Snježna kraljica

Hrvatska šestorka na startu: Danas Kostelićev posljednji ples na najdražoj stazi?

Zlatko Horvat

SELFIE – Matej Vidović, Elias Kolega, Ivica Kostelić, Filip Zubčić, Istok Rodeš i William Vukelić / snimio Z. HORVAT

SELFIE – Matej Vidović, Elias Kolega, Ivica Kostelić, Filip Zubčić, Istok Rodeš i William Vukelić / snimio Z. HORVAT

Meni je poseban gušt voziti ovu utrku. Još uvijek ne mogu reći je li ovo moja posljednja utrka na Sljemenu, ali sigurno nije u Svjetskom kupu. Idući tjedan vozim kombinaciju u Wengenu i tada ćemo vidjeti što dalje – kaže Ivica Kostelić



Poslije dama i krunjenja nove kraljice Sljemena Veronike Velez Zuzulove, skijaši u četvrtak krune kralja. Najveći favoriti za prijestolje su Norvežanin Henrik Kristoffersen i Austrijanac Marcel Hirscher. Ostatak društva nije bez šansi, ali dosadašnji rezultati ne idu im u prilog. Norvežanin je pobijedio u posljednja dva slaloma, dok u Leviju nije nastupio zbog (izgubljenog) spora s Norveškim skijaškim savezom. Hirscher je pobijedio u Leviju, dok je u Val d`Isereu i Madonni di Campiglio bio drugi. Kada je u pitanju Zagreb, Austrijanac brani trostruku krunu!


Na startu će se naći čak šest hrvatskih skijaša, predvođenih 37-godišnjim Ivicom Kostelićem. Filip Zubčić, Istok Rodeš, Elias Kolega, Matej Vidović i Riječanin William Vukelić imat će samo jedan cilj, izboriti drugu vožnju, osvojiti bodove i time povećati, ako se to posloži na startnim slalomskim bodovima Svjetskoga kupa, hrvatsku kvotu u ovoj disciplini u Svjetskom kupu.


– Ove godine nastupamo u jakom sastavu kao reprezentacija i za nas je to prilika da osvojimo jedno dodatno slalomsko mjesto u Svjetskom kupu. Sadašnja kvota je jedan, što nas guši, jer imamo dobrih natjecatelja koji nemaju mjesta u Svjetskom kupu – kaže Ivica Kostelić, koji je na ovoj utrci triput bio drugi, ali nikada – pobjednik. No, puno se toga promijenilo od posljednje Snježne kraljice. Tada je Ivica imao još donekle dobar startni broj (20), ali godine i bolno koljeno uzimaju danak.





Dokumentarni film Brune Kovačevića »Gnothi Seauton«, što u prijevodu znači »Upoznati samoga sebe«, priča o Ivici i Janici Kostelić, prikazan je skijaškim legendama u hotelu »Westin«. Tom je prigodom Ante Kostelić uručio knjigu »50 godina FIS Ski Svjetskoga kupa« Francuzu Jen-Claude Killyju, pobjedniku prvih dvaju izdanja Svjetskoga kupa, prva utrka kojega je održana 5. siječnja prije 50 godina.


Knjigu je izdala nakladnička kuća »Stih«, koja je u suvlasništvu Ante Kostelića i Marijana Boršića. Kostelić je urednik i autor proslova, a Boršić potpisnik teksta. Grafički dizajn potpisuje Marijan Boršić junior. Prvo izdanje tiskano je u sto primjeraka za ovu prigodu, sljemensku utrku i 50. rođendan Svjetskoga kupa, ali očekuje se i drugo izdanje.



