Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Znanstvena studija

Znate li tko će preživjeti u "Igri prijestolja"? Odgovorom se pozabavili - znanstvenici

Znate li tko će preživjeti u "Igri prijestolja"? Odgovorom se pozabavili - znanstvenici
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2018. u 12:39 2018-12-10T12:39:00+01:00

Društvene mreže su na trenutak zaboravile Božić i popularni Baby it`s cold outside, zamijenivši ga temom koja ima jednak broj obožavatelja – serijom Igre prijestolja. Na Youtubeu je osvanuo novi trailer za najpopularniju seriju svih vremena. O tome koliko je serija popularna, dovoljno govori broj studija koje se bave psihoanalizom glavnih likova te bilježe svaki detalj političkih intriga u Westerosu.

Trailer za posljednu sezonu koja nam stiže u travnju 2019. godine otvorio je više pitanja nego odgovora.

Uvodna špica prikazuje mapu Westerosa na kojoj se nalaze simboli obitelji preostalih u borbi za prijestolje. Ledena magla koja obavija čitavu mapu predstavlja najavu dolaska bijelih šetača i njihove vojske. Na samom je početku najave vidljiv strahovuk koji predstavlja obitelj Stark.

Strahovuka je, zajedno sa zmajem kao simbolom kuće Targaryen, spomenuta magla zaledila. Obožavatelji serije nagađaju da to naslućuje pad Winterfella.

S druge strane, na jugu Westerosa gori vuk Lannistera. Ako je zaključiti prema knjigama, postoji mogućnost da na taj način skončaju Cersei i Jamie Lannister – blizanci koji vjeruju da će umrijeti zajedno.

Autor serijala, George R.R. Martin, kao naslov posljednje knjige odabrao je „A dream of Spring“. Najveći hit u povijesti HBO-a prikazat će kraj sage prije nego li vidimo knjigu u izlozima knjižara.

Jedna od studija koja analizira Igru prijestolja, nastala je suradnjom kolega Lystad i Brown s australskog Instituta zdravstvenih inovacija Sveučilišta u Sydneyju.

Lystad i Brown su istražili nešto što još nitko nije – epidemiologiju serije. Ovaj australski dvojac je izdao znanstvenu studiju o načinu umiranja svakog lika u seriji, pretpostavljajući tko će preživjeti posljednju bitku za prijestolje. Internetski portal Arstechnica  objavio je njihovu studiju naglašavajući da je najbolji način preživljavanja u ratu za prijestolje, dobra strategija.  

U seriji je do sada nastradalo 186 od 330 likova, a većini je uzrok smrti ubojstvo. Od dekapitacije, vješanja, otrova i smrskanih glava do ubodnih rana, utvrđeno je da postoji mogućnost od 14% da glumac pogine u prvih sat vremena pojavljivanja u seriji.

Jedan od autora studije, Lystad, tvrdi da su otkrili ključne faktore preživljavanja koji omogućuju nagađanje o tome tko će preživjeti u zadnjoj sezoni serije.

Kao prvi potencijalni kandidat za preživljavanje spominje se Sansa Stark. Autori studije, kako prenosi Arstechnica, zaključuju da je Sansi u dosadašnjem preživljavanju pomogla sposobnost sklapanja neobičnih, ali potrebnih saveza. Sansa je dokazala da nema problema s brzom prilagodbom na očajne situacije u kojima se našla, a nije joj strano niti rastegnuti moralna načela da bi ostvarila cilj, za razliku od nekih drugih članova njezine obitelji.

Podsjetimo, trailer za seriju koji je izašao u kolovozu, prikazao je susret Sanse i Jona Snowa.

S druge strane, osobine Tyriona Lannistera također se smatraju pouzdanima za preživljavanje. Lystad i Brown naglašavaju da je njegova najjača karakteristika za preživljavanje, želja da prekine sve veze s obitelji Lannister i priključiti se Daenerys u ratu svih ratova.

Posljednja sezona Igre prijestolja više neće imati vremena za nagađanja i špekulacije. Prethodne sezone su pripremale teren za sveopći sudar leda i vatre i zato se očekuje da će se sve karte staviti na stol.

Hoće li led sa sjevera prekriti čitavi Westeros, ili će iz vatre izaći novi kralj, ostaje na nama da se pitamo, a na producentima da uskoro odgovore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.