Petar Skansi

LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE OGORČENA ‘Sramotno je ovo što se događa’

Zlatko Horvat

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Očito smo bez NBA igrača na razini Rumunjske. Ali utakmicu smo izgubili zbog vlastitih gluposti, ne zbog inferiornosti u kvaliteti. Nema tu igrača ekstra kvalitete, ali treba ih posložiti da funkcioniraju u sistemu



Petar Skansi vodio je hrvatsku košarkašku reprezenzaciju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine u finalu protiv »Dream teama« s Michaelom Jordanom, Larryjam Birdom, Magicom Johnosonom, Charlesom Barkleyjom, Davidom Robinsonom… Hrvatska je izgubila 117:85 od momčadi za koju je Magic Johnson rekao: – Pogledam desno, a tamo Michael Jordan. Pogledam lijevo, a tamo Barkley ili Bird. Nisam znao kome dodati loptu!


Od prvih do najvećih na postolju u Barceloni do domaćeg poraza od Rumunjske u kvalifikacijama za SP 2019. godine. Četvrt stoljeća u kojem hrvatska košarka polako, ali sigurno, tone poput Titanika. Svjedok je tome i 74-godišnji Petar Skansi.


Drugi krug 


– Gledao sam tri četvrtine zadarske utakmice, otišao sam kasnije u kino s Nikolom Pilićem, ali konačni rezultat me, nakon onoga što sam vidio, nije iznenadio. Sramotno je to što se događa. Davno smo trebali shvatiti čemu idemo u susret. Svaki put čekamo da će nas neki NBA igrač spasiti, ali njih sada nema – kaže Skansi, koji barem nije vidio kraj zadarskog »horrora«, u kojem je Hrvatska čak dobila šansu pobijediti sa zadnjim šutem.




Još uvijek nije sve izgubljeno, u drugi krug vodi i treće mjesto u skupini D. Nužan je uspjeh nad Nizozemskom u ponedjeljak. Međutim, Hrvatsku još čekaju gostovanja u Italiji (28. lipnja) i Rumunjskoj (1. srpnja), a bodovi se prenose u drugi krug. Prenijet će ih i novi suparnici, Litva, Poljska i Mađarska. Od šest momčadi u novoj skupini u drugoj rundi, u Kinu putuju prve tri. Samo za prva dva kola (14. i 17. rujna) drugog kruga može se računati na NBA igrače. Ako se izbori…


– Izbornik ne može jedan dan vjerovati u pomlađivanje, drugi u stare igrače. Ovo do sada nije bilo dobro. Možemo mi i proći, ali to je samo odgađanje odluke. Pitanje je samo ima li volje za kompletnu reorganizaciju. Vremena imamo.


Pogled na ljestvicu skupine D deprimira. Tri utakmice, tri poraza i posljednje mjesto za sastav Ivice Skelina, koji bez NBA igrača, ali i Krunoslava Simona, ne nudi izgled momčadi. Nije stvar u šutu 2-26 za tri poena protiv Rumunjske.


– Očito smo bez NBA igrača na razini Rumunjske. Ali utakmicu smo izgubili zbog vlastitih gluposti, ne zbog inferiornosti u kvaliteti. Nema tu igrača ekstra kvalitete, ali treba ih posložiti da funkcioniraju u sistemu. Mi imamo igrače! Možda nismo genijalci, ali više od jedne postave živi i igra vani, od svih njih dalo bi se nešto složiti. Imamo čak i kvalitetne mlade, svjetske viceprvake prije nekoliko godina.


Najlakše je bilo uprijeti prstom u pokojnog Danka Radića, bivšeg predsjednika HKS-a. No, sadašnje vodstvo Saveza se pogubilo. Koliko se samo nepotrebnog vremena izgubilo kada se željelo zadržati Velimira Perasovića na mjestu izbornika… Pa pokušaj angažmana Andree Trinchierija… Konačno, Ivica Skelin je posljednji promašaj. Izbornik se postaje zaslugama, ne zato što je trener određenog kluba, u ovom slučaju »Splita«, i zato što poznaje igrače. Na sve promašaje Saveza nadovezala se FIBA, koja ima termin za reprezentacije u terminu Eurolige!


Apsurd 


– Zaista je apsurd igrati u terminu kada najbolji imaju druge obaveze. U ovom trenutku postoji trodioba na NBA ligu, Euroligu i FIBA-u. Tko tu ima sukno i škare? FIBA nema novac, zato im se ovo i događa.


Posljednja nada ostaje ponedjeljak, nova utakmica u Krešinu domu u Zadru i Nizozemska, koja je pobijedila Hrvatsku 68:61 u Rotterdamu krajem studenog prošle godine u prvom kolu.


– Valjda ćemo dobiti Nizozemce, nekako sam optimist. No, neće biti lako. Nizozemci su pred pet, šest tisuća gledatelja poraženi u mojem Trevisu od Italije 80:62, ali nisu »azzurri« dobili baš glatko – kaže Skansi, Splićanin s lovranskom adresom, koji se, zajedno s Nikolom Pilićem, još jednom legendom hrvatskog i svjetskog sporta, skrasio ispod Učke. Košarka mu je trebala donijeti malo radosti, ali posljednjih godina zbog nje ima samo grč u želucu. Titanik…