Kvalifikacije za SP u Kini

KONAČNA PRESUDA Hrvatski košarkaši porazom od Poljske ostali i bez šansi za plasman na SP

Portal Novilist.hr

Filip Krušlin (Hrvatska)/V. ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL

Filip Krušlin (Hrvatska)/V. ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL

Čestitke Poljacima, bili su bolja momčad. Možemo biti zadovoljni s prve dvije četvrtine, ali ne i s ostatkom susreta. Za pobjedu protiv Poljske trebalo je odigrati svih 40 minuta na visokoj razini – kaže hrvatski izbornik Dražen Anzulović



VARAŽDIN Susret J skupine drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkaša u Kini: Hrvatska – Poljska 69:77 (16:8, 20:24, 23:29, 10:16). Arena Varaždin. Gledatelja 2.000.  


HRVATSKA: Bilan 10, Katić 8, Krušlin 21, Mustapić 6, Perić 10, Junaković 2, Ljubičić, Marčinković 2, Nakić, Perković, Planinić 8, Vuković 2.


POLJSKA: Hrycaniuk 2, Koszarek 9, Ponitka 20, Slaughter 15, Sokolowski 12, Cel, Gruszecki Laczynski, Lampe 9, Sulima, Waczynski 10, Wojciech Wyka.




Poljska košarkaška reprezentacija svladala je Hrvatsku i potvrdila nastup na Svjetskom prvenstvu i prije posljednjeg kvalifikacijskog kola u skupini J, dok su naši košarkaši porazom izgubili i teoretske izglede za plasman u Kinu.


– Čestitke Poljacima, bili su bolja momčad. Možemo biti zadovoljni s prve dvije četvrtine, ali ne i s ostatkom susreta. Za pobjedu protiv Poljske trebalo je odigrati svih 40 minuta na visokoj razini – kaže hrvatski izbornik Dražen Anzulović.


Poljaci su utakmicu završili sa 42 posto šuta iz igre, a Hrvatska sa samo 31 posto. Gosti su imali 45 skokova, a Hrvatska 36.


Sjajno je naša reprezentacija otvorila dvoboj sa Poljacima, u kojem je samo pobjeda od šest ili više razlike ostavljala Hrvatskoj nadu da će se kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u Kini. Odlično je funkcionirala pokretljiva obrana koja je gostujuću reprezentaciju ostavila u prvih sedam minuta bez ijednog ubačaja. Hrvatski napad nije bio jednako ubojit, ali su Anzulovićevi izabranici nakon sedam minuta vodili sa 14:0. Nažalost, Poljaci su u posljednje tri minute napravili 8:2 i prvu četvrtinu završili s podnošljivim jednoznamenkastim zaostatkom (16:8).


Gosti su u 15. minuti došli na samo jedan poen zaostatka (22:21), ali Jakov Mustapić sa dvije vezane trice i još jednom a Krušlina naša reprezentacija ponovno došla do plus 10 (35:25) u 18. minuti.


No, baš kao i u prvoj dionici, gosti su bolje odigrali završnicu, iskoristili neke nevjerojatne promašaje hrvatskih igrača iz čistih situacija i svoj zaostatak do poluvremena sveli na samo četiri poena (36:32).


Sve do 29. minute činilo se da bi Hrvatska mogla pobijediti Poljsku s potrebnih šest koševa razlike. Tada je Katić pogodio za vodstvo 59:53, ali su Poljaci serijom 10:0 na kraju treće i 10:2 u na kraju posljednje dionice došli do pobjede.