A-1 liga košarkaša

U Mavrincima večeras gostuje Cibona, ali u Škrljevu vjeruju da nisu bez šanse

Zlatko Horvat

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

»Cibona« je veliki favorit. Vjerojatno dolaze bez nekih glavnih igrača pa imamo šanse, probat ćemo iskoristiti njihov umor – kaže Davor Konjević



RIJEKA Četvrto kolo A-1 lige otvara se večeras u Mavrincima (19 sati), gost »Škrljeva« prvi je put sastav »Cibone«, dvostruki prvak Europe (1985. i 1986.) te 18 puta prvak Hrvatske u 25 prvenstava. Zagrepčani su favoriti, ali ostaje pitanje u kojem će doći sastavu s obzirom na to da su za sada igraju tri natjecanja, Ligu prvaka (0-2), ABA ligu (5-1) i A-1 ligu (2-1).


– Nadam se da će doći puno ljudi, da će atmosfera biti prava. Ono što ne znamo je sastav »Cibone«. Ništa ne možeš pripremiti jer ne znaš tko dolazi – kaže Davor Konjević, s prosjekom od 21.7 poena drugi strijelac lige. Bolji je samo Brandon Johnson, Amerikanac »Alkara«, koji ima prosjek od 22.7 poena u prva tri kola. U Mavrincima se sprema fešta, ipak je to premijera »Cibone«. No, njeni igrači mogli bi, kao što je to znao biti slučaj u NBA ligi, da ne znaju u kojem su se gradu probudili.


Ivan Miličević, krilo »Kvarnera 2010«, uspješno je operiran u Specijalnoj bolnici za ortopediju Dr. Nemec. Miličeviću je dr. Nemec artroskopijom riješio problem s vanjskim meniskom lijeve noge, što je stradao u prošlom kolu na gostovanju kod »Jollyja« u Šibeniku.


– Sve je prošlo odlično. Koljeno malo boli, ali bit će sve u redu. Još dan, dva odmora i kreće rehabilitacija – kaže Miličević, kojeg čeka pet do šest tjedana stanke.





– Ritam utakmica »Cibone« je katastrofa. Nekako je to loše ispalo za naše ABA ligaše, zato i imaju 18 igrača u »rosteru«. Nadam se da ćemo se moći nositi s momčadi koja se pojavi, vjerojatno bez nekih glavnih igrača. U Mavrincima imamo neke svoje šanse, probat ćemo iskoristiti njihov umor. Međutim, »Cibona« je veliki favorit. »Škrljevo« je pretposljednje na ljestvici (0-3), ali mogli su imati barem jednu pobjedu. – Imali smo dvije šanse u gostima, »Zagreb« i »Zabok«. Igrali smo dobro i šteta je što nismo ostvarili barem jednu pobjedu. No, i mi smo nova momčad, još se uigravamo. Mislim da ćemo, kako prvenstvo bude odmicalo, pokazati kvalitetu te izboriti ostanak bez puno problema.


Večerašnji susret bit će 12. od 13 »Cibone« u mjesecu listopadu! – Više ni ne znam s kime igramo – priznaje Riječanin Paolo Marinelli. – Ali za večeras znam. U Mavrincima.U tom paklenom ritmu utakmica »vukovi« su posijali domaće bodove u Osijeku, dok su prije dva dana u Ligi prvaka izgubili na gostovanju kod »Mega Leksa« u Ligi prvaka (81:79). Marinelli je imao je loptu za pobjedu, ali nije pogodio tricu.

– Izgubili smo za jednu loptu. Ostaje žal jer sam mogao riješiti utammicu. Šut je bio poluotvoren, bilo je blizu, ali lopta nije ušla kroz obruč… Ništa, idemo dalje – kaže Paolo Marinelli, 21-godišnji Riječanin u sastavu »Cibone«, koji je naslijedio »peticu« koju je nosio njegov sugrađanin Davor Kus.


– Nazvao sam ga i pitao mogu li uzeti dres s njegovim brojem pet. Nije imao ništa protiv. Nije mala stvar nositi tak broj u »Ciboni«, prije Kusa nosio ga je Aleksandar Petrović…


Marinelli zna koja će momčad danas istrčati protiv »Škrljeva«. – Ista koja je igrala protiv »Mega Leksa«. Putuju svi, nema popusta. Jedino je upitan Ante Žižić, kojeg muče leđa – dodaje mladi Riječanin, koji traži svoje mjesto pod suncem zvano minutaža. – Snašao sam se, ali treba još vremena za uigravanje, da upoznam što trener Mulaomerić traži od mene. (Z. H.)


Konjević je u Šibeniku pogodio sedam trica iz osam pokušaja, ukupno 14 od 19 u prva tri kola, što je nevjerojatnih 73.7 posto. Ako tako nastavi, mogao bi se boriti i za naslov prvog strijelca lige.


– Lijepo je biti drugi strijelac lige, ali bilo bi super kada bi i koja pobjeda bila na kontu… – zaključuje 25-godišnji Konjević.