Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
NOGOMETNO OGLEDALO

kolumna Kolinda »prodala« Miškovića Zdravku Mamiću?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2016. u 21:31 2016-02-08T21:31:03+01:00

Imamo najljepšu predsjednicu na svijetu! Kolinda Grabar Kitarović (KGK), izbjegla je diplomatski (donatorski), karnevalski bal u Guvernerovoj palači  zbog ozbiljnijih obveza. Osim što, vjerojatno, ne voli – maske. Venecijanci su ih nosili svakodnevno do dolaska Napoleona. Kolindi, naime, ne treba maska da bi rekla što misli o – svemu, od SO(V)A-e i Amerikanca Lozančića, do nogometa. 

Kolinda nije došla kući (šteta!) među svoje Riječane, odnosno Grobničke dondolaše. Propustila je objasniti, Urbi et Orbi, u kakvom je odnosu sa Zdravkom Mamićem! »Maminjo« je zaista mučenik. Jedini čovjek na svijetu koji je dvaput po mjesec dana bio iza rešetaka (Remetinec) nakon što je predsjednici države organizirao rođendansko slavlje (47.), u svojoj vili... I dok je Damir Mišković u Dubaiju vodio uglavnom gospodarstvenike bez identiteta (čast izuzecima!) Zdravko Mamić ranije je odigrao dobitnu kartu – KGK! Kolinda nije kao Kaligula svog omiljenog konja (donatora), Zdravka Mamića, proglasila konzulom, ali indirektno je blagoslovila sve nogometne ovlasti. Zar je moguće da se predsjednica »prodaje« za jednu večeru? Makar i rođendansku. Pa svaki bi grobnički krčmar to odradio za »svoju Kolindu«, počevši od Samira Baćca... Jer, zbog prisluškivanja Mamića, na križ su razapete tajne službe. KGK nije znala da je Mamić pod istragom. 
Hrvatska predsjednica uletjela je u nogometnu paukovu mrežu. Na taj je način Mamiću otvorila preriju prema osvajanju (obrani) naslova prvaka. Miškoviću, uzalud ti trud i novac...! 

Nejasno je jedino kako će predsjednica koja je na misi u Antunovcu svojedobno bila sa Šukerom (Davorom, naravno) i Kovačem (bivšim izbornikom), objasniti hajdukovcima (poglavito Hrvoju Malešu!) svoju novu »političku simpatiju« – Zdravka Mamića. Nakon što se u izbornoj kampanji, u Splitu, dotaknula i članka 32 o navijačima. Rekavši  da ga doista treba mijenjati. »Ne može se nekoga tko nije pravomoćno osuđen spriječiti da dolazi na stadion. Uostalom, u Saboru imamo političare protiv kojih su podignute optužnice pa i dalje sjede u Saboru. Ovo je diskrimacija navijača...«. Naglasivši da joj je drago da su navijači ujedinili Hrvatsku, jer nisu tražili samo za Hajduk, nego i za druge klubove... Oni ujedinjuju Sjever i Jug.  Politika se ne treba miješati u sport, rekla je tada naša voljena predsjednica i – preživjela. 

Ako ste uvjereni da je hrvatski nogomet smeće u močvari, pogledajte neku sjednicu Sabora, odnosno neku od televizijskih emisija zdrave političke rasprave. Pa nogometaši, sa svim slabosti, sucima lopovima, klupskim djelatnicima sumnjivih vrijednosti,   moralne su vertikale za – poličare. 

U petak na Rujevici otvara se proljetna sezona susretom Rijeka – Lokomotiva. Dosadno je bilo ova dva mjeseca bez loptanja. Rijeka se pojačala, promijenila je krvnu sliku. Želi napasti Mamićev Dinamo. Dva je boda u zaostatku. Puno i malo. Najvažnija je, ma što god trener Kek mislio, druga proljetna utakmica s Dinamom u Maksimiru! Ne izgubiti je ključ svega. Remi je temelj proljetnog slavlja... Jer, ako Dinamo ode na pet bodova, Riječani mu mogu staviti soli na rep. Dinamo u proljetnom nastavku sedam će puta igrati u Maksimiru, a gostovati kod Lokomotive, Intera i Zagreba!

Hemingway je o moralu rekao da zna samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno poslije čega se osjećate loše...

Ako politika i sport budu išli ruku pod ruku, neće biti dobro. Lopta, žeskog roda, nema nikakve šanse preživjeti u »snošaju« s – tigrom! 

Poruka svim političarima, nemojte pomagati, niti dolaziti na utakmice. Slikajte se nakon slavlja. A na prijemima ne tjerajte kamere kada na red za rukovanje dođu oni koje narod previše ne simpatizira... Da biste sačuvali svoj autoritet neutralnosti. Lažne moralnosti. 

Predsjednice, Franjo Tuđman je s Ćirom i Bobanom bio na mundijalu u Francuskoj prije 18 godine, sada vam je mjesto u svečanoj loži Pariza. Pustite Mamiće...

Dok je srca, bit će i Kroacije...  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.