Izbornik hrvatskih košarkaša

Aco Petrović: Vjerujem da će svi u Hrvatskoj biti ponosni na nas nakon Rija

Ivana Vaupotić

Aco Petrović / Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Aco Petrović / Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 Vožnja autobusom bila je duga, ali ja sam ju doživio kao jedan od ljepših povrataka kući. Hrvatska košarka krvarila je 22 godine, a sada nam se nešto vratilo – istaknuo je izbornik Aleksandar Petrović



ZAGREB Cestovna udaljenost između Torina i Zagreba iznosi 770 kilometara, a to će reći da je u pitanju oko sedam sati vožnje, plus dodatnih tridesetak minuta zaustavljanja iz potrebe. Povratak hrvatskih košarkaških reprezentativaca s kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre ove je nedjelja trajao osjetno duže. Preciznije, njihovom je autobusu za prelazak puta od Torina do Zagreba bilo potrebno nešto više od jedanaest sati.


– Čini mi se da nema benzinske pumpe na kojoj nismo stali u povratku, ha, ha, ha… – objasnio je Bojan Bogdanović na povratku s turrnira koji je hrvatskoj košarci osigurao odlazak u Rio de Janeiru.



I Bojan Bogdanović je u prvi plan stavio blagotvorni utjecaj privremenog izbornika Aleksandra Petrovića.– Rijetki su vjerovali u nas, a i mi smo davali prednost Grcima i Talijanima. Međutim, Aco nas je uvjeravao da možemo ravnopravno igrati s njima i na kraju nas je uvjerio u to. Sada svi zajedno idemo u Rio – rekao je Bogdanović kojem je na putu do Zagreba otišao glas.– Naime, od ukrcavanja u Torinu autobusom reprezentacije se orila pjesma. Nismo se zaustavljali ni na kratko. To ogromno zajedništvo nas je vuklo naprijed tijekom cijelog. Suze igrača koji nisu proveli ni minutu na parketu dovoljno govore o tome koliko smo povezani – zaključio je Bogdanović.


Moć i znanje


Bez obzira na višesatno kašnjenje i veliku vrućinu, novopečene olimpijce pred Domom sportova je u nedjelju oko podneva dočekalo stotinjak navijača. Kada se autobus pojavio u vidokrugu, započelo je skandiranje, a igrači su uzvratili točkom koju su očigledno dogovorili. Naime, prvi je izašao Dario Šarić i zapjevao početak šlagera »Lijepa li si«, a ostali su silazili iza njega, hvatali se u zagrljaj i prihvaćali pjesmu. Baš kao i navijači.– Plasirali smo se na turnir koji igra najboljih dvanaest reprezentacija na svijetu, a taj podatak je ono što me dodatno puni adrenalinom. Naši momci su pokazali moć i znanje. Ovi dečki imaju snažan osjećaj pripadnosti svojoj domovini, znaju igrati i veseliti se. Vožnja autobusom bila je duga, ali ja sam ju doživio kao jedan od ljepših povrataka kući. Hrvatska košarka krvarila je 22 godine, a sada nam se nešto vratilo. Nadam se da smo ovim rezultatom počeli izlaziti iz gliba – istaknuo je izbornik Aleksandar Petrović.


Dario Šarić nakon ljeta odlazi u NBA ligu, a sada zna da ga tamo ide preko Rija.– Mogao sam biti sebičan i raditi na sebi, kako bih se što bolje pripremio za novi izazov. No, meni je reprezentacija sve. Kada igram u hrvatskom dresu, predstavljam svoje roditelje, svoju obitelj, sve ljude u našoj zemlji. Meni nema ljepšega od toga i jako sam sretan što idemo u Rio – rekao je Šarić nakon povratka u Zagreb.Uz standardno obećanje da će svaki igrač dati sve od sebe za što bolji plasman na Olimpijskim igrama, mladi as je ponudio i nekoliko riječi o izborniku.– Imali smo taktički savršene stručnjake Jasmina Repešu i Velimira Perasovića, koji su se pokazali kao veliki treneri. Međutim, kod Ace smo opušteni, a takva atmosfera je sjajna nakon teške klupske sezone. Svi imamo dobar odnos s njim, i to se osjeti na rezultatima – zaključio je Šarić.


Iako je puno igrača iz razno-raznih razloga otkazalo nastup na turniru u Torinu, Aco je vjerovao u grupu koju je imao na raspolaganju. Štoviše, svaki od dvanaestorice igrača će reći da je izbornikov odnos bio presudan čimbenik za koheziju.


Nož u usta


– Ova Hrvatska je drugačija zato što ima zajedništvo i igra obranu do krajnjih granica. Nisam htio biti izbornik, jer već sam dva puta bio na toj dužnosti. No, kada je voda došla do grla, nisam mogao odbiti. U stvaranju ovog rezultata puno nam je pomogao Euro. Zbog nogometa nitko nije ni pitao za nas, imali smo 32 dana da se u miru i tišini pripremimo. To je bila milina. Imam dovoljno iskustva na klupi i znao sam što moram napraviti za uspjeh – dodao je Aco.Reprezentativci su dobili odmor do 20. srpnja, kada je na rasporedu novo okupljanje u Svetom Martinu na Muri.


Košarkaši Francuske opravdali su ulogu favorita olimpijskih kvalifikacija u Manili, gdje su u finalu svladali Kanadu s 83:74 te se pridružili Hrvatskoj i Srbiji kao posljednja od tri reprezentacije koja se ovog vikenda kvalificirala za turnir u Rio de Janeiru. 



– Još prije dva mjeseca mi smo s Argentinom dogovorili dvije prijatelske utakmice na njihovom terenu. Toliko smo vjerovali ovu reprezentaciju. U Riju želimo uživati u natjecanju i košarci. Navući ćemo osmijeh na lice, staviti nož u usta i idemo se potući za pobjedu. Ne stavljam nikakva ograničenja na rezultat koji možemo postići. Bio bih glup da obećam medalju, ali vjerujem da će svi u Hrvatskoj opet biti ponosni na nas – rekao je izbornik.


Odlazak u Argentinu zakazan je za 26. srpnja, Aco je već sada najavio da neće ništa mijenjati.


– Ovih dvanaest igrača definitivno ide u Rio. Nakon 22. kolovoza stići će novi izbornik i bit će određenih promjena u momčadi. Međutim, ovi momci su zaslužili put u Rio. Znam da možemo dobiti na dubini s novim igračima. Sada možda nemamo idealnu rotaciju, ali ne bih se mogao pogledati u ogledalo da nekoga promijenim. Ne mogu izdati niti jednog od njih dvanaest, oni su ostavili srce na parketu i vratili hrvatsku košarku na olimpijske igre – zaključio je Petrović.  okvir