SP rukomet

Hrvatska reprezentacija večeras u Rouenu igra protiv Saudijske Arabije, Babić očekuje pravi pristup

Igor Duvnjak

POBJEDOM UĆI U PRVENSTVO – Željko Babić s izabranicima / N. PAVLETIĆ/PIXSELL

POBJEDOM UĆI U PRVENSTVO – Željko Babić s izabranicima / N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Mi smo još u procesu odlučivanja kako ćemo nastupiti i koji igrači će u principu igrati više, odnosno manje u prvoj utakmici zato što još nismo napravili jak trening s igračima koji su imali probleme s ozljedama zadnjih dana. Liječnici su mi potvrdili da su svi oni bolje – poručio je hrvatski izbornik



Hrvatska reprezentacija, koja je stigla u utorak u Rouen, igrat će večeras protiv Saudijske Arabije svoju prvu utakmicu u skupini C na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Spominjanje ovog suparničkog sastava neodoljivo podsjeća na uzlet hrvatskog rukometa, kada je 2003. godine na Svjetskom prvenstvu u Portugalu osvojeno zlato. U tamošnjem Rio Maioru Hrvatska je na startu izgubila od Argentine, a nije bila riječ o nogometu, nakon čega je sa Saudijskom Arabijom gubila na poluvremenu. U nastavku je ostvarila preokret, kao da je podigla ustave na brani i uslijedila je hrvatska rukometna bujica s brojnim osvojenim odličjima, s lijepom tradicijom koja traje do danas. Naravno, navijači Hrvatske se nadaju nastavku niza i u Francuskoj u ova nova vremena, kada izbornik Željko Babić poslije neuspjeha na Olimpijskim igrama kreće u utrku sa znatno obnovljenom momčadi.



SKUPINA A


Prvo kolo: Francuska – Brazil 31:16, Rusija – Japan 39:29, Norveška – Poljska 22:20.




Drugo kolo: Japan – Francuska (17.45), subota: Brazil – Poljska, Norveška – Rusija.


SKUPINA B


Prvo kolo: Slovenija – Angola 42:25, Makedonija – Tunis 34:30, Španjolska – Island 27:21.


Drugo kolo (14. siječnja): Island – Slovenija, Tunis – Španjolska, Angola – Makedonija.


SKUPINA C


Prvo kolo (danas): Bjelorusija – Čile (14.00), Njemačka – Mađarska (17.45), Hrvatska – Saudijska Arabija (20.45).


SKUPINA D


Prvo kolo (danas): Katar – Egipat (14.00), Švedska – Bahrein (17.45), Danska – Argentina (20.45).



Prilagodba


Njegovi izabranici su odradili jedan trening u pomoćnoj dvorani a jučer su isprobali i Kindarenu gdje će večeras zaigrati sa Saudijcima. Babić je na prigodnoj »pressici« pojasnio je stanje u momčadi i izložio učinjeno od dolaska u Rouen.


– Proces prilagodbe je još u tijeku, posebno po pitanju termina koji su specifični. Jučer nam je tako trening bio u 14 sati tako da će nam sigurno još trebati malo vremena za prilagodbu na hotel, na hranu, na termine – rekao je kormilar hrvatske momčadi o prvim francuskim koracima svoje momčadi. – Treća stvar, koja je najbitnija od svega, je da smo mi još u procesu odlučivanja kako ćemo nastupiti i koji igrači će u principu igrati više, odnosno manje u ovoj prvoj utakmici zato što još nismo napravili ozbiljan i jak trening s igračima koji su imali fizičke probleme posljednjih dana. Napravili smo tonus trening kao uvod. Naravno, relativno oprezan, ponovili smo samo jedan tehnički detalj kad imamo igrača manje i jučer smo u načelu svi zajedno napravili onaj baš rukometni trening od pola sata s intenzitetom kakav se očekuje na samoj utakmici.


Nastup ozljeđenih Luke Stepančića, Domagoja Duvnjaka, Stipe Mandalinića i Marka Mamića srećom nije upitan za ovu prvu utakmicu.


– Liječnici su mi potvrdili da su ovi igrači bolje. Vidjet ćemo još kakva će biti reakcija igrača kada sve to počne. Iskreno se nadam i očekujem da ćemo mi u ovoj utakmici sa Saudijskom Arabijom biti kompletni i u našem najjačem sastavu. Tko će igrati i koliko minuta ne znam, ali nadam se da će se svi uspjeti oporaviti kako bismo kompletni odigrali prvu utakmicu.


Prva utakmica uvijek je u načelu teška, a izbornik Babić rekao je kako će među vratnice za prvi krug natjecanja poslati Ivana Stevanovića i Filipa Ivića. Ivan Pešić će na tribine.



