Svjetsko prvenstvo

Hrvatske rukometaše večeras očekuje Bjelorusija

Igor Duvnjak

KAO JEDAN – Željko Babić i Petar Metličić /  Igor KRALJ/PIXSELL

KAO JEDAN – Željko Babić i Petar Metličić / Igor KRALJ/PIXSELL

Bjelorusija se dobro opekla, šokirani su u prvom kolu i sigurno će protiv jačih momčadi željeti nadoknaditi izgubljene bodove. Poraz protiv Čilea ih je uzdrmao i sigurno je da će dati sve od sebe da poprave dojam – kaže Petar Metličić



 Hrvatsku rukometnu reprezentaciju nakon pobjede nad Mađarskom (31:28) večeras (20.45) očekuje dvoboj s Bjelorusijom. Za izabrano društvo izbornika Željka Babića slavlje nad Mađarima, pretjecanje u nastavku, djeluje kao u reklami za »Bronhi«, jednostavno se u hrvatskom taboru sada lakše diše. U C skupini je početni pun pogodak sa Saudijom Arabijom bio nešto što se očekivalo, dok je duel s Mađarima najavljivan kao jedan od hrvatskih trenutaka istine na ovom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Kako su prolazile minute nastavka na terenu dvorane u Rouenu, tako su si hrvatski igrači gradili sve veću prednost pronašavši konačno toliko čekanu pravu igru u obrani i u napadu. Osim bodova sve to zajedno dalo je nove, itekako potrebne doze samopouzdanja za večerašnji duel s Bjelorusijom i potonje ispite za vođu momčadi Domagoja Duvnjaka i suigrače. Večerašnji suparnik je odmah na startu skrenuo pažnju na sebe porazom od Čilea, reprezentacije koja u rukometu zvuči egzotično. Izbornik Željko Babić je godinama radio u tamošnjem »Meškovu«, očekuje se da će dobro iskoristiti svoje poznavanje suparničkih igrača.



Filip Ivić se u važnim trenucima duela s Mađarskom pokazao dobitnom kombinacijom za hrvatsku reprezentaciju. Izbornik Željko Babić je bio sretne ruke kada je iz trolista u kojem su još Ivan Stevanović i Ivan Pešić izvukao ovog vratara koji čuva vrata poljskog »Kielca«. Ivić je sjajnim obranama, pogotovo u drugom dijelu nadmetanja, bio velika brana Mađarskoj.


– Sada je već iza nas ta teška i zanimljiva utakmica protiv Mađarske – rekao je Filip Ivić, vratar rođen 1992. godine. U prvom poluvremenu su igrači ispred njega često zamuckivali u napadu, obrana također nije bila na potrebnoj razini kvalitete. – Mađari su na stisli u prvom poluvremenu, a mi smo imali mnogo promašenih šuteva. U drugom dijelu smo obranu digli na viši nivo, stisnuli smo sredinu i zasluženo pobijedili.




Ivić s oprezom dočekuje večerašnje nadmudrivanje s Bjelorusijom, koja će vrebati svaku priliku za bodove.


– Bjelorusija nije nimalo lagan suparnik. Danas svi igraju rukomet i sigurno neće biti lako. Dobro nam je došao slobodan dan u nedjelju da se dobro pripremimo i odradimo još jedan trening. Turnir je dugačak i nema mjesta za euforiju, ali mislim da s ovakvom igrom i još ponekim popravcima u napadu i obrani možemo daleko dogurati. Znam dosta igrača iz »Meškov Bresta«, znam kako igraju, ali uz dobru analizu mislim da ćemo se i mi vratari dobro pripremiti – zaključio je Filip Ivić.



Bez euforije


– Nema euforije nakon ove pobjede. To smo očekivali i za Mađarsku smo se najviše pripremali – rekao je Petar Metličić, u suglasju s reakcijom izbornika Željka Babića. Slavni Pero, trener u reprezentaciji, itekako dobro zna ono što prolaze igrači, bio je godinama u njihovoj koži dok je sudjelovao u igri osvajajući trofeje na najvećim međunarodnim natjecanjima. – Svaka utakmica je za nas teška. Imamo dosta oscilacija i nadam se da će ih biti sve manje. Imali smo dosta lošu realizaciju protiv Mađarske, napad nam nije bio tečan onako kako smo htjeli.


Bjelorusija si je zagorčala život na početku Svjetskog prvenstva, opekla se u prvoj utakmici s Čileancima, baš kao što je Hrvatska u svom pohodu na svjetsko zlato u Portugalu 2003. godine posrnula protiv Argentine. Naravno da će Bjelorusi negdje nastojati nadoknaditi manjak planiranih bodova, a Hrvatska će nastojati da se suparnici ne iskupe na njezin račun. Bjelorusija je svakako momčad koja zaslužuje poštovanje, nakon lanjskog Europskog prvenstva u Poljskoj označena je kao vrlo perspektivna momčad. Istina, nema dugogodišnje legende Sergeja Rutenke, ali sastav izbornika Jurija Ševcova, davno znanog istaknutog krila ondašnjeg SSSR-a, ima kvalitetu. Vratari Mackević i Saldacenka, igrači u polju Karalek, Kuleš i razni drugi aduti imaju što za pokazati.


Oprez


– Bjelorusija se dobro opekla, šokirani su u prvom kolu i sigurno će protiv jačih momčadi željeti nadoknaditi izgubljene bodove. Izbornik Babić ih jako dobro poznaje, a i igrali smo s njima u Poljskoj. Oni su dobra momčad u kojoj uglavnom igraju rukometaši iz dva kluba. Poraz protiv Čilea ih je uzdrmao i sigurno je da će dati sve od sebe da poprave dojam.


Gledajući na suparnika Hrvatska u prvom redu razmišlja o sebi i o svojoj igri s Bjelorusima.


– Moramo se dobro pripremiti i nadam se da ćemo nastaviti u dobrom ritmu, pogotovo ponoviti drugo poluvrijeme iz utakmice protiv Mađarske. Imaju fantastičnog kružnog napadača Karaleka iz Francuske koji im je možda i najbolji igrač, tako da ćemo se ponovno morati baviti pivotima kao i protiv Mađarske – zaključio je Petar Metličić.