Rezime

Iza rukometaša “Zameta” je – godina za pamćenje

Igor Duvnjak

Valter Matošević / arhiva NL

Valter Matošević / arhiva NL

Da na kontu imamo još dva boda onda bismo o nastupu u Premijer ligi i kvalifikacijama za Kup EHF-a govorili u superlativima – kaže Valter Matošević, proslavljeni vratar i trener Zamećana



U taboru rukometaša »Zameta« su odahnuli nakon nagomilanih obaveza na domaćim i inozemnim parketima. Stručni stožer, odnosno treneri Valter Matošević i Marin Mišković zadovoljni su godinom kojoj brojimo posljednje dane. Naravno, naglasak je pritom na izboreno igranje u Ligi za prvaka te ulazak u Europu, uspješna nadmetanja s »Creteilom«, »Bukureštom« u kvalifikacijama za Kup EHF-a, na putu ka kojemu ih je očekivano zaustavio bundesligaš »Melsungen«. Momčad, značajno podmlađena, u domaćem je prvenstvu ostvarila pedsetpostotni učinak i trenutačno dva boda zaostaje za pozicijom koja vodi u Ligu za prvaka nadajući se da će u drugom dijelu sezone ostvariti željeno pretjecanje konkurenata.


Pokazali kvalitetu


– Kod podvlačenja crte smatram da nam je 2016. godina bila uspješna. Da na kontu imamo još dva boda onda bi Premijer ligu i Europu spojili u superlative – ocjenjuje Valter Matošević, trener riječkih rukometaša. – U Europi smo odigrali dobro, pokazali smo određenu snagu, ali nam je s druge strane patilo domaće prvenstvo. Moramo biti svjesni da nikako ne možemo igrati ritmom srijeda – subota. S jednim treningom dnevno, naime, ne možemo kvalitetno odgovoriti na tako velike zahtjeve.


Međunarodne utakmice Zamećana su itekako pridonijele popularizaciji rukometa u ovom kraju. Sve je ostvareno uz promoviranje niza mladih igrača.




– Svake godine imamo taj kontinuitet da ispliva neki od mladih igrača. Ovo sada je samo normalan slijed onoga što se događa od kada smo Marin Mišković i ja treneri. Mladi svake godine dobijaju šansu, na njima je da je iskoriste. Prije svega na treningu. Imamo sam ojedan trening dnevno i njega treba maksimalno iskoristiti. Valja ga odraditi stopostotnim angažmanom, kako bi se to onda prenijelo na utakmicu, a ne raditi sa 60-70 posto kapaciteta jer to nije ni sportski, ni normalno.


Sve je moguće


Sportski apetiti u »Zametu« su plasman u Ligu za prvaka, koliko će u nastavku glad za bodovima biti utažena, vidjet će se.


– U drugom dijelu prvenstva bi nam trebalo biti puno lakše jer nam izravni konkurenti dolaze u Rijeku. Recimo, dolaze nam »Umag«, »Spačva«. Kaskamo za nekim konkurentima tri, četiri boda, ali u opticaju je još 18 bodova i sve je moguće. Imamo bolji raspored, a osim toga igrat ćemo jednom tjedno, neće biti toliko putovanja, bit će vremena za odmor, što će pridonijeti našoj boljoj igri. Očekujem jako puno od drugog dijela sezone, ali prvo se treba dobro fizički spremiti i krenuti u prvenstvo maksimalno.