Nakon što je na posljednja tri velika turnira, Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. te Europskom prvenstvu u Poljskoj i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojila samo jednu medalju i to broncu iz Poljske, hrvatska rukometna reprezentacija nalazi se pred novim izazovom – Svjetskim prvenstvom.


Hrvatska je ukupno na svjetskim prvenstvima osvojila pet medalja – jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Najveći uspjeh naši su rukometaši ostvarili 2003. u Portugalu osvojivši prvo i do sada jedino svjetsko rukometne zlato.


Prvenstvo se igra u osam gradova (Pariz, Lille, Nantes, Montpellier, Albertville, Metz, Brest, Rouen), a organizatori su u prodaju pustili 650.000 ulaznica. Cilj je prodati 500.000 ulaznica, a proračun prvenstva je 30 milijuna eura.


Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava na utakmicama će se koristiti videosustav »Video Proof System« koji je testiran na europskom prvenstvu rukometašica u Švedskoj. Sustav će se koristiti samo u dva slučaja – prilikom provjere je li lopta prošla gol crtu, te je li gol postignut prije ili kraja poluvremena ili utakmice.


Do sada je naslov svjetskog prvaka osvajalo devet zemalja. Rekorderi po broju naslova su Francuzi s pet naslova, dok su Švedska i Rumunjska osvojile po četiri titule prvaka. Iza njih slijede SSSR/Rusija i Zapadna Njemačka/Njemačka sa po tri svjetska zlata, Španjolci imaju dva prva mjesta, dok Hrvatska, ČSSR i Jugoslavija imaju po jedno zlato. Katar je jedina neeuropska reprezentacija koja je osvojila medalju i to srebro na posljednjem SP-u koje je organizirano upravo u toj zemlji.


Francuzi će ponovo biti jedan od glavnih kandidata za zlato, međutim svoju ranjivost su pokazali na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru gdje su izgubili u finalu od Danske. »Galske pijetlove« predvodit će Didier Dinart koji je na klupi naslijedio Clauda Onestu nakon što je ovaj napustio klupu na kojoj je sjedio 15 godina osvojivši 13 medalja pri čemu osam zlata.


U krugu najvećih kandidata za odličje su olimpijski prvaci Danci, europski prvaci Nijemci, te već tradicionalno Španjolska i Hrvatska. Iznenađenje bi mogli prirediti Norveška, Island, Švedska i Mađarska. (H)



Mađarska u mislima


– Mislim da su dvije stvari jako bitne. Prva stvar je pristup utakmici. To je ono što ja kao izbornik moram naglasiti. Druga stvar je sedmi igrač, kada smo mi u obrani, kojeg ćemo mi danas vježbati. To su dvije stvari koje su najbitnije za pobjedu protiv Saudijske Arabije. Najvažniji je pristup i da nas ne iznenade s tim sedmim igračem jer oni su objektivno, bez podcjenjivanja, momčad koja je slabija od Hrvatske. Mi imamo jednu agresivnu zonu protiv Saudijske Arabije, jedan niži sastav koji će biti dobro motiviran. Imamo i našu obranu »6-0« s kojom ćemo početi utakmicu i njihovog sedmog igrača. Mi ćemo na to biti spremni. Mi se pripremamo paralelno za Mađarsku, možda čak i malo više, iz jednostavnog razloga što su puno jači protivnik i što se igra dan za danom pa nećemo imati vremena pripremati utakmicu taj dan. Mađari su dobra momčad, nevjerojatno pokretljivi u obrani, s jako dobrim vratarom i vanjskom linijom. Za mene su čak momčad koja može osvojiti medalju. Mađari će biti prava, izvrsna utakmica za nas i za njih. Naravno da ona neće odlučiti nešto specijalno, ali sigurno je da ćemo mi i oni jednim dijelom vidjeti kakve su nam situacije i kakva je forma, kakve su mogućnosti momčadi bez obzira što će biti puno utakmica. Za mene su oni trenutno jača momčad nego Njemačka.


Oprezno razmišlja dokapetan reprezentacije Zlatko Horvat, koji dobro poznaje Nenada Kljaića, izbornika Saudijske Arabije.


– Trebamo imati pravi pristup, ozbiljnost i koncentraciju na terenu u toj utakmici. Ne bi bilo lijepo da ugrozimo neke planove koje smo si zacrtali – poručio je Zlatko Horvat. – Znam da će sigurno biti teško. Saudijska Arabija igra bez pritiska i svaki ugrabljeni bod ili bolja utakmica su njima jednako kao zlato tako da moramo biti koncentrirani u potpunosti. U dva navrata imao sam priliku raditi s trenerom Kljaićem i znam kako radi te kako želi da momčad izgleda, a to je agresivna, visoka obrana, a takva je i Saudijska Arabija. Imat će veliki motiv napraviti nam probleme, ali mi moramo biti koncentrirani i odigrati jednu pravu utakmicu.


Utakmica u Rouenu počinje večeras u 20.45 sati.