Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
13. prosinca 2019.
Filmska premijera

POVRATAK MARY POPPINS Omiljena dadilja stiže u novoj filmskoj verziji

POVRATAK MARY POPPINS Omiljena dadilja stiže u novoj filmskoj verziji
POVRATAK MARY POPPINS Omiljena dadilja stiže u novoj filmskoj verziji
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2018. u 8:11 2018-12-29T08:11:03+01:00

Mary Poppins vraća se kako bi pomogla novoj generaciji obitelji Banks ponovo pronaći radost i čudo nakon gubitka voljene osobe

Supercalifragilisticexpialidocious pjevala je davne 1964. Julie Andrews u prvoj filmskoj ekranizaciji priče o Mary Poppins, a sada se u istom liku vraća hvaljena britanska glumica Emily Blunt. Dama Julie Andrews ugrijala nam je srca i pokazala kako anđeli zvuče i izgledaju, a sad će tu ulogu preuzeti Emily Blunt. Priča o čarobnoj i praktički savršenoj dadilji puna je prelijepih životnih lekcija o prijateljstvu, obitelji i ljubavi.

Blunt glumi savršenu dadilju s jedinstvenim čarobnim vještinama koja čak i rutinski zadatak može pretvoriti u nezaboravnu, fantastičnu avanturu. U ovom najnovijem nastavku, koji posjeduje svjež senzibilitet, ali slavi duh originala, Mary Poppins vraća se kako bi pomogla novoj generaciji obitelji Banks ponovo pronaći radost i čudo nakon gubitka voljene osobe. Zagonetnoj dadilji pridružuje se njen prijatelj Jack, kojeg glumi Lin-Manuel Miranda. Jack je optimističan nažigač uličnih svjetiljki koji pomaže unijeti svjetlost i život na ulice Londona.
Originalni film bio je poznat po kombinaciji igranog filma s 2D animacijom, a sličan hibrid očekuje i u nastavku.

»Danas se ljudi osjećaju nesigurno i ranjivo pa je stoga važno imati nešto u životu što će nas udaljiti od razmišljanja o svakodnevnom preživljavanju i posjetiti nas da još uvijek u svijetu postoji nada. Čarolija, optimizam, emocije, nada i radost koje Mary Poppins donosi iste su stvari koje danas tražimo u svojim životima. Želimo biti usrećeni i zabavljeni. Želimo biti dirnuti lijepim trenutcima ljudskosti. Želimo se i smijati i plakati. Povratak Mary Poppins donosi sve ovo, pa i više«, stoji u najavi ovog filma.

FILM »Povratak Mary Poppins« radnjom se nastavlja oko 25 godina nakon događaja iz prvog filma. Radnja je smještena u tridesete godine prošlog stoljeća u Londonu, što je ujedno i vrijeme radnje u originalnim knjigama australske spisateljice Pamele Lyndon Travers. Priča slijedi odraslu djecu Michaela (Ben Whishaw) i Jane Banks (Emily Mortimer) koji su pretrpjeli osobne gubitke.

Michael Banks radi za istu financijsku instituciju za koju je radio njegov otac i još uvijek živi na adresi Cherry Tree Lane 17 sa svoje troje djece i domaćicom Ellen. Baš poput svoje majke, Jane Banks bori se za prava radnika i pomaže Michaelovu obitelj.

No u njihov svijet će ponovno zakoračiti neobična Mary Poppins (Emily Blunt), koja će u nevjerojatnu avanturu povesti i Michaelovu djecu, ali i samog Michaela i Jane. Ako netko može pomoći obitelji Banks da ponovno pronađu životnu radost koju su potpuno izgubili, to je zasigurno osebujna Mary Poppins.

Režiju filma potpisuje Rob Marshall, a za scenarij, koji se temelji na romanima P.L. Travers, zaslužan je David Magee. Na novim pjesmama radio je višestruko nagrađivani skladatelj i tekstopisac Marc Shaiman, dok je za nove verzije originalnih pjesama zadužen dobitnik nagrade Tony, Scott Wittman. Ostale uloge u filmu tumače Julie Walters kao Ellen, Meryl Streep kao ekscentrična Maryna nećakinja Topsy Turvy, Angela Lansbury kao »Balloon Lady« i Colin Firth kao Michaelov šef William Weatherall Wilkins.

– Bila mi je velika čast kada su me iz Disneyja pozvali da režiram nastavak tog kultnog filma. Ovo je sasvim novi mjuzikl, od početka do kraja, sjajno je dobiti priliku kreirati tako nešto za velike ekrane, kazao je Rob Marshall.

SVIJET je Mary Poppins upoznao daleke 1934. u istoimenoj dječjoj knjizi, a trideset godina kasnije pod redateljskom palicom Roberta Stevensona nastala je filmska verzija na kojoj su odrasle brojne generacije djece.

– Mary Poppins bio je prvi film koji sam pogledao kao dijete i otvorio je moj um prema filmovima i razvio ljubav prema mjuziklima, avaturističkim i fantastičnim filmovima. Moja verzija nije samo za djecu, nego za dijete u svima nama, kazao je nagrađivani redatelj koji je u svoju ekipu uzeo direktora fotografije Dion Beebe, poznatog po radu na »Sjećanjima jedne gejše«, produkcijskog dizajnera Johna Myhrea (»Chicago«), filmskog urednika Wyatta Smitha (»Doctor Strange«) i dizajnericu kostima Sandy Powell (»Avijatičar«).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.