Ipak se kreće

Promjene na klupi KK Kvarner: Jurković novi trener, skupština 8. lipnja

Zlatko Horvat

Foto: Zlatko Horvat

Foto: Zlatko Horvat

Uvijek je čast biti trener Kvarnera, ali ovo je težak trenutak za klub –  kaže Robert Jurković, koji će naslijediti Marijana Mancea kojemu je istekao četverogodišnji mandat. Skupština bi trebala donijeti ime novog čelnika kluba



RIJEKA  Robert Jurković novi je trener košarkaša Kvarnera 2010, dojučerašnji šef omladinskog pogona kluba preuzima klupu prve momčadi od Marijana Mancea,  kojem je istekao četverogodišnji ugovor. Mance je ostvario neke povijesne klupske rezultate, vodio momčad u dvama polufinalima Kupa Krešimira Ćosića (2015. i 2016.) te polufinalu doigravanja (2016.), ostavši uz momčad u najtežim danima, kada je dramatično smanjen budžet prošle sezone, što je značilo ispadanje u Prvu ligu. I u toj ligi, pretenciozno nazvanoj prva, Riječani su se jedva izvukli od novog ispadanja…


Konačno je obznanjen i datum dugo najavljivane Skupštine, što  će donijeti nasljednika Duška Miočića, koji je podnio ostavku još u rujnu 2016. godine. Skupština je zakazana za 8. lipnja. Dogovori o novom predsjedniku još traju, postoji nekoliko kandidata, a novi čelnik bit će prvi među jednakima.


– Kvarner ide dalje – kaže direktor Marko Šamanić, koji sada s trenerom mora riješiti i igračku križaljku, u kojoj je naglasak na najboljim mladim igračima iz regije.


Robert Jurković prvi put dolazi na mjesto prvog trenera Kvarnera 2010, ali dvaput je bio trener Kvarnera. – Prvi put sam momčad vodio 1994., sa 29 godina. U momčadi su tada bili Bukva, Pahlić, Bajramović, Ščekić… Bili smo peti, izborili Europu. Vodio sam momčad i 2005. godine – kaže Jurković.




Svi hrvatski NBA košarkaši našli su se na širem popisu od 28 kandidata za preostale dvije utakmice prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, protiv Italije i Rumunjske, koji je u jučer objavio novi izbornik muške reprezentacije Dražen Anzulović. Na Anzulovićevom popisu su:


Bojan Bogdanović (Indiana Pacers), Dario Šarić (Philadelphia 76ers), Ivica Zubac (LA Lakers), Ante Toni Žižić  (Cleveland Cavaliers), Mario Hezonja (-), Dragan Bender (Phoenix Suns), Krunoslav Simon (Anadolu Efes), Hrvoje Perić (Umana Reyer Venezia), Rok Stipčević (-), Karlo Uljarević (Cibona), Mate Kalajžić (Split), Krešimir Radovčić (-), Luka Babić (-),


Filip Krušlin (Cedevita), Jakov Mustapić (-), Domagoj Bošnjak (Cibona), Josip Bilinovac (Cibona), Roko Badžim (Petrol Olimpija), Ivan Ramljak (Cedevita), Darko Planinić (-), Josip Sobin (Anwil Wloclawek), Kristian Krajina (Zadar), Antonio Vranković (Duke), Željko Šakić (UBT Cluj Napoca), Karlo Žganec (Cedevita), Domagoj Vuković (Zadar), Marko Arapović (Cedevita) i Marin Marić (-).


Pripreme naših košarkaša započinju 11. lipnja u Sv. Martinu, već tradicionalnom odredištu reprezentacije, a 17. lipnja cijela delegacija kreće u Opatiju.



Sadašnja momčad nema ni izbliza takve znalce kakvi su bili Bukva, Pahlić i društvo.


– Uvijek je čast biti trener Kvarnera, ali ovo je težak trenutak za klub. Međutim, s mjesta gdje smo sada možemo samo naprijed. Nužna je reorganizacija na svim razinama i jedan četverogodišnji ciklus u kojem bismo  s igračima iz grada i regije napravili dobru priču, vratili riječku košarku tamo gdje joj je mjesto i opet napunili tribine.


Jurković je zahvaljujući jednoj nadarenoj generaciji u tome već jednom uspio. 


– Bio sam trener Manceu, Baždariću i Štimcu dok su bili juniori i rekao sam da će oni puniti riječke dvorane. Nisu me svi ozbiljno shvaćali, ali u tome su uspjeli. Međutim, da je bilo novca, oni ne bi dobili šansu.


Novca nema ni sada, ali nešto se pokrenulo. Kvarner 2010 više ne stoji u leru, pomaknuli se s mrtve točke.