Premijer liga košarkaša

NOVI PORAZ Splitski žuti projurili Grobnikom, zabrinjavaju slabosti u igri Adria Oil Škrljeva

Zlatko Horvat

Siniša Štemberger (AO Škrljevo)/D. ŠKOMRLJ

Siniša Štemberger (AO Škrljevo)/D. ŠKOMRLJ

Nije grijeh izgubiti od preporođenog »Splita«, ali način upozorava. Obrana je propuh, u tri prvenstvena poraza, uključujući gostovanje u Osijeku, primljena su 272 poena, prosječno 90,67 po susretu. Puno i previše. U napadu lopta ide presporo, previše je individualnih šuterskih rješenja, a to samo vodi u promašaje.



MAVRINCI Susret 3. kola Premijer lige košarkaša: Adria Oil Škrljevo – Split 74:89 (23:30, 11:21, 13:21, 27:17). Dvorana Mavrinci. Gledatelja 250. Suci: Vovk (Sl. Brod), Mikulić (Osijek), Stanković (Rijeka). Opunomoćenik: Sirotić (Pazin).


ADRIA OIL ŠKRLJEVO: Šarac 6 (1-2), Yacoubou 20 (3-3), Spence 14 (3-4), Štemberger 5 (0-2), Ušić 2, Vranković, Barnjak 7, Kolić, Krajina 11 (3-5), Kučan, Cvitković, Krstanović 9 (3-5).


SPLIT: Kalajžić 8 (6-6), Veljačić 8 (2-3), Rebić, Kedžo 14 (2-2), Gabrić 7, Omrčen, Marčinković 7, Jukić 8 82-2), Kovačevič 22 (5-5, Vrgoč 2, Morris 13 (1-1), Cobbins.




Košarkaši »Adria Oil Škrljeva« doživjeli su treći prvenstveni poraz, drugi u Mavrincima. Poslije »Cibone«, Grobnikom su projurili i splitski »žuti«. No, ono što zabrinjava su brojne slabosti momčadi Damira Rajkovića, koja je doživjela brojne promjene u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj su poslije tri kola imali dvije pobjede. Nije grijeh izgubiti od preporođenog »Splita«, ali način upozorava. Obrana je propuh, u tri prvenstvena poraza, uključujući gostovanje u Osijeku, primljena su 272 poena, prosječno 90,67 po susretu. Puno i previše. U napadu lopta ide presporo, previše je individualnih šuterskih rješenja, a to samo vodi u promašaje.


– Bilo je ozljeda, nije bio pravih treninga, ali to nije opravdanje. Postala nam je navika primiti 40 poena u prvoj četvrini. Morat ćemo zaigrati obranu, bez toga neće biti pobjeda – kaže kapetan Josip Barnjak, preuzimajući odgovornost


Ima olakšavajućih okolnosti, od brojnih ozljeda (Williams, Brnas, Prša) i teškog rasporeda, koje im u idućem kolu donosi gostovanje u Sinju kod »Alkara«, a tamo nikad nije lako dobiti. Ako listopad bude u znaku 0-4, nikome neće biti lako.


Lažna nada


Splićani su krenuli s Crikveničaninom Maurom Veljačićem na mjestu graditelja igre, kojem je trener domaćih Damir Rajković suprotstavio kapetana, Kastavca Josipa Barnjaka, povratnika poslije potresa mozga i ozljede vrata. Nekoliko promašaja na otvorenim šutevima domaćih, tri Ušićeve osobne pogreške za prve četiri minute i Veljačićeva brzina donijeli su gostima seriju 12:2 od četvrte do šeste minute i komotnih plus deset (6:16). Domaći su poslije ulaska novog Amerikanca Coreyja Spencea uzvratili serijom 6:0, ali teret osobnih pogrešaka i iskorišten bonus, uz suce koji su svirali sve, bili su previše za domaće. Splićani su na ulasku u posljednju minutu prve dionice došli do plus 11 (19:30). Ash Yacoubou je sa sirenom ubacio za tri poena i prihvatljivih minus sedam.Bila je to lažna nada. Dok su domaći nizali promašaje, čak i na zicerima, jer nije lako igrati protiv agresivne obrane kakvu traži Vladimir Anzulović, gosti su nastavili puniti njihov koš. U nepunih šest minuta druge dionice gosti su napravili seriju 12:1, poveli s velikih 42:24. Poslije šest minuta i 49 sekundi Škrljevčani su postigli prve poene iz igre u četvrtini, Yacoubou je pogodio novu tricu…

Novi post


Uspjeli su domaći dostići dvoznamenkasti broj poena u drugoj dionici, ali na početku treće stigao je novi post. Za prve četiri minute Splićani su napravili seriju 10:0, došli na plus 27 (34:61). Bilo je i plus 30 (38:68), Anzulović svojoj momčadi nije dozvolio nikakvo opuštanje, kazna je, kao i uvijek, selidba na klupu. Spence je tek u šestoj minuti ubacio prve poene »Škrljeva« iz igre u trećoj četvrtini…


Jedino je posljednja četvrtina pripala »zelenima«. Yacoubou je vezao tri trice nakon hlađenja na klupi, pokrenuo suigrače iz letargije.


– Bila nam je ovo treća utakmica u šest dana, uz prevaljenih tisuću i pol kilometara. Tri četvrtine odigrali smo kako želimo, ali u četvrtoj se pojavila želja za samoisticanjem – rekao je Vladimir Anzulović, trener »Splita«, za koji je Veljačić upisao osam poena, devet skokova i sedam asistencija.