NBA

Od junaka do tragičara: Genijalni James Harden pokazao svoje mračno lice

Hina

REUTERS

REUTERS

Po svemu viđenom Houston je morao pobijediti u Bostonu



Do posljednjih 12 sekundi dvoboja Bostona i Houstona u TD Gardenu James Harden je bio ponajbolji igrač gostiju i sa 34 koša, 10 asistencija i šest skokova, unatoč lošem šutu iz igre (7/27), trebao pobrati najveće zasluge za pobjedu Rocketsa, a onda je sve to pokvario i postao glavnim krivcem za četvrti uzastopni poraz momčadi koja je, još ne tako davno, imala najbolji učinak u NBA ligi.


Po svemu viđenom Houston je morao pobijediti u Bostonu. Rocketsi su nakon prve četvrtine vodili 32-12, na poluvremenu 62-38. Sredinom treće četvrtine njihova se prednost počela topiti. No, nakon što je James Harden pogodio oba slobodna bacanja, a na semaforu ostalo 11.6 sekundi do kraja dvoboja, Houston je vodio 98-95.


I tada je James Harden, koji je posljednjih sezona uvijek među najozbiljnijim kandidatima za nagradu najkorisnijeg igrača NBA lige, pokazao svoje drugo, mračno lice.




Prvo je bez pretjeranog obrambenog angažmana dopustio Marcusu Smartu asistenciju za zakucavanje Jaysona Tatuma, kojim je Boston smanjio na 97-98. Ostalo je 7.3 sekunde do kraja. Smart je na agresivan način čuvao Hardena kako mu suigrači ne bi dobacili loptu. Harden je ispred jednog od trojice sudaca odgurnuo Smarta i zaradio osobnu pogrešku. Houston je izgubio posjed, a Boston u sljedećoj akciji preko Ala Horforda došao do prvog vodstva na utakmici (99-98). Houstonu je ostalo 3.9 sekundi za posljednji napad, ali je Harden još jednom napravio isto što i nekoliko sekundi prije, odgurnuo agresivnog Marcusa Smarta i zaradio novu osobnu pogrešku u napadu.


Kyrie Irving je sa 26 koševa bio najbolji strijelac Celticsa. Tatum je ubacio 19, a Smart i Terry Rozier po 13 koševa. Eric Gordon je bio drugi strijelac Houstona sa 24 koša.


Philadelphia je na Božić prekinula niz od pet uzastopnih poraza na gostovanju kod New York Knicksa, ali 76ersi nisu uspjeli nastaviti pozitivan niz, jer su poraženi u Portlandu sa 114-110, iako je domaća momčad bila bez svog najboljeg igrača Damiana Lillarda. Philadelphia je utakmicu izgubila u posljednjih 12 minuta dopustivši Trail Blazersima da im ubace čak 42 koša (42-25) i tako nadoknade minus od 13 poena s kojim su ušli u posljednju četvrtinu.


Sixersi su u trećoj četvrtini odigrali sjajno, a u glavnim ulogama su bili Dario Šarić i Ben Simmons. Naš je reprezentativac odigrao odličnu utakmicu, ubacio 25 koševa (šut 10/12, za tricu 5/6) te ugrabio devet skokova uz četiri asistencije i dvije osvojene lopte. Joel Embiid je imao 29 koševa i devet skokova, Ben Simmons je završio sa 17 poena i osam asistencija.


Orlando je pred svojim navijačima svladao Detroit sa 102-89 i tako prekinuo niz od devet uzastopnih poraza koji je trajao još od 7. prosinca. Pobjeda je tim veća s obzirom da je ostvarena bez pomoći prvog centra Magica, ozlijeđenog Nikole Vučevića.


Mario Hezonja nije bio u početnoj petorci Orlanda, a za 17 minuta Dubrovčanin je ubacio četiri koša (šut 2/4) uz tri skoka i jednu osvojenu loptu. Elfrid Payton je sa 19 koševa, osam skokova i osam asistencija bio najbolji igrač pobjednika. Evan Fournier je ubacio 17, a Marreese Speights 16 poena za 15 minuta. Strijelce Detroita sa 21 košem predvodio je Tobias Harris, a Andre Drummond je spojio 17 koševa, 18 skokova i pet asistencija.