Liga za prvaka

Košarkaška poslastica: “Kvarner 2010” danas domaćin Zadru

Zlatko Horvat

Siniša Štemberger u akciji / Marko Gracin

Siniša Štemberger u akciji / Marko Gracin

Naši aduti su iskustvo Špralje i mene, naša kvaliteta na bekovskim pozicijama. Tu smo s Veljačićem i Marinellijem u najmanju ruku poravnani – kaže Štemberger, koji je sa »Zadrom« osvojio tri trofeja



Siniša Štemberger, iskusni branič »Kvarnera 2010«, igrao je u »Zadru« od 2004. do 2006. godine, osvojivši dva Kupa Krešimira Ćosić te jedan (2005.) od dva zadarska naslova prvaka Hrvatske. Štemberger dobro zna da je košarka u Zadru više od igre, jer »Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku«… A upravo Zadrani danas stiži pod svod Centra Zamet (18 sati). 


– Nisam bio jedini Riječanin u momčadi koja je osvojila dvostruku krunu 2005. godine, momčad je vodio Rudolf Jugo, suigrač mi je bio Aramis Naglić, ali i Šime Špralja. Proveo sam  dvije solidne sezone u Zadru  – kaže Siniša Štemberger, koji će 23. travnja proslaviti 37. rođendan. Svejedno, jučerašnje slobodno jutro iskoristio je za šuterski trening. – Lijepa sjećanja. Zadar mi je najdraži grad poslije Rijeke. Nekako sam se isprepletao sa Zadranima.


 Svaka utakmica nova priča


Oba sastava   krenula su u Ligu za prvaka porazima u Zagrebu. S obzirom na ambicije, Zadranima ne bi prijao drugi poraz. 




– Lani smo ih pobijedili u Ligi za prvaka. Svi su dali maksimum ili blizu maksimuma, što će danas trebati ponoviti. »Zadar« je bolji nego prošle sezone, kada se nije znalo što će biti s klubom, bolje su posloženi. I Cosey im manje znači nego što je to bio slučaj s Florenceom lani. Imaju Antu Delaša, koji to može pokriti, a tu je i mladi Bašić. Mi moramo na brzinu zaboraviti  sve naše ozljede, ne znam jesmo li u 2016. bili u punom sastavu na treningu. Tri mjeseca se krpamo, zato je teško prognozirati što se danas može dogoditi. 



Paola Vukelić, Laura Sušanj,  Ivana Rubeša  (Trinity co), Ivana Kevrić, Lorena Živković, Jana Milošević (Flame), Andrea Brozović i Arijana Prpić (K2K) osam je članica  – Kvarnersica. Članice triju plesnih skupina udružile su se u projekt, kojem je cilj uljepšati domaće utakmice »Kvarnera 2010«. 


– Nismo klasične »cheerleadersice«, više će to biti urbano i komercijalnije plesno izdanje  – pojašnjava Paola Vukelić.  


Bilo je raznih ideja o imenu, »Kvarnerčice«, »Kvarnerice«… Na kraju su ispale »Kvarnersice«… 



»Zadar« danas, Trnsko i »Zagreb« u nedjelju., dvije utakmice koje mogu odrediti hod momčadi Marijana Mancea u Ligi za prvaka i – cijelu sezonu. 


– Mi moramo gledati svaku utakmicu zasebno i tako mora ostati do kraja sezone, bez obzira na to pobijedili mi »Zadar« ili ne, krenuli s 0-4 ili 4-1. Pouka mora biti prošla sezona, kada smo dobili »Zadar«, a potom izgubili u Sinju u posljednjoj sekundi. Liga se igra do posljednjeg kola. A zatim kreće priprema za novu sezonu. Ako želiš biti profesionalac i baviti se košarkom…  Nema nepoznanica. Štemberger napominje da »Zadar« može svakoga pobijediti u prekrasnoj Dvorani Krešimira Ćosića, ali u  Centru Zamet šanse rastu. 


Radna momčad


– Gledamo ih cijelu sezonu. To je dobro utrenirana, radna momčad, koja ima karakterne momke. Igraju odlično obranu, dobro trče, ima ih u skoku… Trener Nazor iz njih pokušava izvući maksimum. Ne možemo se postaviti kao favoriti, pogotovo što su oni igrali jače natjecanje od nas. Mi osim »Zagreba«, »Heliosa« i dvaput »Cedevite« nismo imali jakih utakmica, a pokazat će se i koliko je to »zaštićeno godište« bio promašaj. 


Mogla bi to biti prava košarkaška poslastica. Motivirane momčadi, treneri koji žele nadmudriti suparnika…  


– Naši aduti su iskustvo Špralje i mene, naša kvaliteta na bekovskim pozicijama. Tu smo s Veljačićem i Marinellijem u najmanju ruku poravnani. Imamo mi kvalitetu, samo je treba rasporediti, da se ne potrošimo u 15 minuta kao protiv »Cedevite«, kada smo pali u provaliju i iz koje nije bilo izlaza. Svaki igrač je važan. Dobili smo Kučana, koji se iz »razmaženka« pretvara u pravog borca…


 Danas će Mance trebati samo prave borce, koji će zadnji atom snage ostaviti na parketu. Razmaženi neće proći protiv Zadrana…