Košarka

Riječani pali u finišu: Zadrani pobijedili “Kvarner 2010”

Roman Morović

Na ulasku u posljednjih šest minuta Riječani su imali samo četiri poena zaostatka, a onda je domaćine malo pomazila sreća i riječka su kola krenula nizbrdo



ZADAR Ni sinoć nije nedostajalo drame u Krešinom domu, iako je Zadar visokom razlikom porazio Kvarner. No, budući da je prva utakmica završila +19 za Riječane, Zadrani su, zlu ne trebalo, u završnici htjeli dostići tu razliku. I imali su priliku, međutim, 21 sekundu prije kraja Šime Špralja je pogodio dva bacanja za 79:63, dok je na drugoj strani Lovre Bašić promašio tricu.


Bila je to utakmica koju su igrači Ante Nazora morali više puta lomiti, gosti su pružili žilav otpor (u 34. minuti je bilo četiri razlike), ali su se Bašić i Ivan Marinković pobrinuli za mirnu završnicu. Zadrani su imali petoricu dvocifrenih, Marinković i Boris Barać zabili su po 15, Domagoj Bošnjak 12, a Bašić i Delaš po 11 poena.


Prvih pet minuta pripalo je Kvarneru, najviše zahvaljujući tricama Maura Veljačića, Siniše Štembergera i Miličevića, nakon čega je Nazor morao pozvati predah jer su Riječani previše puta ostali sami na šutu. Nakon te minute odmora Zadar se pokrenuo. Riječani nisu imali rješenja za Borisa Baraća, autora devet poena u prvoj dionici, a s tricom i dvicom Delaša domaći su prvi put došli i do osjetnijeg vodstva, 22:16 nakon deset minuta igre. U drugu dionicu dobro je ušao Marinković s pet poena pa je Zadar pobjegao i na +9, 27:18. Kvarner su uglavnom držali Zadrani, Petar Marić, Šime Olivari i Špralja. Paolo Marinelli, koji je u prvom poluvremenu riječke utakmice posve izneredio Zadrane, prvi koš postigao je tek u 14. minuti za 29:24, ali su Franko Šango tricom i Bašić ubrzo vraitli +9. Jedini segment s kojim su »bijeli« imali problem u tom razdoblju bila je kontrola defanzivnog skoka. Da su tu bili malo koncentriraniji, sigurno bi im i prednost bila veća. Inače, obrana je funkcionirala vrlo dobro. Opet je Kvarner bacanjima Marinellija i Špralje prišao na 33:28, ali je završnica prvog poluvremena u potpunosti pripala Zadru. Gosti su Baraća mogli zaustaviti jedino prekršajima pa je vezao još šest poena (ukupno 15 u prvih 20 minuta), a domaći su na veliki odmor otišli sa dotad najvećih +12, 42:30.




Kada su Ramljak s poludistance i Delaš početkom nastavka odveli Zadrane na +15, 47:32, mnogi su pomislili da bi utakmica mogla ući u mirnije vode. No, prevarili su se. Prvo malo opuštanje »bijelih« kaznili su iskusni Štemberger tricom i Špralja dvicom pa tricom za 47:40. I neizbježan Nazorov time-out u 25. minuti. Miličević (trica) i Veljačić smanjili su potom i na – 6, a dodatan problem Zadru predstavljala je četvrta osobna pogreška Baraća. Ipak, Filip Kraljević, Bašić (trica) i Delaš vratili su na +13, 58:45. Opet je Zadar imao utakmicu pod svojom kontrolom, ali ni ovaj put to nije dugo trajalo. Veljačić, Špralja i Štemberger zaključili su treću četvrtinu serijom 8-1 pa je Kvarner uoči posljednjih deset minuta igre bio na sasvim prihvatljivih -6, 59:53. Na otvaranju posljednje dionice  Riječani su zaprijetili (61:57), a onda je Zadrane malo pomazila sreća. Bašić je pogodio tricu od table, Ramljak poslao Marinkovića u kontru za i Višnjik je prodisao (66:57). Marinelli je zabio pa propustio priliku dvama bacanjima još jednom vratiti neizvjesnost, a Bašić i Marinković vratili su Zadru dvocifrenu prednost i tu je utakmica prelomljena.