Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
Dobitnik Oscara

Sam Rockwell: Sjajni karakterni glumac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnima

Sam Rockwell: Sjajni karakterni glumac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnima
Sam Rockwell: Sjajni karakterni glumac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnima
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2018. u 7:41 2018-03-19T07:41:19+01:00

Rockwell svojom glumom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedan je od onih glumaca koje naprosto ili obožavate ili mrzite dok ga gledate na filmskom platnu. Odlično se snalazi u svim ulogama koje glumi

Američki glumac Sam Rockwell je pred nepuna dva tjedna dobio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu koju je odigrao u filmu »Tri plakata izvan grada« u kojem glumi uz , također nagrađenu, Frances McDormand i uvijek odličnog, također nominiranog, Woodyja Harrelsona. Sam Rockwell nije razvikan kao Tom Cruise ili Brad Pitt ili neki drugi glumci koji donose ogroman profit producentima sa svojim blockbusterima, ali je odličan karakterni glumac čiju ste odličnu glumu, ako ste gledali ijedan njegov film sigurno zapazili. Jedan je od najkvalitetnijih, ali i najpotcjenjenijih glumaca u Hollywoodu.

Nedavno dobijeni Oscar samo djelomično ispravlja ovu nepravdu. Ali čak i ovaj Oscar je dobijen za sporednu ulogu, iako su sve tri uloge u filmu »Tri plakata izvan grada« ustvari glavne. Sam Rockwell svojom glumom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedan je od onih glumaca koje naprosto ili obožavate ili mrzite dok ga gledate na filmskom platnu. Odlično se snalazi u svim ulogama koje glumi i sa nevjerojatnom lakoćom može prijeći sa dramske na komičnu ulogu i obrnuto.

NJEGOVU glumu mogli ste vidjeti i u filmovima »Vodič kroz galaksiju za autostopere«, »Ispovijedi opasnog uma«, »Zelena milja«, »Frost/Nixon«, »Iron Man 2«, »Sedam psihopata«, »Poltergeist«, »G-Force«, »Charlijevi anđeli«, »Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda«, »Svi smo super«, »Mjesec« i »Presuda«. U svim tim ulogama Sam Rockwell nije prošao nezapaženo, ali bi bilo lijepo da ovog talentiranog glumca i još češće viđamo na velikom platnu.

Samu Rockwellu sudbinu je zapečatila činjenica da se rodio u glumačkoj obitelji. Glumom su mu se bavili i otac i majka, Pete Rockwell i Penny Hess, a i djed s majčine strane je bio teatrolog. Kad je imao dvije godine obitelj se seli u New York. Usprkos činjenici da mu se roditelji razveli dok je imao samo pet godina, nakon čega s ocem seli u San Francisco, a s majkom provodi samo ljeto, prvu ulogu dobiva u majčinoj predstavi s nepunih desetak godina. Odrastanje su mu obilježile svađe između roditelja, ali i majčin nekonvencionalni, pomalo hipijevski način života. Budući da je od malena volio glumu i u srednoj školi je glumio u glumačkoj družini.

U tom mu se razdoblju ukazala prva velika prilika, uloga u tv filmu »Clownhouse« (1988.) u režijini manje ni više nego Francisa Forda Coppole. Nakon završene srednje škole Sam seli u New York te pune dvije godine uzima privatne satove na glumačkom studiju Williama Espera. U tom periodu glumi sporedne uloge u tv serijama, filmovima i kazališnim predstavama radeći po danu svakakve poslove kojima se uzdržavao.

PRESUDNA točka u njegovoj karijeri bila je suradnja s nezavisnim redateljima poput Alexandrea Rockwella i Toma DiCilla. Upravo je na njihovim projektima razvijao svoju svestranost, kompleksnost i nevjerojatnu, gotovo kameleonsku sposobnost metamorfoze, profilirao se u različitim ulogama, te skupljao pozitivne bodove kod istančanih ljubitelja sedme umjetnosti. Mogućnost improvizacije koja je uvijek postojala kod komedija mu se jako dopala, tako da se nakon svojevrsnog etabliranja prihvatio mnogih humorističnih uloga.

Mainstream publika ga je upoznala u filmovima »San ljetnje noći« i »Zelena milja«. Važnu ulogu u usponu njegove karijere odigrao je i George Clooney s kojim je prvi put surađivao na filmu »Dobrodošli u Collinwood« 2002. godine jer se George Clooney kada su mu ponudili režiju filma »Ispovijedi opasnog uma« osobno založio kod producenata da i Sam dobije jednu od najvažnijih uloga ulogu u tom filmu. Tim ulogama Sam Rockwell je zorno pokazao koliko je široka lepeza njegovih mogućnosti i koliki je njegov glumački potencijal. Da ga velike stvari tek čekaju svjedoče i pohvale koje je primio za ulogu u filmu »Vodič za autostopere kroz galaksiju«, ali i brojne ponude koje su uslijedile nakon toga filma.

Rockwell priznaje da voli što je karakterni glumac, iako kaže da se nimalo ne bi ljutio da ima brdo love poput Leonarda DiCaprija. Najviše mrzi kad se potcjenjuju glumci poput Billa Murraya i Jamesa Belushija samo jer glume u komedijama.

ROCKWELL je već skoro jedanaest godina u vezi s glumicom Leslie Bibb. Upoznali su se i počeli hodati 2007. godine. Zajedno su glumili u filmu »Iron Man 2« 2010. godine. Prije nego što je počeo hodati s Leslie Bibb Samu Rockwellu su između ostalih pripisivali i vezu s glumicom Drew Barrymore.

U jednom intervjuu Rockwell je na pitanje što bi radio da nije glumac odgovorio: »Nemam nikakvih vještina ni znanja. Nema toga što znam raditi, tako da sam presretan što sam glumac«. Rockwella ćemo ove gledati u filmu »Backseat« koji priča o Dicku Cheneyu, najmoćnijem američkom potpredsjedniku u povijesti SAD. Rockwell u ovom filmu koji je trenutno u postprodukciji, a u kojem su mu partneri Amy Adams i Christian Bale, glumi američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.