Derbi začelja

Košarkaši Škrljeva AO dočekuju Alkar u želji da pobjedom počnu bijeg s dna

Zlatko Horvat

Damir Rajković, trener Škrljevčana/Foto Arhiva NL

Damir Rajković, trener Škrljevčana/Foto Arhiva NL

Nije nevažno imati 2-0 protiv Alkara, to bi nam podiglo vjeru da možemo dohvatiti doigravanje. Uoči stanke smo dobro radili, dobro igrali, bez obzira na poraze od Cibone u prvenstvu i četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića u Splitu – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva.



RIJEKA Košarkaši su se vratili premijeligaškim obavezama poslije prvenstvene stanke i neuspjeha Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Zadar je pobijedio Cibonu (79:76) u derbiju i dostigao Zagrepčane na vrhu ljetsvice. Na dnu je Bosco sa samo jednom pobjedom, iznad njih su četiri momčadi koje dijeli samo jedna pobjeda, Gorica, Šibenik i Alkar imaju pet, Adria Oil Škrljevo četiri pobjede. Jedna od njih će u dodatne kvalifikacije za ostanak, a barem jedna u – doigravanje. Košarkaši Adria Oil Škrljeva nadaju se da će to biti baš oni, a uspješan niz mogu početi već večeras kada u Mavrincima dočekuju direktnog suparnika, sinjskog Alkara.


– Čeka nas još osam prvenstvenih utakmica, prilika za bijeg s dna je već prvi ogled. U goste nam stiže Alkar, direktan suparnik, kojeg smo pobijedili u Sinju. Nije nevažno imati 2-0 protiv Alkara, to bi nam podiglo vjeru da možemo dohvatiti doigravanje. Uoči stanke smo dobro radili, dobro igrali, bez obzira na poraze od Cibone u prvenstvu i četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića u Splitu – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva. Njegovu momčad već u ponedjeljak čeka nova obaveza, prvi susret polufinala Alpe Adria Cupa protiv slovačkih Patriota u Levicama.


– U nedjelju krećemo na put, vraćamo se u utorak. Uzvrat je je u srijedu, 13. ožujka. Četiri dana kasnije ugostit ćemo Cedevitu pred televizijskim kamerama. Čeka nas petnaestak dana ubrzanog ritma.




Susret s Alkarom i gostovanje u Levicama vjerojatno će propustiti Josip Barnjak.


– Njegova ozljeda lista zadaje nam najviše briga. Dva je tjedna morao mirovati. Vjerujem da će se od srijede priključiti momčadi, biti u sastavu protiv Hermes Analitice. On je jedan od stožernih igrača i njegov izostanak nam stvara nemir, ali vjerujem da će ostatak momčadi pokriti njegov izostanak. Bolčina? Nažalost, završio je sezonu, izjalovile su se najave povratka slovenskoga centra za dva mjeseca. Tek 19. svibnja ima kontrolni pregled. Morat ćemo se pokrpati s igračima koje imamo. Dečki su pokazali da možemo igrati dobro, ako zaigramo kao protiv Cibone u Splitu, danas imamo šanse. Jači smo nego što smo bili u Sinju i to moramo znati iskoristiti. Naravno, morat ćemo pripaziti na  na centra Hrvoje Vučića, njihova prvog strijelca, te Amerikanca Browna. Trebat će nam i pomoć gledatelja, navijači su uvijek bili naš šesti igrač.


Rajković je kao pomoćnik Dražena Anzulovića bio s reprezentacijom Hrvatske na posljednjim kvalifikacijskim akcijama, ali momčad je za to vrijeme u Mavrincima marljivo radila.


– Zadovoljan sam, imamo standardan režim rada. Mirko Šćekić je vodio treninge, a odrađen je i mikro ciklus priprema s kondicijnskim trenerom Mateom Malovcem. Odrađen je odličan posao, zatekao sam momčad u dobrom stanju. Nema prevelikih oscilacija kada otiđem na nekoliko dana…


Rajković je bio svjedok još jednog debakla hrvatske košarke. Je li dotaknuto dno?


– To je pitanje koje se stalno postavlja. Mi smo lani s kadetima bili prvaci Europe, U-20 reprezentacija je bila srebrna na EP-u, pokazala da se može nositi s najboljima, a to ne možeš ako nemaš talenta. Za našu košarku u budućnosti neće biti problema, ali moramo napraviti koncentraciju od 20 igrača na koje će se računati na EP, zajedno s igračima iz NBA lige. U ovom ciklusu probalo se puno igrača. Mora se napraviti zdrava okosnica, ali bez fige u džepu. Ja sam vječiti optimist, s radom se sve može riješiti.