Operacija Albufeira

Analiziramo što su “Rijeci” donijele pripreme u Portugalu i tko je od igrača najviše profitirao

Ivan Volarić

Foto Ivan Volarić

Foto Ivan Volarić



Prvotimci “Rijeke” vratili su se s portugalskih priprema s titulom osvačaja Atlantic Cupa. Analiziramo dobre i loše strane operacije Albufeira.


PLUSEVI


OZRAČJE


Pripreme u Portugalu donijele su još jednu potvrdu sjajnog ozračja u riječkoj momčadi koje se očituje ne samo kroz igre na travnjaku, već je tu pozitivnu vibru lako osjetiti i na svakodnevnim treninzima. Teško se sjetiti kada je jedna momčad djelovala tako homogeno, kada je radila tako naporno, ali s toliko zanosa. Potvrda da su na Rujevici prošloga ljeta napravili dobar posao kod dovođenja igrača (karaktera), ali i da trener Matjaž Kek zajedno sa svojim suradnicima uspijeva održavati momčadski duh na visokoj razini.




UVJETI


Riječani su nakon Benahavisa i Dubaija pronašli svoju novu zimsku pripremnu bazu. Trinaest dana Portugala stajalo je oko 75 tisuća eura, dvostruko manje nego, primjerice, »Dinamove« pripreme u Turskoj. Riječani su zauzvrat dobili dobar smještaj, travnjak za trening, nekoliko jakih utakmica i, što je jako bitno, uživali su u lijepom vremenu. Pobjegli su nakratko s riječkih »minusa«, bure i kiše, na sunčane obale Atlantika. Usput, tvrtka koja je organizirala pripreme »Rijeke« i Atlantic Cup u Albufeiri, organizira u isto vrijeme i kvalitetan turnir u Dubaiju…



MINUSI


POJAČANJA


Iako je sportski direktor Srećko Juričić najavio da će se igrački redovi kompletirati do polaska u Portugal s trima novim igračima u svakoj liniji, pripreme u Albufeiri na kraju nije odradio niti jedan novi igrač. Župarić je stigao u Albufeiru ozlijeđen, trakavica oko Jelavića je dominirala praktički od prvoga do posljednjeg dana priprema, a dovođenje drugoga stopera se počelo spominjati prekasno da bi se tog igrača na vrijeme priključilo treninzima u Portugalu. U tom dijelu se ove zime definitivno nije uspjelo pravodobno reagirati.


ŽUPARIĆ


Dario Župarić stigao je kao ciljana zamjena za Mateja Mitrovića. Odigrao je jedno poluvrijeme protiv »Triglava« iz Kranja i završio u klupskoj ambulanti zbog upale Ahilove tetive. Otputovao je, unatoč tome, u Portugal, ali se brzo vratio u Hrvatsku na daljnje liječenje. Vrijeme neophodno za uigravanja sa svojim novim suigračima, a posebno onim u užoj obrani, otišlo je u nepovrat. S obzirom na to da je riječ o novom igraču, jasno je da je taj gubitak posebno teško pao treneru Matjažu Keku, tim više što je još uvijek teško procjeniti kada će biti na raspolaganju.


Foto Ivan Volarić


Foto Ivan Volarić



Tko je od igrača profitirao u Albufeiri?


ŠOFRANAC


Aleksandar Šofranac, uz standardnog Josipa Eleza jedini preostali stoper u riječkim redovima, nakon odlaska ozlijeđenog Darija Župarića dobio je priliku i počeo je solidno koristiti. Daleko je to još od idealnog, Šofrancu u prvom redu nedostaje više sigurnosti kod predaje lopte u otvaranju igre, međutim činjenica da »Rijeka« u Portugalu nije dobila gol ipak ima svoju težinu koja ide u prilog crnogorskom braniču.


Foto Ivan Volarić


Foto Ivan Volarić



ČRNIC


»Prgavi« (u pozitivnom smislu) slovenski napadač stigao je prošloga ljeta prekasno da bi prošao kompletne pripreme i osjetnije se nametnuo. U Portugalu je ostavio dobar dojam, čak se više dopao u nekim trenucima na poziciji središnje polušpice nego lijevoga krila. U svakom slučaju, prometnuo se u igrača koji bi mogao predstavljali značajan Kekov adut na proljeće.


GORGON


Nije otkriće i netko koga treba posebno predstavljati. I jesenas je bio jedan od najvažnijih igrača u »Rijekinoj« momčadi, no dojam je da se nakon odrađenih zimskih priprema još digao u svojoj izvedbi, što je jako dobra vijest za trenera i navijače »Rijeke«. Gorgon nije samo bitan kao strijelac, već i kao igrač koji svojim kretanjem i posjedom lopte otvara pukotine u suparničkim obranana. Prvo ime i strijelac priprema! (I. VO.)