Kapetan pred derbi

ALEX UPOZORAVA: Predugo smo već bez tri boda, moramo se vratiti na pravi put

Denis Frančišković

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Ozračje je OK, iako smo svjesni da nam nedostaje jedna pobjeda u prvenstvu. Predugo smo već bez tri boda. Imali smo dosta vremena da se dobro spremimo za jednu važnu utakmicu - kaže kapetan nogometaša Rijeke uoči ogleda s Hajdukom

RIJEKA Kako se topi prvenstvena stanka, tako se sve više osjeti miris derbija na Rujevici. I to za navijače Rijeke uvijek posebnog. Na Rujevicu u nedjelju stiže zahuktali Hajduk, okršaji s najvećim rivalom na Jadranu uvijek su pod posebnim povećalom. Rijeka je poprilično »izranjavana«, ozljedama, ispadanjem iz Europe, neočekivanim remijem s Interom, padom forme… Stanka je Igoru Bišćanu i igračima došla kao naručena, a ozračje bitno popravio povratak Franka Andrijaševića. »Bijeli« u njemu vide velikog aduta u utrci s Dinamom, Osijekom i Hajdukom. Igrača koji može donijeti novu renesansu.Rijeka je posljednjih šest godina nadmašila Hajduk u svakom smislu, posebno rezultatski u eri Matjaža Keka. No, okolnosti se bitno mijenjaju, Hajduk sve više ulaže, a na planu rezultata sve više otkida bodove »bijelima«. Pod Bišćanom momčad još ne zna za pobjedu u Jadranskom derbiju, a svojevrsno prizemljenje doživjela je u posljednjem srazu izgubivši na Poljudu 4:0. No, koliko god bio težak, Riječani s tim porazom nisu toliko izgubili, dojam je da su se »hajdukovci« više napunili optimizmom i saznanjem da mogu parirati uz Dinamo, vodećem klubu posljednjih godina. Bilo kako bilo, u nedjelju počinje prva od četiri nove runde Jadranskog derbija. I pitanje može li Rijeka nastaviti dominaciju u tim okršajima ili počinje li sretnije poglavlje za Hajduk.

– Ozračje je OK, iako smo svjesni da nam nedostaje jedna pobjeda u prvenstvu. Predugo smo već bez tri boda, ali ništa, što je tu je. Imali smo sada dosta vremena da se dobro spremimo za jednu jako važnu utakmicu. Ne znam, možda trenutak za nju i nije najbolji na našoj strani, ali ovakve utakmice i derbiji uvijek imaju svoja pravila. Sve je moguće… – kaže Alexander Gorgon, kapetan »bijelih« koji nakon ozljede opet hvata pravu formu.


Najnoviji derbi, priznaje kapetan, dolazi u puno boljim okolnostima za goste. Rijeku je Europa poprilično potrošila, a patili su ligaški nastupi gdje se izgubilo dosta bodova.


– To je sada već prošlost iako nije bilo lako igrati utakmice kvalifikacija Europske lige i prvenstvo. Mislim da mi još nismo navikli na takav ritam. No, imali smo sada dva tjedna vremena da se regeneriramo i odmorimo te spremimo da od sada pa ubuduće budemo što bolji. Vjerujem da će sve to do kraja godine izgledati puno bolje.


Franko i Brada




»Bijeli« imaju samo jednu utakmicu u posljednjih šest susreta. Imperativ pobjede nametnuo se brže od očekivanog.


– U nogometu je tako, ne ide uvijek kako treba pa se gubi i samopouzdanje. Događa se da neke stvari koje su bile automatizam ne funkcioniraju više. Ali tko će to popraviti? Samo mi. Nitko nam neće pomoći. Za igru i rezultate sami smo odgovorni. Ovaj tjedan smo dosta dobro izgledali na treninzima i optimist sam, vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat.


Ozljede su poseban problem od dolaska Bišćana. I sam Gorgon od kraja prošle godine dosta je utakmica propustio.


– Ne znam zašto se to događa. Ove godine imali smo dosta zahtjevnih utakmica, ali opet… Vjerujem samo da će se svi što prije vratiti, da ćemo biti kompletni i da ćemo ući u pravi ritam. A ne da nam se događa da neki moraju igrati pozicije koje nisu njihove.


Hajduk dolazi kao lider, momčad koja je pobijedila Dinamo koji je pak izborio grupnu fazu Lige prvaka. I više nego motivirajuće.


– Splićani su vodeći i u uvodu prvenstva pokazali su se dobri, da su formi. Zasad im sve jako dobro ide, no mi znamo koliko je ovo bitna utakmica za sve nas, za klub, za navijače… Naravno za nas su to uvijek posebne utakmice, s Hajdukom se uvijek dodatno igra i za prestiž. Osim toga igramo doma, tu je naša publika i silno želimo osvojiti ta tri boda. Naravno, ovu utakmicu moramo odigrati jako pametno. Ja vjerujem u to.


