Šestorka među velikima

Susretom Clevelanda i Knicksa u noći s utorka na srijedu kreće 71. sezona NBA lige

Zlatko Horvat

Tko će ih zaustaviti? – Stephen Curry i Kevin Durant / Foto REUTERS

Tko će ih zaustaviti? – Stephen Curry i Kevin Durant / Foto REUTERS

Svi očekuju treći uzastopni veliki finale između Clevelanda i Warriorsa, Durant bi trebao biti faktor odluke, pridodan najboljem graditelju igre Stephu Curryju, te Klayju Thompsonu i Draymondu Greenu. Pa se obrani od šuta za tri poena…



RIJEKA – Cleveland LeBrona Jamesa domaćim susretom protiv New York Knicksa u dva sata po srednjoeuropskom vremenu u noći s utorka na srijedu otvara 71. sezonu NBA lige i kreće u obranu naslova prvaka. Prve večeri igraju se još dva susreta, Utah gostuje u Portlandu, San Antonio u Oaklandu kod Golden Statea. Momčad koja je prošle sezone ostvarila rekordne 73 pobjede uoči doigravanja, jača je za Kevina Duranta. Svi očekuju treći uzastopni veliki finale između Clevelanda i Warriorsa, Durant bi trebao biti faktor odluke, pridodan najboljem graditelju igre Stephu Curryju, te Klayju Thompsonu i Draymondu Greenu. Pa se obrani od šuta za tri poena… Prema generalnim menadžerima 30 NBA momčadi, njih 93,3 posto smatra da su Warriorsi momčad koju je najzabavnije gledati.


U novoj sezoni na parketima više neće biti trojice igrača koji su obilježili dva posljednja desetljeća lige i osvojili 11 prstena prvaka – Kobea Bryanta (5), Tima Duncana (5) i Kevina Garnetta (1). Ali, baš kao u pjesmi »The Show Must Go On« skupine Queen izdanoj u listopadu prije četvrt stoljeća, NBA show ide dalje i bez njih.


Novi Netsi


Bojan Bogdanović, Mario Hezonja i Damjan Rudež dobili su pojačanje, Dragan Bender, Dario Šarić i Ivan Zubac čine hrvatsku šestorku u NBA ligi, što je rekord za jednu sezonu. Do sada ih je najviše bilo četiri. Moglo ih je biti i sedam, ali 19-godišnji Ante Žižić odlučio je još malo ostati u Europi. Boston će još malo pričekati. Zapravo, ima ih sedam, Justin Hamilton, centar “Netsa”, ima dvojno američko-hrvatsko državljanstvo budući da mu je majka Tamara Hrvatica.




Bojan Bogdanović jedan je od samo petorice igrača, koji su ostali u Netsima iz sastava od prošle sezone (omjer 21-61). U predsezoni je startao s klupe, novi trener Kenny Atkins ga je želio odmarati poslije ljeta na OI u Rio de Janeiru.


– Svi žele početi utakmicu, ali meni nije važno jesam li u prvih pet ili ne. Važne su minute – kaže Bogdanović.


Napad nije sporan, ali zato jest – obrana.


– Znam. Razgovarao sam s trenerom, rekao mi je da moram biti bolji u obrani. Nadam se da ću svoje minute izboriti i tim segmentom igre, to će biti prioritet sezone – dodaje Bogdanović, koji je dobio novog graditelja igre u Jeremyju Linu. Možda se u Boorklynu ponovi “Linsanity” s Manhattana početkom 2012. godine. Igrač s kraja klupe dobio je priliku i zgrabio je, pretvorivši Knickse u pobjedničku momčad… Može li to učiniti i u Brooklynu?


Puno je promjena i u Orlandu, tamo je Mario Hezonja među šestorkom iz prošle sezone (35-47), u koju su odlično krenuli i potonuli u siječnju. Trener Scott Skiles je dao ostavku, a klub se okrenuo Franku Vogelu. Zahvaljujući njemu, u Orlando je stigao Damjan Rudež, koji je kod Vogela igrao u sezoni 2014./15. u dresu Indiane. Rudež je popunio 14. mjesto u sastavu, Orlando je trebao malo pomoći s klupe u vanjskom šutu, a Rudež je pogodio 39.1 posto trica u dvije NBA sezone. I 57 posto u predsezoni.


– Ponosan sam i sretan što sam upao u momčad kod jednog od najboljih trenera lige. Pokušavam uživati u košarci i dokazati da mogu pomoći bilo kojoj momčadi, počevši sa šutom – kaže Rudež.


Serge Ibaka i Bismark Biyombo trebali bi povući momčad u doigravanje. Hezonja bi također trebao pomoći.


– Pokušat ću se fokusirati na stvari koje nisu bile dobre prošle sezone, recimo na obranu, u kojoj smo izgubili previše utakmica. Sada će nam trebati vremena jer puno je novih igrača. Među njima nekoliko ih je zaista odlično u obrani,


Novaci


Tri novaka, Dario Šarić (Philadelphia, 10-72), Dragan Bender (Phoenix 23-59) i Ivica Zubac (LA Lakers, 17-65), također su u momčadima koje su u stvaranju. Šarić je pričekao dvije godine u Europi poslije izbora na draftu.


– Tada nisam bio spreman. Ne kao igrač, već kao čovjek. Nisam bio spreman na tako veliki korak, otići od obitelji, otići u drugu zemlju. Mislim da sam sada spreman za NBA ligu. Znam da će biti teško, rekao mi je to i Toni Kukoč, ali dodao je da samo nastavim raditi – poručio je Dario Šarić, koji je predsezonu je završio s 19 poena i sedam skokova u pobjedi nad Miamijem (113:110).


Dragan Bender je namlađi igrač u NBA ligi. Njemu će, baš kao i Zubcu u Lakersima, trebati malo mišića i – vremena. Zubac bi mogao završiti u LA D-Fendersima i NBA razvojnoj ligi, koju je prošlo 40 posto igrača najjače lige svijeta. Tako barem razmišlja novi trener »Lakersa« Luke Walton, bivši pomoćnik Stevea Kerra u »Warriorsima«.


– Mislim da je to sjajna stvar za mene. Bit će minuta za mene, koje ne bih imao u »Lakersima«, a još trebam napredovati – rekao je 19-godišnji Mostarac.