HNL dvojbe

LOPATOM PO LOPTI Stiglo je objašnjenje zašto se snijeg može očistiti s travnjaka u Osijeku, a ne može u Koprivnici

Ivan Volarić

Navijači Osijeka su očistili travnjak u Gradskom vrtu gdje se normalno igra utakmica/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Navijači Osijeka su očistili travnjak u Gradskom vrtu gdje se normalno igra utakmica/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Bitna je razlika u tome što je u Koprivnici postavljen travnjak nove generacije, dakle miks prave i umjetne trave, a u Osijeku je prirodni travnjak. Pokušao se već u subotu odstraniti snijeg s igrališta u Koprivnici no pokazalo se da bi to moglo izazvati velika oštećenja na travnjaku. Budući da je prognoza bila da se temperature u nedjelju neće bitnije mijenjati, odnosno da neće biti toplije zajednička procjena je bila da se utakmica odgodi za termin krajem siječnja - tumači povjerenik za natjecanje Josip Brezni



RIJEKA Nogometaši Osijeka i Intera prema najavama od 13 sati počeli su svoj ogled 18. kola Prve HNL koji je bio zakazan dan ranije, ali je prolongiran za 24 sata kako bi se uklonio sniježni pokrivač s travnjaka. Pripadnici Kohorte, navijači Osijeka su se u nedjelju ujutro primili lopate i očistili Gradski vrt, te omogućili igračima relativno solidne uvjete za odigravanje utakmice. Za razliku od susreta u Osijeku onaj u Koprivnici  između Slaven Belupa i Rijeke je odgođen za kraj siječnja. Elementarna logika nameće jedno pitanje: zašto se u Osijeku mogao ukloniti snijeg s terena i igrati 24 sata kasnije od predviđenog termina, što je sukladno propisima, a u Koprivnici se nije pokušalo odstraniti snijeg i odigrati utakmicu u nedjeljnom terminu?


– Bitna je razlika u tome što je u Koprivnici postavljen travnjak nove generacije, dakle miks prave i umjetne trave, a u Osijeku je prirodni travnjak. Pokušao se već u subotu odstraniti snijeg s igrališta u Koprivnici no pokazalo se da bi to moglo izazvati velika oštećenja na travnjaku. Budući da je prognoza bila da se temperature u nedjelju neće bitnije mijenjati, odnosno da neće biti toplije zajednička procjena je bila da se utakmica odgodi za termin krajem siječnja. U Osijeku odstranjivanje snijega neće izazvati bitnija oštećenja, odnosno u najgorem raspletu situacije prava trava će  se obnoviti prirodnim putem – objašnjava Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL i dodaje kako u Koprivnici postoji instalacija za grijanje terena koja bi u budućnosti trebala otkloniti problem smrzavanja terena, međutim klub još nema kotolovnicu pa taj segment nije u upotrebi.  





– Možda se i moglo pokušati u nedjelju otkloniti snijeg u Koprivnici, međutim svi zajedno smo usaglasili da je bolje odgoditi utakmicu za kraj siječnja, dakle prije drugoga dijela sezone. Time ionako ne kršimo propozicije natjecanja, možda je klubovima malo nezgodno jedino iz razloga što imaju manje vremena za pripreme za proljetni dio sezone. Međutim, ponavljam oba kluba su se usaglasila s odgodom – nastavlja Brezni i objašnjava kako su između ostaloga klubovi već osigurali igračima, strancima, avionske karte za odlazak na zimski raspust pa i iz tog razloga nikome nije baš previše odgovaralo da se produži polusezona za jedan dan. Doduše, pravo je pitanje da li će ova odgoda postići svoju svrhu, jer nitko ne može znati da li će krajem siječnja biti puno bolja situacija sa snijegom i travnjakom u Koprivnici.


– I za to postoji pričuvna varijanta. U najgorem raspletu situacija može se ići na promjenu domaćinstava budući da se ionako igra još jedan krug prvenstva – poručio je Brezni.