Velik događaj


– Nadam se da će staza izdržati za nas s velikim startnim brojem i da ćemo moći doživjeti poznatu sljemensku navijačku atmosferu. Meni je poseban gušt voziti ovu utrku, veliki sportski događaj koji je ujedno velika promocija za Zagreb i Hrvatsku. Još uvijek ne mogu reći je li ovo moja posljednja utrka na Sljemenu, ali sigurno nije u Svjetskom kupu. Idući tjedan vozim kombinaciju u Wengenu i tada ćemo vidjeti što dalje. Postoji želja za nastupom na ZOI iduće godine, ali tamo bih volio doći u stanju da mogu ciljati medalju s distance. Uostalom, u Sočiju sam bio autsajder i osvojio sam srebro u kombinaciji. Igre su mi uvijek posebna inspiracija – dodao je Kostelić na presici u Tomislavovom domu, koju je vodila Riječanka Ana Jelušić, koja je i sama 2007. godine bila druga na Snježnoj kraljici…


Filip Zubčić, 23-godišnji Zagrepčanin, jedine je slalomske bodove u Svjetskom kupu osvojio upravo na Sljemenu prije dvije godine, kada je bio petnaesti.


– Radujem se utrci jer će biti puno naših navijača. Možda je ovoj najveća prilika za povećanje kvote jer nastupamo šestorica. Probat ću se fokusirati jer ne znam hoću li ove sezone još voziti slalomske utrke u Svjetskom kupu. Ne znam ni što mogu očekivati jer sam više usredotočen na veleslalom. Međutim, znao sam iznenaditi, kod mene je sve moguće – kaže Zubčić.



Ruski skijaš Aleksandar Horošilov prvi će u startati na slalomu Svjetskoga kupa na Sljemenu. Nakon njega startat će Talijan Stefano Gross i Šveđanin Andre Myhrer, startni broj 4 izvukao je Talijan Manfred Moelgg, kao peti će startati Nijemac Felix Neureuther, a kao šesti i sedmi oni ponajbolji, ukupni pobjednik Svjetskoga kupa, Austrijanac Marcel Hirscher, te prošlogodišnji najbolji slalomaš svijeta, Norvežanin Henrik Kristoffersen.



Dodatna snaga


Istok Rodeš je aktualni svjetski juniorski slalomski prvak. Stoga su velika očekivanja od Varaždinca, koji 27. siječnja slavi 21. rođendan.


– Moglo bi se dogoditi da otvorimo i dva mjesta, ima nas dosta koji možemo ostvariti dobar plasman u slalomu. Ove sezone sam u dobroj formi, ali to moram početi pokazivati u utrkama. Pokažem li svoje realno skijanje, mogao bih daleko otići. Pritisak? Meni je domaća utrka dodatna snaga – kaže Rodeš, koji ima 17. mjesto sa završnice Svjetskoga kupa prošle sezone, ali bodove osvaja prvih petnaest…


Matej Vidović će voziti 14. slalom Svjetskoga kupa, 23-godišnji Zagrepčanin mogao bi do prvih bodova karijere.


– Ovo mi je četvrti nastup na Sljemenu. Plus je što smo prije utrke trenirali na Crvenom spustu, osjetili smo stazu, koja je kod cura bila tvrda, grbava. Nadam se da ću voziti svoj najbolji slalom i da će to donijeti rezultat.


William Vukelić, 18-godišnji Riječanin, danas vozi treću utrku u Svjetskom kupu u karijeri.


– Prva je u slalomu. Cilj je voziti što bolje i skupiti iskustvo. Plus su navijači, uvijek ih se puno skupi – kaže Williams, bolji u veleslalomu.


Elias Kolega, 20-godišnjak rođen u Münchenu, upisuje drugi nastup u Svjetskom kupu i drugi na Sljemenu.


– Od Božića smo na Sljemenu, išlo mi je odlično na treninzima i nadam se da ću to pokazati u prvoj, a možda i u drugoj vožnji – kaže Kolega, koji trenira s Kostelićima, pogotovo u dijelu fizičke spreme. A to znači da je – spreman.


Start prve vožnje je u 14.45, druge u 18 sati. Sljemenski spektakl, druga epizoda… Uz hrvatsku šestorku koja želi povećati kvotu.