Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Kanadski glumac

On se zove Cristopher Plummer i vjerojatno je najbolji sporedni glumac svih vremena

On se zove Cristopher Plummer i vjerojatno je najbolji sporedni glumac svih vremena
On se zove Cristopher Plummer i vjerojatno je najbolji sporedni glumac svih vremena
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2018. u 8:03 2018-02-05T08:03:57+01:00

Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uvjerljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša

Poznati i popularni kanadski filmski glumac Christopher Plummer, vjerovali vi to ili ne, nikad u svojoj sedamdeset godina dugoj i plodnoj karijeri nije igrao glavnu ulogu u nekom filmu.

Unatoč tome za suradnju s tim 87-godišnjim, kako mnogi kažu, »najboljim sporednim glumcem svih vremena« se i danas otimaju velika svjetska redateljska imena poput recimo legendarnog Sir Ridleya Scotta jer njegove vrlo upečatljive sporedne uloge vrijede više od mnogih glavnih. Trenutno ga možemo vidjeti u filmu već spomenutog Ridleya Scotta »Sav novac svijeta«.

Iako je njegova uloga sporedna sva se radnja vrti oko njega pa je ta uloga ustvari »glavna«. Vrlo cijenjen i poštovan u filmskom svijetu, ali i od gledatelja Plummer je dobitnik mnogih značajnih nagrada za svoje glumačko umijeće. Osim Oscara, za kojeg ponovo konkurira i ove godine, dva puta je nagrađen Emmyjem, dva puta Tonyjem, te po jedan put Zlatnim globusom i BAFTA-om. Oscarom je nagrađen 2012. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu »Početnici« u kojem je glumio s Ewanom McGregorom i našim Goranom Višnjićem.

OSCARA je dobio u svojoj osamdeset i drugoj godini i tako postao najstariji dobitnik Oscara u povijesti. Svoj zlatni kipić čekao je toliko dugo da je pri preuzimanju u šali primijetio kako je znamenita statua Oscara od njega starija svega dvije godine te zapitao Oscara »Gdje si bio dosad? Čekao sam te cijeli život!«

Plummer je bio nominiran i za ovogodišnji Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u filmu »Sav novac svijeta«, ali ga nije osvojio. Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uvjerljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša. U filmu »Isus iz Nazareta« glumio je tako lik Heroda, u »Dracula 2000« Van Helsinga, u »Genijalnim umu« psihijatra, u filmu »Posljednja stanica« Tolstoja, a u filmovima »Zvjezdane staze« generala Changa, da spomenemo samo neke njegove uloge autoritativnih osoba. Široj filmskoj publici najvjerojatnije je poznat kao autokratski udovac kapetan Georg Ludwig von Trapp u mjuziklu »Moje pjesme, moji snovi« u kojem mu je partnerica bila Julie Andrews.

I u filmu »Sav novac svijeta« snimljenom prema istinitoj priči Christopher Plummer glumi autoritativan lik, lik multimilijardera Jean Paula Gettyja, pokojnog naftaškog tajkuna, svojevremeno najbogatijeg čovjeka na svijetu, zloglasnog po svojoj škrtosti. Jean Paul Getty je iako multimiljarder za vrijeme pregovora sa otmičarima svog unuka škrtario sa svakim centom iako je kao od šale mogao platiti otkupninu stavljajući tako život svog unuka na kocku. Zanimljivo je da je Plummer ulogu nadosnimio unatoč poznim godinama u vrlo kratkom roku zamjenivši u toj ulozi Kevina Spaceyja nakon što je Spacey optužen za seksualno uznemiravanje.

PLUMMER je rođen 13. prosinca 1929. godine u vrlo uglednoj obitelji u Torontu kao jedino dijete Isabelle i Johna Plummera. Majka mu je bila tajnica jednog od dekana na McGill University, a otac je bio osiguravatelj. Christopherov predak John Abbott bio je svojedobno kanadski premijer. Christopher je odrastao u Quebecu. Od malena ga je zanimala kazališna i filmska gluma. Tri se puta ženio i dva puta razvodio. Prva supruga bila mu je Tammy Grimes (1956. – 1960.), druga Patricia Lewis (1962. – 1967.), a od 1970. u braku je s Elaine Taylor. Ima kćerku Amandu koja je također glumica. Glumila je u dosta filmova. U »Kralju ribara« glumila je uz Robina Williamsa, a glumila je i u Tarantinovom »Paklenom šundu«.

Plummer je unatoč vrlo poodmakloj dobi još jako aktivan. Samo od 2000. godine gledali smo ga u filmovima »Syriana« uz Georgea Clooneya i Matta Damona, »Imaginarij dr. Parnassusa« redatelja Terryja Gilliama, »Muškarci koji mrze žene« redatelja Davida Finchera, »Danny Collins« i »Krivotvoritelj«. Unatoč svojih osamdeset i sedam godina Christopher Plummer još nimalo ne misli stati. Trenutno su u postprodukciji njegova tri nova filma. U jednom od njih partner mu je Samuel L. Jackson, u drugom Bobby Cannavale, a u trećem Billy Zane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze