Preokret u finalu.

‘Suze kralja Jamesa’: Cavaliersi osvojili svoj prvi naslov NBA prvaka

Hina

Reuters

Reuters



Košarkaši Cleveland Cavaliersa pobijedili su u nedjelju u sedmoj finalnoj utakmici Golden State Warriorse s 93 -89 i osvojili svoj prvi naslov prvaka NBA.


Pobjedom nad Golden State Warriorsima, koji su branili naslov prvaka, Cleveland Cavaliersi su postali prva momčad koja je nadoknadila gubitak u finalnim utakmicama od 1-3 i osvojila naslov NBA prvaka.


Kad je sirena označila kraj utakmice u Oracle Areni u kojoj je Clevaland s 93-89 pobijedio i svrgnuo s NBA trona Golden State, LeBron James je završio na parketu u suzama, slaveći trijumf o kojem je sanjao još kao dječak, a najavio ga kad se prije dvije godine vratio u Cavalierse.




Sedma utakmica velike finalne serije, u kojoj su branitelji naslova već nakon četiri dvoboja bili na korak od ponavljanja prošlogodišnjeg uspjeha, donijela je sve ono čemu su se ljubitelji košarke nadali. Bio je to dvoboj u kojem se o pobjedi odlučivalo u posljednjoj minuti, a nijedna momčad do tada nije uspjela stvoriti više od osam koševa prednosti.


Na nesreću domaćih navijača, kapetan Warriorsa Stephen Curry i njegov ‘brat po šutu’ Klay Thompson nisu bili u nezaustavljivom šuterskom izdanju, što je umanjilo izglede domaće momčadi za konačan trijumf. Vukao ih je Draymond Green koji je u prvom poluvremenu pogodio svih pet trica i ubacio 22 od 49 koševa Warriorsa.


Golden State je odličnom obranom uspio limitirati Cleveland na 42 koša u prvom poluvremenu, a prednost od sedam koševa doimala se premalom zalihom.


U trećoj četvrtini se probudio Kyrie Irving, pridodao se i J. R. Smith s dvije trice, kad su domaći zaprijetili stvaranjem deset i više koševa prednosti. Odluka je ostavljena za posljednju četvrtinu u koju su Warriorsi ušli s minimalnim vodstvom (76-75).


U posljednjoj četvrtini obrane su postale još čvršće, šutevi još teži. Na pet i pol minuta prije kraja Green je svojim 32. poenom donio Warriorsima četiri koša viška, ali je u dva napada odgovorio James. Prvo je pogodio tri slobodna bacanja zbog osobne pogreške Ezelija, a potom preko istog igrača pogodio tricu za vodstvo Clevelanda 89-87. Kad je Klay Thompson izjednačio na 89-89 do kraja utakmice ostalo je više od četiri i pol minute.


Redali su se promašaji na jednoj i drugoj strani. Cavaliersi su uglavnom pokušavali iz reketa, a domaći se oslanjali na šut za tricu koji ih je tijekom sezone nosio do rekordne 73 pobjede. Stephen Curry je promašio dvije, Green i Iguodala po jednu. Na ulazu u posljednju minutu trener Clevelanda Tyronne Lue tražio je minutu odmora i dogovorio akciju za Kyrieja Irvinga. Kad je ostao s Curryjem kao čuvarom, Irving ga je nekoliko puta zanjihao, a onda se digao na šut za tricu i pogodio za 92-89. Warriorsima su ostale 53 sekunde za preokret.


Curry je uzeo stvari u svoje ruke, ali nije došao do čistog šuta za tricu. Warriorsi su u posljednje četiri i pol minute utakmice ostali bez koša, tako da je trica Irvinga bila dovoljna za veliki trijumf i početak velikog slavlja Cavaliersa pred osupnutim navijačima Golden Statea koji su pripremali veliko slavlje. No, ono će se dogoditi u srijedu u Clevelandu.


»Bit će to najveća zabava koju je Cleveland doživio«, najavio je LeBron James u dvoboju u kojem je ispunio obećanje dato prije dvije godine kad se vratio u svoj grad s privremenog, četverogodišnjeg rada u Miamiju.


Obećao je donijeti naslov klubu koji nikada nije bio NBA prvak i naslov gradu koji je od svojih momčadi pune 52 godine bio naviknut samo na poraze. Od nedjelje, 19. lipnja 2016., Cleveland je prestao biti grad gubitničkih momčadi. Na toj je listi sada prvi San Diego, u kojem naslova u velikom profesionalnom sportu nije bilo od 1953.


»Danas smo ušli u povijest. Cleveland, dolazimo kući«, oduševljeno je uskliknuo trener Tyronne Lue koji je u siječnju zamijenio Davida Blatta na klupi i s 39 godina odveo Cavalierse do povijesnog trofeja u situaciji kad su njegovu momčad već svi otpisali.


No, za razliku od Blatta koji je prošle godine ostao bez Irvinga u prvoj utakmici finala, a do njega došao bez Kevina Lovea, Lue je uz jednako fokusiranog i odlučnog Jamesa imao sve igrače na raspolaganju. S druge strane, trener godine Steve Kerr je osjetio kako je bilo u Blattovoj koži. U petoj utakmici, kad su Warriorsi imali prvu meč-loptu na svom terenu, nije imao suspendiranog Greena, a tijekom dvoboja ostao je bez Andrewa Boguta. U šestoj utakmici je Iguodala igrao s ukliještenim živcem u leđima. Kad se tome doda skroman šuterski učinak Curryja i Thompsona, koji nijednom u posljednje tri utakmice serije nisu ušli u zonu šuterskog ludila, konačan ishod ne treba čuditi.


»Ovo boli. Ovo je jako loš osjećaj. Sljedeća tri mjeseca ću dosta razmišljati o svemu što se dogodilo«, priznao je MVP regularnog dijela lige Stephen Curry, pod čijim je vodstvom Golden State srušio rekord Chicaga i završio prvi dio s učinkom 73-9.


Isto toliko poraza Warriorsi su doživjeli i u doigravanju. S jednim manje, bili bi prvaci i ponovili prošlogodišnji uspjeh.


»Ne možemo zanemariti što smo učinili, izbrisati sve ono dobro tijekom sezone. Nismo ispunili svoj cilj, ali iz ovog moramo naučiti lekciju i vratiti se sljedeće godine po trofej«, rekao je Green koji tvrdi da mu se više nikada neće dogoditi propuštanje utakmice zbog suspenzije.


I dok u Oaklandu tuguju, u Clevelandu će šampanjac teći u potocima.


»Dolazim kući s onim što sam obećao napraviti. Ne mogu dočekati izlazak pred naše navijače«, zaključio je LeBron James, čovjek koji je ispunio svoju misiju.


Rasplet NBA finala 2016: Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 4-3


Golden State – Cleveland 104-89Golden State – Cleveland 110-77Cleveland – Golden State 120-90Cleveland – Golden State 97-108Golden State – Cleveland 97-112Cleveland – Golden State 115-101Golden State – Cleveland 89-93