Loš početak

Ivica Skelin poslije dvaju poraza nikome nema što zamjeriti, a to nije baš ohrabrujuće

Ivana Vaupotić

Loš početak - Ivica Skelin / Foto G. STANZL/PIXSELL

Loš početak - Ivica Skelin / Foto G. STANZL/PIXSELL

Sada je najvažnije da se saberemo i pokušamo pobijediti u preostale dvije utakmice na svom parketu – kaže Filip Krušlin, ovom prilikom kapetan



ZAGREB – Kako je krenulo, Svjetsko prvenstvo u Kini vrlo lako bi moglo ostati nedosanji san hrvatske košarkaške reprezentacije, predvođene novim izbornikom Ivicom Skelinom. Zapravo, porazi od Nizozemske (68:61) i Italije (80:64) na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za globalnu smotru imaju puno veću težinu jer dokazuju da je hrvatska košarka definitivno pala na niske grane, bez obzira na okrnjeni sastav u kojem nije bilo najboljih igrača.


Većina ovih koje je Skelin pozvao pod zastavu u ovom trenutku nema potrebnu kvalitetu za ozbiljnije domete. Možda jednog dana neki od njih pokažu da su dostojni dresa reprezentacije koja je nekada davno bila pojam, no danas taj dan izgleda kao vrlo daleka i neizvjesna budućnost. Isto vrijedi i za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine.


U skupini D još se nalazi i Rumunjska, koja je izgubila od Italije (75:70) i pobijedila Nizozemsku (75:68), što znači da je Hrvatska nakon dva kola prikovana za dno. Propozicije natjecanja jasno govore da u iduću fazu kvalifikacija prolaze tri reprezentacije, prenoseći rezultate iz međusobnih ogleda, a raspored kaže da Hrvatsku na kraju veljače očekuju domaći ogledi s Rumunjskom i Nizozemskom. Sudeći prema prikazanom u prve dvije utakmice, teško je vjerovati da ovakva Hrvatska u tri mjeseca može napraviti značajniji pomak.




– Imamo dosta novih igrača, a na pripremama je bilo vremena samo za tri treninga. Sada je najvažnije da se saberemo i pokušamo pobijediti u preostale dvije utakmice na svom parketu. Ako tu kiksamo, prolaz će nam biti ozbiljno ugrožen – kaže Filip Krušlin, koji je ovom prilikom bio kapetan reprezentacije.


Skelin je, pak, konstatirao da ga Italija nije ničim iznenadila, što će reći da je, valjda, očekivao težak poraz. Povrh toga, novopečeni izbornik je istaknuo da ne vidi što je to on, kao trener, mogao napraviti da se promijeni tijek utakmice. Ukratko, Skelin je nakon dva poraza zaključio da nikome nema što zamjeriti. A to baš i nije ohrabrujuće.


Naime, ako se stvarno nema što zamjeriti igračima i stručnom stožeru, logika nameće tezu da viđeno u sučeljavanjima s Nizozemskom i Italijom predstavlja maksimum ove reprezentacije. Ispostavi li se da je to točno, veljača bi mogla donijeti definitivni kraj za hrvatsku košarku.