Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
24. veljače 2020.
'13 razloga zašto'

Netflixova serija znatno povećala broj samoubojstava kod djece, oni se brane: 'Nitko je ne mora gledati'

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2019. u 6:59 2019-04-30T06:59:51+02:00

Prema studiji provedenoj u SAD-u, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije »13 razloga zašto«.

Tvorci studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubojstava i serije, ali kako je od travnja do prosinca 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubojstava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine. Većinu samoubojstava počinili su dječaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko sveučilišta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako »bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubojstva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom«.

Serija »13 razloga zašto« govori o tinejdžerici koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubojstvo. U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako si reže vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao postaviti dodatno upozorenje za gledatelje.

Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

»Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno«, izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pennsylvaniji.

Prema toj studiji osobe u dobi između 18 i 29 godina koje su gledale seriju »13 razloga zašto« rjeđe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.
Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings prošle je godine branio nastavak snimanja serije riječima:

»To je vrlo popularna i uspješna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali nitko ju ne mora gledati«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma