Primjedbe na suđenje u finalnoj seriji

LeBron James: Odigrali smo najbolju utakmicu u doigravanju, ali neke su nam akcije otete

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Imaju čovjeka koji igra košarku na razini za koju nisam uvjeren da je ikada prije viđena, kad uzmete u obzir što sve radi", pohvalio je Jamesa trener Golden Statea Steve Kerr koji je u igračkim danima dijelio svlačionicu s Michaelom Jordanom i jedan je od pozvanijih za ovakve kvalifikacije.



OAKLAND – “Mislim da smo odigrali najbolju utakmicu u doigravanju i iz akcije u akciju smo si davali šansu za pobjedu. No, neke su nam akcije otete”, izjavio je LeBron James nakon poraza njegovog Clevelanda 124-114 u produžetku na gostovanju kod Golden Statea u prvoj utakmici finalne serije za naslov NBA prvaka.


James je odigrao briljantnu utakmicu, postigao 51 koš i postao prvi košarkaš u povijesti koji je u finalnoj seriji ubacio 50 ili više koševa, a da je na kraju izgubio.


“Imaju čovjeka koji igra košarku na razini za koju nisam uvjeren da je ikada prije viđena, kad uzmete u obzir što sve radi”, pohvalio je Jamesa trener Golden Statea Steve Kerr koji je u igračkim danima dijelio svlačionicu s Michaelom Jordanom i jedan je od pozvanijih za ovakve kvalifikacije.




“Samo pokušavam raditi ono što mislim da će pomoći našoj momčadi da pobijedi i pokušavam biti trostruka napadačka prijetnja svojim koševima, skokovima i asistiranjem suigračima”, izjavio je James koji je uz 51 koš imao po osam skokova i asistencija.


Otete akcije o kojima je govorio, zapravo je kritika upućena sucima, koji su u završnici utakmice donijeli nekoliko dvojbenih odluka. Jamesa je najviše zaboljela situacija 36 sekundi prije isteka osnovnog dijela utakmice, kad je pri vodstvu Clevelanda 104-102 inicijalno dosuđena osobna pogreška u napadu Kevina Duranta nad Jamesom, a nakon pregleda snimke preokrenuta u osobnu pogrešku kapetana Clevelanda.


“Nikada u životu nisam odigrao bolju obranu. Vidio sam što će napraviti, pročitao sam ga i postavio se, a pritom sam i pazio da ne budem u prostoru u kojem nema napadačkog faula. Vjerojatno nikada u karijeri nisam tako dobro pročitao akciju”, izjavio je James.


U kasnijoj analizi te odluke, pojašnjeno je da su suci imali mogućnost provjeriti je li igrač nad kojim je načinjena pogreška bio u prostoru u kojem nema faula u napadu, ali i da im se pri tome otvarala mogućnost za promjenu inicijalne odluke, ako su uočili da je bilo drugih nepravilnosti.


“Jamesovo tijelo je još uvijek bilo u pokretu kad se Durant dizao prema košu. Suci su to vidjeli i promijenili odluku”, izjavio je dopredsjednik NBA sektora za pregledavanje akcija i suđenje Joe Borgia.


Durant je pogodio oba slobodna bacanja za 104-104. Nakon toga je James lagano položio za novo vodstvo svoje momčadi, ali je i kapetan Golden Statea Stephen Curry na drugoj strani položio za 106-106 te pogodio i dodatno slobodno bacanje zbog osobne pogreške Kevina Lovea.


U posljednjoj akciji osnovnog dijela Klay Thompson je na nedopušten način zaustavio Georgea Hilla koji je pogodio prvo, ali promašio drugo slobodno bacanje pa je ostalo 107-107. Do isteka vremena je u tom trenutku ostalo 4.7 sekundi, a J. R. Smith je uzeo napadački skok. Međutim, umjesto da krene prema košu, otišao je od koša, kao da je Cleveland u tom trenutku imao vodstvo.


“Znao sam rezultat. Da nisam znao, da sam mislio da vodimo, samo bih zgrabio loptu i čekao da me fauliraju. Nisam krenuo na koš, jer je Durant bio ispred mene i nisam želio da me blokira. Želio sam da dođemo do vanjskog šuta, ali ponestalo nam je vremena”, objasnio je Smith svoju odluku.


Ovo je četvrta godina zaredom kako se Warriorsi i Cavaliersi bore za naslov prvaka. LeBronu Jamesu je ovo osmo uzastopno finale, a deveto u karijeri. Priznao je nakon utakmice da je ovo jedan od najbolnijih poraza u karijeri, ali i ponudio recept kako ga brzo zaboraviti i okrenuti se drugoj utakmici.