Odluka FIBA-e

Hrvatska dobila domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, turnir će se igrati u Splitu

Hina

Foto/Damir ŠKOMRLJ

Foto/Damir ŠKOMRLJ

Jedan od četiri kvalifikacijska turnira košarkaša za Olimpijske igre u Tokiju održat će se od 23. do 28. lipnja u splitskoj Spaladium Areni, a preostala tri domaćina bit će Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) i Srbija (Beograd)



MIES – Izvršnio odbor Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) dodijelio je Hrvatskoj domaćinstvo jednog od četiri kvalifikacijska turnira košarkaša za Olimpijske igre u Tokiju, koji će se održati od 23. do 28. lipnja u splitskoj Spaladium Areni, a preostala tri domaćina bit će Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) i Srbija (Beograd), izvjestila je FIBA u petak.


Hrvatska reprezentacija je tako kao moguće suparnike izbjegla Srbiju, Litvu i Kanadu, a tko će biti protivnici izabranicima Veljka Mršića na turniru u Splitu bit će poznato nakon ždrijeba koji će 27. studenoga biti održan u sjedištu FIBA-e u švicarskom Miesu.


Samo pobjednici svakog od četiri kvalifikacijska turnira izborit će plasman na Olimpijske igre u Tokiju, na koje su se već kvalificirali domaćin Japan te sedam najuspješnijih reprezentacija po zonama s nedavnog Svjetskog prvenstva u Kini: Španjolska, Francuska (Europa), Argentina, SAD (Amerika), Australija (Oceanija), Nigerija (Afrika) i Iran (Azija).


Momčadi će na kvalifikacijske turnire biti raspoređene po geografskom principu kako bi sva četiri turnira bila podjednako izbalansirana kvalitetom.Osim četiri domaćina, pravo sudjelovanja u kvalifikacijama izborili su još: Slovenija, Češka, Poljska, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Turska (Europa); Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Meksiko, Urugvaj (Amerika); Novi Zeland, Kina, Južna Koreja (Azija i Oceanija); Tunis, Angola i Senegal (Afrika).

Hrvatska se za posljednja dva sudjelovanja na olimpijskim turnirima izborila upravo kroz kvalifikacijske turnire: 2008. godine su naši košarkaši u Peking otišli preko turnira u Grčkoj, a za OI 2016. u Rio de Janeiru su pobijedili Grčku i dvaput Italiju na turniru u Torinu.