Optimizam u redovima Bijelih

Damir Mišković nakon velike europske pobjede: Stara je priča da se Rijeka raspada, ali nekako ćemo izdržati

Orlando Rivetti

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Austria je renomirana momčad, nekad slavna, ali i sada ima kvalitetu. Pitajte Grke koji su na svom terenu remizirali s Austrijancima. Prvo je poluvrijeme bila demonstracija Rijekine sile. Igrali smo visoki presing, toliko agresije i trčanja... Nemoguće je tako igrati cijelu utakmicu.



RIJEKA – Dan prije utakmice zakasnio je pola sata na trening, jer ga je taksist odveo na drugi stadion, onaj Rapidov. Nakon toga zaštitarka ga nije pustila na Prater, jer nije imo službenu akreditaciju. Nekako je ušao… Dan poslije Damir Mišković imao je razloga za zadovoljstvo. Najavljivao je pobjedu. Otkrio je svoju i Kekovu novu europsku Rijeku.


– Raspoloženje na posljednjem treningu bila je najbolja najava onoga što smo vidjeli na Prateru. Golove i igru Rijeke. Austria je renomirana momčad, nekad slavna, ali i sada ima kvalitetu. Pitajte Grke koji su na svom terenu remizirali s Austrijancima. Prvo je poluvrijeme bila demonstracija Rijekine sile. Igrali smo visoki presing, toliko agresije i trčanja… Nemoguće je tako igrati cijelu utakmicu.


Pravi Gavranović


Je li Vas Kek iznenadio sastavom, Malešom, Acostyjem…?




– Ne može me Kek iznenaditi. Pričamo svaki dan, ne govori mi o sastavu, ali znam kako diše na treningu. Acosty je sat vremena bio fantastičan. S Vešovićem je kontrolirao desnu stranu. Ništa slabiji nisu bili Zuta i Gorgon. Na bokovima je Rijeka imala apsolutnu kontrolu situacije. Ostalo su odradili Maleš i Bradarić…Sluga je obranio dvije teške lopte. Cijela je ekipa bila u pobjedničkom ritmu. Gladna, kako sam u najavi rekao, s vatrom u očima.


Gavranović je zabio dva gola u deset minuta?


– Prekrasna gola. To je onaj pravi Gavranović. Bio je tamo gdje je trebalo. Mirnoća i lakoća realizacije. Akcije su nacrtali suigrači, donijeli loptu za egzekuciju.


Nastavak?


– Imali smo kriznih razdoblja, vjerujem da ćemo i to prebroditi. Ali imali smo i 2:0 do poluvremena, razdoblja kada Austrijanaca nije bilo na terenu… Malo drame na kraju, ali Kvržić je zaslužio popravak, zabio je poslije onog promašaja…


Milan i AEK odigrali su neriješeno?


– Zar treba kazati da sam očekivao pobjedu Milana. U Europi nema lakih utakmica niti za veliki Milan. Eh, nikad neću prežaliti onaj remi koji nam je na San Siru bio u džepu. Kojega smo zaslužili uz divljenje cijele Italije. Da je to tako pokazali smo u Beču.


Austriju treba dobiti i na Rujevici pa pokušati zaigrati na sve ili ništa u Ateni?


– Možemo sve! Imamo kvalitetnu ekipu koja igra sve bolje. Kekov orkestar. Grci moraju u Beč, mi ćemo im zapapriti u Ateni. Ova Rijeka može dočekati proljeće u Europi.


I obraniti naslov prvaka. U nedjelju na Rujevicu stiže Osijek, a nakon toga idete u goste Dinamu?


– Cilj je obraniti naslov prvaka! Prevedeno, znači da moramo dobiti Osijeka i napasti Dinamo usred Maksimira. Vrijeme je za prvu prvenstvenu pobjedu mog mandata, pet godina, u Maksimiru.


Povijesna pobjeda


Nova Rijeke je efikasna, dva gola Milanu, tri u Beču…


– Razigrana i učinkovita. Od početka sezone težimo igri s puno golova. Neke stvari treba još posložiti, ali Rijeka ima danas 15-16 igrača koji koukuriraju za prvi sastav. Jamstvo da možemo uspješno igrati na tri kolosijeka. Samo neka dečki tako nastave raditi i igrati, obranit ćemo naslov. Dignut ćemo se još, a onda nam nitko ne može ništa. Puno je bilo emotivnog pražnjenja nakon osvajanja dvostruke krune. Nije lako vratiti se na vrh. Nakon sljedeće pauze zbog obveza reprezentacije, eliminirat ćemo Grke za mundijalsku vizu, bit ćemo još jači i bolji. Vrijeme radi za nas kao i svake godine.


A priča o rasulu?


– Stara priča. Rijeka se raspada već tri godine… Jadna Rijeka, ali nekako ćemo izdržati.


U petoj sezoni Damir Mišković osvojio je dvostruku krunu, prvi naslov prvaka Hrvatske. Postavio je novi cilj, prezimiti u Europi. Biti odmah do Milana u skupini Europske lige. Ispred Grka i Austrijanaca. Milan na Rujevici nije dječaki san nekadašnjeg vratara i bubnjara – Miškovića. U Beču je ispisana još jedna povijesna stranica, prva pobjeda skupne faze Europske lige. U očekivanju Atene…