Hajduk dolazi bez Caktaša i Jradija, kod Rijeke su pod upitnikom Čolak i Kvržić, dva igrača bez kojih to nije ista momčad. No, po Gorgonu, oba sastava imaju dobre zamjene.


– Istina i Hajduk i mi imamo problema s izostancima. Ali obje momčadi imaju i druga rješenja. Tako je kako je i od toga se ne može pobjeći. Mislim da će svaka ekipa dati sve od sebe bez obzira na probleme.


Splićani slove kao momčad koja igra najsrčanije, pa i prilično agresivno. Kapetan smatra da se takva igra može zauzdati bitnom vjerom u vlastitu kvalitetu.


– Samo je jedan odgovor na Hajdukovu agresivnost u igri, a to je da treba izdržati svaki duel. I imati vjere u sebe i svoje mogućnosti. Neka i oni osjete respekt prema nama, neka znaju da im ništa nećemo darovati. Niti jednom protivniku nije lako na Rujevici kada smo mi pravi. Mi se moramo vratiti našoj igri i na naš put, da svi oni koji gostuju kod nas znaju da će jako teško do bodova.


U fokusu će biti puno okršaja i duela. Ali opet, kao puno puta dosad, kaže Gorgon, može presuditi i neki detalj.


– Puno je detalja koje mogu odnijeti prevagu i odlučiti ovakve utakmice. Možda recimo neki prekid. Zato treba biti u svakom trenutku stopostotno koncentriran. A po meni u većini derbija onaj tko prvi da gol ima jako dobre šanse da pobijedi. To su ipak utakmice gdje se greške moraju svesti na minimum.


Gorgon je odigrao puno Jadranskih derbija. Pamti li neki posebno?


– Svaka utakmica s Hajdukom je posebna. Naravno rado se sjećam svake one koju smo pobijedili. tako je to, pobjede se uvijek pamte protiv ovakvog rivala.


Svaka podrška bitna


Andrijašević na jednoj, Bradarić na drugoj strani. Nekad vodonoše slavljeničke Rijeke posebno intrigriraju pred nedjlejni sudar. I Gorgon smatra da bi moglo biti zanimljivo.


– To bi mogao biti posebno zanimljiv detalj derbija. Mislim da Franku neće trebati puno da se prilagodi. Andrijašević je naravno igrač koji ima puno kvaliteta i puno nam može pomoći. Po meni, to je jako dobar potez kluba, povratak Franka puno će nam značiti, možda već u nedjelju. Bradarić? Ne bih to previše komentirao. Brada je jako dobro igrao u Rijeci, zajedno smo bili uspješni, a sad igra za njih. To je nogomet. Nema se tu što posebno dodati…


Armada je za danas najavila davanje podrške na večerašnjem treningu. Podrške koja je uvijek dobrodošla.


– Jako je lijepo da naši navijači dolaze na trening, ali nam bi puno bitnije bilo kad bi Armada došla na utakmicu. To bi nam bio dobar dodatni poticaj, jako bi nam puno značilo kad bi se oni našli na tribinama. Ali dobro… Svaka podrška je bitna, rado se sjećam kako su i ranije dolazili podržati nas na treninge. Publika nam jako puno znači. Posebno kad ne ide dobro. Onda je to poseban osjećaj kad imaš nekog iza sebe, tko će te pogurati. Publika jednostavno nosi nas igrače i ona je jako bitan detalj utakmice. Velika je razlika kad imaš i kad nemaš dobru atmosferu na tribinama.


Sudeći po ulaganjima ovo prvenstvio moglo bi biti iznova kvalitetno i zanimljivo. Može li nadmašiti izjednačenost prošlog?


– Dobro pitanje. Vidjet ćemo kako će se razvijati stvari do zime. Dinamo će morati igrati Ligu prvaka i neće mu biti baš lako sve povezati. Morat će misliti i na Europu i domaću ligu, posebno paziti da u ligaškom natjecanju ne izgube puno bodova. Sad Hajduk igra lijepo i dobro te ima rezultate. Osijek se pojačao, a naravno da i mi imamo dobru momčad koja će se uvijek boriti za visoke pozicije. Ove sezone tu je i taj velik ulog drugog mjesta. Liga bi stvarno mogla biti još bolja što je dobar signal.


Za Riječane je derbi bitan i s aspekta onog što ih čeka kasnije, a to su tri gostovanja, u Puli, Bujama i Varaždinu.


– Znamo što nas čeka poslije Hajduka. I prije dvije godine zaredala su nam gostovanja, igrali smo tri, četiri utakmice u nizu vani. Ništa novo za nas, ali jako bitne utakmice. Trebat će skupljati bodove i vratiti se opet na pravi put i da se borimo za vodeće pozicije


Kapetan nije želio prognozirati rezultat. Kaže, svaki derbi je poseban, puno toga može usmjeriti i odlučiti utakmicu.


– Ne bih prognozirao rezultat, bit će to velika borba, puno detalja može odlučiti. Nadam se samo dobroj i atraktivnoj utakmici te da će navijači uživati. To su naravno naljepše utakmice, htjeli bi ih igrati svaki vikend – zaključuje Gorgon.