Škrljevo vs Cibona

Riječka braća Vucić danas će zaigrati na suprotnim stranama, evo što nam kažu o tome

Zlatko Horvat

Luka i Mate Vucić / Foto Damir Škomrlj, Pixsell

Luka i Mate Vucić / Foto Damir Škomrlj, Pixsell

Sigurno će se osjetiti umor Cibone, prilika je to da ih napadnemo i iskoristimo šansu ako nam je daju - kaže Luka Vucić, krilo Adria Oil Škrljeva. Igokea jučer nadigrala Cibonu (91:66)



RIJEKA – Riječka braća Luka i Mate Vucić danas će prvi put zaigrati jedan protiv drugoga nakon što su sezonu i pol igrali zajedno u Kvarneru 2010. Mate Vucić je proteklog ljeta preko Bosca završio u Ciboni, dok je dvije godine mlađi, 20-godišnji Luka, prešao u Adria Oil Škrljevo. Za bratski dvoboj morali su čekati 11. kolo HT Premijer lige, koje Cibona dočekuje na vrhu ljestvice s omjerom 10-1, dok je Adria Oil Škrljevo pretposljednje (2-8). No, sastav iz Mavrinaca vidi svoju prigodu u umoru Cibone, koja je jučer igrala susret ABA lige s Igokeom i doživjela uvjerljiv poraz (66:91). Presudna je bila treća četvrtina, koju su gosti dobili 32:15. Mate Vucić je za pet minuta igre upisao dva skoka.


– Sigurno će se osjetiti umor Cibone, prilika je to da ih napadnemo i iskoristimo šansu ako nam je daju – kaže Luka Vucić, krilo Adria Oil Škrljeva, koji se na startu sezone nije naigrao.


Čvršći skok


– Imao sam problema s ozljedom. Sada sam se toga riješio, dobro treniram i – igram. Zadovoljan sam minutažom. Meni je najvažnije bilo preći tu stepenicu, igrati u Premijer ligi. Sada samo treba raditi, sve drugo će doći.




Jedina loša vijest za Adria Oil Škrljevo je da centar Arkim Robertson nema pravo nastupa. Morat će košarkaš s Grenade pričekati tjedan dana i ogled sa Zadrom jer »papirologija« još nije riješena. Zato se vraća Josip Barnjak.


– Robertson će nam donijeti čvrstinu u skoku, to nam je nedostajalo u dosadašnjem dijelu prvenstva, koje nismo najbolje otvorili. Sada definitivno trebamo ubaciti u brzinu više i početi pobjeđivati. Valjda će krenuti prema boljem. Nadam se da će nas i ozljede konačno malo zaobići, bilo ih je i previše u dosadašnjem dijelu prvenstva.


Gostovanje Cibone, a nakon toga i Zadra, mogla bi sastav Damira Rajkovića ostaviti na čekanju treće pobjede. A što Luka kaže o starijem bratu?


– Veliki je radnik i bilo je pitanje vremena kada će sve to netko vidjeti. Sve je išlo nekako brzo, taj prijelaz iz Bosca u Cibonu bio je i malo neočekivan. Međutim, znao sam kakav je kapacitet – zaključuje Luka, koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva zabio – tri poena.


Tricu u Osijeku. No, zato je sa 14 poena presudio susret Alpe Adria Cupa protiv Dukesa u austrijskom Klosterneuburgu, što je Adria Oil Škrljevu otvorilo vrata drugoga kruga.


Mate Vucić, krilni centar Cibone, sjajno je krenuo u novoj momčadi.


– Zaista sam imao dobar start, ali malo sam pao. Uhvatila me viroza. Sada se polako dižem. Osim toga, i Dundović igra dobro na mojoj poziciji – priznaje Mate Vucić, igrač koji može imati dvoznamenkasti učinak u poenima, skokovima i asistencijama.


Nakon njegovog odlaska sredinom prošle sezone, krenuo je slobodan pad Kvarnera 2010 prema Drugoj ligi.


– Predugo sam ostao u Kvarneru 2010, ali to nije bilo mojom voljom. Čim se ukazala prilika za raskid, otišao sam U Bosco, gdje sam dobio minutažu. Pokazalo se da je to dobro rješenje. Pokazao sam se, a Cibona me pozvala na probu. Prošao sam… Potpisao sam ugovor na dvije plus jednu godinu.


NBA ritam


Dvije utakmice u roku od 27 sati svakako nisu idealne za Cibonu, ali već su naviknuti na NBA ritam.


– Ako se tako nešto i dogodi, igramo dvije utakmice doma. Sada u drugoj utakmici moramo u goste. Ali što je, tu je. Današnju utakmicu moramo dobiti, omjer kvalitete je velik. No, Cibona pamti i poraz u Mavrincima, u četvrtfinalu »play-offa« i to je bilo iznenađenje. Imamo mi i svježu lekciju, poraz od Zaboka, dokaz da se ne smiješ opustiti. Nakon toga dobili smo jaku momčad Koper Primorsku u ABA ligi. Još jedan dokaz da je sve u pristupu.


Mate je osam centimetara viši od mlađeg brata i ne igraju na istim pozicijama. Ali ako dođe do nekog preuzimanja…


– Volio bih da čuvamo jedan drugoga, barem na trenutak. Drago mi je što igramo na suprotnim stranama. Luka je prešao u klub iz Premijer lige, što puno znači. Ostanak u Kvarneru 2010 ne bi mu ništa donio… – zaključuje Mate Vucić.