Pod riječkom urom O. Rivettija

Gospodo, pojedite si Kodeks ponašanja!

Orlando Rivetti

Blagostanje je na Rujevici / arhiva NL

Blagostanje je na Rujevici / arhiva NL

U Vinkovcima će se igrači Cibalije uskoro hraniti u pučkoj kuhinji. Blagostanje je na Rujevici



Svaki je klub HNL-a (osim Dinama) dobio 391.869,22 eura, od – Zdravka Mamića! Podijela je to UEFA-ina honorara zbog sudjelovanja Dinama u prošlogodišnjoj Ligi prvaka. Namjenski je to novac, za unapređenje nogometnih škola. Ulaganje u mlade i razvoj nogometa. Hrvatski nogometni savez (Davor Šuker) zadužen je za – kontrolu. Veliki broj klubova na prosjačkom je štapu, i tamo gdje se nekada živjelo u izobilju, Parku mladeži, sada igrači Splita nisu dobili plaću više od pola godine…


U Vinkovcima će se igrači Cibalije uskoro hraniti u pučkoj kuhinji. Blagostanje je na Rujevici. Ali i taj novac za »omladinske škole« je pravo bogatstvo. Jer, od svih hrvatskih sponzora bez obzira na to što igra najljepši nogomet i što je najuspješnija momčad, ne može skupiti dvije trećine od UEFA-ine injekcije. Dinamu zahvaljujući.


Malo bogatstvo je to i za Hajduk koji je sada i službeno postao – Barcelona, klub navijača. Iako će netko zločest napisati da svaki klub ima navijače, a u Splitu navijači imaju klub. Manje bitno, jedino što je svima u interesu je to da Hajduk bude opet jak, ravnopravan Riječanima, a ne vreća za napucavanje. Sva je sreća da Mamićevu UEFA-inu novcu ne piše čiji je, tko ga je zaradio i kako. Naravno, na prljav način. Sada je za ulazak u Ligu prvaka Dinama inkasirao 14,7 milijuna eura. Istina i osam golova u prve tri utakmice. Još uvijek je bez boda i postignuta gola. Ima samo trećeg trenera, Ivajla Peteva, nakon Zlatka Kranjčara i privremenog Željka Sopića. Igra? Plači voljena zemljo. Europa se smije! Dinamo će hrvatski nogomet, mlađe uzraste, častiti i iduće sezone. UEFA dijeli novac, a kolač je sve veći.




Ako novac od kazni u HNL-u ide u zajedničku kasu za razvoj hrvatske nogometne mladosti, Disciplinski sudac, Saša Pavličić – Bekić (bratić bivšeg igrača Dinama i Rijeke, prerano preminulog Dubravka Pavličića), mogao bi biti strožiji. Korist bi bila dvostruka. Skupio bi se novac za unapređenje omladinskog nogometa, a grješnici bi konačno shvatili da je divljanje na tribinama preskupa primitivna zabava. Hajduk je nakon 12. kola kažnjen sa 50.000, Osijek i Rijeka, zajedno, sa 30.000 zbog ustaštva. Rijeka s jednom trećinom. Progledano kroz prste! Hajduku je posljednja opomena za sve protupravne bludne radnje. Disiplinski sudac je kao u velikim trgovačkim centrima uveo popust prije Božićnh praznika… Zbog diskriminacije, poziva na nasilje, baklji, pirotehničke zabave i pjevanja »vjerskh pjesama« – Mariću, Srbine, čakija ti ne gine. Amnestirani su zapravo Splićani jer je crkvenim zborom dirigirao predsjednik Ivan Kos!


Ali, ovo neka vam bude zadnji put! Poručio je Saša Pavličić. Znam čovjeka koji je prijatelju koji mu je spavao sa ženom rekao: »Ti mi više nisi prijatelj«. A ženi: »Tebi neka bude zadnji put!«. Odavno nema prijateljstva između Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza. Ta je ljubav iz interesa prerasla u – mržnju bez granica. Bruno Marić je posljednja žrtva tog cirkusa kojemu moramo svakodnevno svjedočiti. Svi ostali klubovi taoci su »snošaja« u trokutu – Hajduk – Dinamo – HNS. Kupleraj bez granica. Marić je dobio batina zbog nekoliko penala. Šteta što ga nisu ubili… Strašno! Ali barem su drugi suci shvatili naputak – svaku utakmicu penal jedan. Za Hajduk, naravno. Radi mira u kući.


Hrvatski nogometni savez i Hajduk komuciraju priopćenjima. Preko nišana. Hajduk je osudio svaki oblik nasilja… Zamislute da nije. Ali još više osuđuje uzroke svih problema. Batine su samo nježne posljedice silovanja nogometa od strane Mamića, Šukera… Ili ti ga »Stop nasilju nad hrvatskim nogometom«. Upali smo svi zajedno u septičku jamu. Bojim se da više nitko nije čist.


Svijet je smije. Davor Šuker je u Izvršnom odboru UEFA-e, gdje je predsjednik Slovenac Čeferin, Zvonimir Boban je treći čovjek FIFA-e, gdje orkestrira Švicarac Infantino. Kod nas je netko ugasio svjetlo. U Balkanskoj krčmi nitko nikome ne vjeruje. Zamislite da Hajduk odustane od HNL-a. To bi bilo kao da djetetu kažete da sunce sutra neće svanuti…


Ali, svejedno, Pavlićiću, bez milosti prema grješnicima. Posljednji put je svima već davno prošao… Gospodo, pojedite si Kodeks ponašanja! Hrvatska će 12. studenoga opet igrati bez publike, protiv Islanda. U očekivanju kazne za »Ubij Srbina« iz Skadra.