Isto bodova kao lani

ANALIZA TURBULENTNE POLUSEZONE Kako se Rijeka digla od ponora do trećeg mjesta

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Prvu rundu prvenstva obilježila je nova smjena trenera, četiri domaća remija i dva boda manje osvojena na Rujevici nego u gostima, tri poraza u nizu, ali i četiri uzastopne pobjede te nova sinergija sa svim navijačima



Odmah nakon novog visokog poraza od Dinama nogometaši Rijeke razišli su se na blagdanski odmor, novo okupljanje trener Simon Rožman zakazao je u ponedjeljak, 6. siječnja. Još jedna polusezona je iza »bijelih«, turbulentna kao i prošla u kojoj su nakon 19 kola sakupljena također 34 boda, izjednačen je najslabili rezultat u posljednjih sedam godina. No, to i nije toliko presudno kada se zna da momčad na trećem mjestu sa samo bodom zaostatka puše za vrat Hajduku. Velika hrvatska četvorka po svemu sudeći tako će voditi borbu za drugo mjesto i kvalifikacije Lige prvaka, odnosno raspodjelu europskih ulaznica. Sukladno je to i najavama uoči prvenstva iako nikako ne treba zaboraviti vrlo dobre sastave Gorice i Lokomotive…


Polusezonu je kao i lani obilježila nova smjena trenera. Igor Bišćan je nakon osam kola vođenja momčadi napustio Rujevicu nakon glatke pobjede u Puli (0:3), a struka brzo već u džepu imala spremno rješenje u mladom Slovencu Simonu Rožmanu. Nakon ispadanja od Genta u Europi bio je to drugi potres na Rujevici, pomalo brz, ali ne u potpunosti i neočekivan. Ozračje oko kluba bilo je prevelik uteg za trenera koji od početka nije prihvaćen i koji je više pozornosti morao posvetiti onome što se događa oko kluba i na tribinama nego o samom stanju momčadi i duhu koja se nije mogla pojačati. Bišćan je u osam utakmica ostvario četiri pobjede, tri remija i jedan poraz (Gorica), nakon čega je Rožman svoj učinak u 11 utakmica sveo na šest pobjeda, jedan remi i četiri poraza.


Rijeka je u Bišćanovom mandatu zaredala remijima (Osijek, Inter, Hajduk), a nastavila s njima i u vrijeme Rožmana (Lokomotiva). Zanimljivo, to su ujedno sva četiri Rijekina remija, sva četiri ostvarena na Rujevici i sva četiri s rezultatom 1:1. Upravo tu su može i tražiti dio rezultatskog podbačaja »bijelih« u ovom dijelu sezone… Rijeka je dugo bila bez domaće pobjede, puna četiri mjeseca, točnije od Slaven Belupa (3:1) do Istre 1961 (2:0).


Dinamo i Hajduk




Novi turbulentni trenutak dogodio se kada je momčad nanizala tri poraza (Gorica, Osijek, Dinamo) od čeka dva domaća, pri čemu je onaj posebno bolan bila »modra petarda« (0:5). Glavni »krivci« za tadašnje stanje označeni su su u kvartetu, klub više nije računao na Mamića, Šimića i Punčeca, dok je Kvržić privremeno udaljen iz prve momčadi. Prvenstvena stanka došla je tada kao naručena, a Rijeka nakon nje počela igrati kao preporođena. »Bijeli« su zablistali u punom sjaju i povezali čak četiri pobjede (Inter, Hajduk, Istra, Varaždin), uz gol razliku 13:2. Posebno je odjeknula visoka pobjeda na Poljudu koja kao da je vratila novi elan u momčad. Ujedno pojavila se i nova, stara prepoznatljiva sinergija s tribinama, Rijeka kao da je prodisala punim plućima…


Najbolje i najlošije Rijekine utakmice ove polusezone? Najbolja i najupečatljivija je pobjeda na Poljudu (0:4), a tu treba dodati uvjerljivo slavlje na Drosini (0:3) kojim se Bišćan oprostio od Rijeke.


U najgoru svakako spada domaći potop od Dinama (0:5), ali i posrtaj u Gradskom vrtu (3:2) nakon odličnog prvog poluvremena i vodstva (0:2).


U polusezoni igre na refule treba spomenuti da je Rijeka jedna od najboljih gostujućih momčadi, ali i jedna od lošijih kad su u pitanju domaća izdanja. »Bijeli« su na gostovanjima osvojili čak 18 bodova, samo bod manje od Dinama, dok je primjerice Hajduk na Poljud sa strane donio samo osam bodova. Po bodovnom učinku na Rujevici »bijeli« su tek šesti sastav prvenstva, osvojili su samo 16 bodova, za razliku od Dinama (28) i Hajduka (27).


Dobitnici i gubitnici? U rubrici doobitnika strše četiri imena. Acosty je možda najugodnije iznenađenje prvenstva, probudio se iz živih i preporodio na desnom krilu. Njegova brzina, snaga, poboljšana igra u obrani i realizacija dolazili su do izražaja sa svakom novom utakmicom. Čolak se zaustavio na brojci od osam golova kao prvi klupski »topnik«, Halilović imao ponajbolja izdanja u veznoj liniji, a i mladi vratar Pandur zapaženo je debitirao protiv Varaždina.


Umag umjesto Portugala


U rubrici gubitnika i dalje je mjesto rezervirano za Velkovskog koji je opet igrao »na kapaljku«, bio više spreman za reprezentaciju nego za Rijeku. Tu je Šimić koji je doveden kao pojačanje u stražnjem redu, a nije ubilježio niti jedan službeni nastup. Pavičića su ozljede dugo izbacile iz stroja, postao je sve do nedavno pomalo »zaboravljen«, jednako kao i Puljić koji je pao u drugi plan.


Na kraju godine ostaje veliki upitnik nad onim što donosi prijelazni rok za Rijeku. Tomečaku prvom ističe ugovor s posljednjim danom godine, Acostyju sredinom lipnja, dok je momčad ostala bez Župarića, Mamića, Šimića i Punčeca, praktički okosnice stražnje linije. Zima i nije vrijeme za značajniju kupnju, a i klupska kasa očito vapi za punjenjem. Za očekivati je pokoji izlazni transfer. I orijentaciju na igrače koji su u dosad bili u drugom planu (Escoval, Velkovski) te na riječku mladost. Nakon Hrvoja Smolčića, Lepinjice, Pandura, Vuka i Bušnje ugovore su potpisali i Štefulj, Liber, Nwolokor i Bilić. Ozbiljno se i dalje računa na Ristovskog, Nevistića, Mitrovića, Čelikovića, Brauta, Ivana Smolčića…


Trener Simon Rožman nakon maksimirskog poraza znakovito je najavio novosti u sljedećih mjesec i pol dana, no nije poznato što se pod tim konkretno misli. Dodao je tek da Srećko Juričić vrijedno radi. No, za nove kupnje trebat će barem jedan dobar izlazni transfer (Čolak, Acosty, Halilović).


Rijeka nakon dužeg vremana neće na pripreme u Portugal. Odluka je to nikog drugog nego Rožmana koji se odlučio za Umag. Odradit će se dvije runde po pet dana i kako kaže, neće gubiti vrijeme na put, ali i na aklimatizaciju igrača. Prvenstvo brzo starta, već 1. veljače Rijeka gostuje kod Lokomotive, četiri dana kasnije ugošćuje Dinamo u četvrtfinalu Kupa…