuju možda i najvažnije utakmice (polufinale Kupa Hrvatske…). Loša vijest je da je Gorgon u svojoj karijeri već imao problema s pubičnom kosti i te probleme nije riješio bezbolno i tako brzo kao što to predviđa onaj idealan scenarij.


S tom ozljedom i njezinim posljedicima Gorgon se mučio gotovo dvije godine dok je igrao za bečku »Austriju«. Od ljeta 2013. do ljeta 2015. godine više je vremena provodio kod liječnika nego na travnjaku. Na ozljedu pubične kosti nadovezali su se problemi s koljenom, zglobovima i mišićima, odnosno uobičajene posljedice dugotrajne pauze i netreniranja. U tom razdoblju je upravo zbog ozljede pubične kosti morao preskočiti dvije europske utakmice protiv »Dinama«.


– Te dvije godine su za mene najteže razdoblje u karijeri. Iskreno, bilo je trenutaka kada sam ozbiljno pomišljao odustati od svega i posvetiti se školovanju za trenera… – izjavio je prošle zime Gorgon ne sluteći da ga čeka nova borba sa starom ozljedom.


Jasno je da će ova vijesti bolno odzvoniti kako među navijačima, tako i zidovima rujevičkog trening centra, posebno u svjetlu brojnih igračkih odlazaka, a možda natjerati odgovorne klupske ljude da preispitaju svoje planove u siječanjskom prijelaznom roku, te pored napadača (Čolak), desnog beka, veznjaka i stopera, angažiraju i jednog krilnog napadača.


Naravno, sve to pod uvjetom da Matjaž Kek ne posegne za dostupnim rješenjima. Prošle jeseni je lijevu polušpicu do ozljede igrao Brazilac Heber, nakon toga na toj strani trener »bijelih« je povremeno koristio Črnica, Mateija, Acostyja i Kvržića s time da su posljednja dvojica najčešće igrala na desnoj strani riječkoga napada, a rumunjski ofenzivac je na odlasku s Rujevice.


Gorgon: Nadam se da ću se što prije vratiti


Alexander Gorgon obratio se jučer navijačima »Rijeke« i svojim pratiteljima na facebook stranici.


– Kao što vidite, nalazim se u Münchenu, ali ne zato da bih uživao u tom gradu. Iduća četiri tjedna provest ću na oporavku na relaciji München – Regensburg.


Nadam se da ću se što prije vratiti na travnjak – poručio je Gorgon.