Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Najbolja glumica

MERYL STREEP Smiješi li se glumačkoj ikoni i četvrti Oscar?

MERYL STREEP Smiješi li se glumačkoj ikoni i četvrti Oscar?
MERYL STREEP Smiješi li se glumačkoj ikoni i četvrti Oscar?
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2018. u 9:40 2018-02-17T09:40:10+01:00

Streep je osvojila osam najcjenjenih filmskih nagrada, više nego itko u povijesti. U društvu je triju glumica koje su osvojile tri Oscara, pri čemu je jedino Katherine Hepburn nagrađena četiri puta

Steven Spieberg, jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih filmskih redatelja izjavio je nedavno da je Meryl Streep najbolja glumica današnjice. To je rekao povodom promocije filma »Novine« u kojem Meryl Streep glumi glavnu žensku ulogu. Steven Spielbrg je veliko filmsko ime koje ne dijeli tek tako komplimente i sigurno to nije rekao tek tako, kurtoazno, zbog promocije zajedničkog filma. Spielberg je samo rekao ono što većina misli. »Meryl je bez daljnjega najbolja glumica koja danas radi u Americi. Nitko joj nije ravan«, decidiran je slavni 71-godišnji redatelj. Tko je Meryl Streep, tko je Tom Hanks i tko je Steven Spielberg stvarno ne treba tumačiti nikome na ovoj planeti. A kad su zajedno u nekom projektu to je stvarno vrhunski užitak za kino gledatelje.

U kino dvoranama upravo gledamo njihov zajednički film »Novine«, film koji je kandidiran za ovogodišnjeg Oscara u dvije kategorije: najbolji film i najbolja ženska glavna uloga. U filmu se govori o istinitom događaju i aferi »Pentagon Papers«, odnosno ulozi koju su u njoj odigrale novine. Radnja je usredotočena na objavu pentagonskih dokumenata u »Washington Postu«, dokumenata s kojima su 1971. godine njegovi novinari otkrili istinu o Vijetnamskom ratu. Tom Hanks glumi ulogu glavnog urednika »Washington Posta« Bena Bradleeja, a Meryl Streep ulogu glavne izdavačice novina Kay Graham, snažne žen koja je vodila sudski spor s vladom u trenutku kada je predsjednik SAD-a bio Richard Nixon.

Dvoje najslavnijih glumaca svoje generacije, trostruka oscarovka Meryl Streep i dvostruki oscarovac Tom Hanks, inače oboje sa »bezbroj« nominacija za Oscare, po prvi put glume zajedno u ovoj povijesnoj političkoj drami Stevena Spielberga. Smiješi li se Meryl Streep i četvrti Oscar vidjet ćemo uskoro na dodjeli Oscara 4. ožujka.

Meryl Streep je glumica čije lice zrači autoritetom što se možda najbolje vidi u filmovima »Željezna lady« u kojem glumi nekadašnju britansku premijerku Margareth Thatcher (za koju je ulogu dobila trećeg Oscara), filmu »Vrag nosi Pradu« u kojem glumi autoritativnu urednicu modnog časopisa Mirandu i filmu »Kolovoz u okrugu Osage«. Dva Oscara dobila je u počecima karijere. Prvog 1979. godine za ulogu u filmu »Kramer protiv Kramera«, a drugog 1982. godine za ulogu u filmu »Sofijin izbor« koji se djelomično snimao i u Hrvatskoj. No nije ona samo ozbiljna dramska karakterna glumica. Igra Meryl odlično i komične uloge poput onih u filmovima »Neslavno slavna Florence« i »Rock kraljica«.

Što reći o Meryl Streep? Samo ona i nitko drugi je u svojoj dosadašnjoj karijeri zaradila 21 nominacija za nagradu Oscar. Isto je tako ostvarila 30 nominacija za Zlatni globus. Osvojila je osam najcjenjenih filmskih nagrada, više nego itko u povijesti. U društvu je triju glumica koje su osvojile tri Oscara, pri čemu je jedino Katherine Hepburn nagrađena četiri puta. Meryl Streep najistaknutija je svjetska glumica proteklih 30 godina.

Zbog iznimnog doprinosa industriji zabave dobila je i počasnu nagradu Cecil B. DeMille. Do danas je Meryl Streep u svijetu filma osvojila sve što se moglo osvojiti, tako da joj eventualni četvrti Oscar i nije toliko bitan i značajan. Prisjetimo se. U karijeri je dobila tri Oscara, sedam Zlatnih globusa, dva Emmya i dvije BAFTA nagrade.

Prvi film bio joj je »Julia« 1977. godine u kojem je nastupila s Jane Fonda i Vanessom Redgrave. Komercijalni i kritički uspjeh došao je s ulogama u filmovima »Lovac na jelene« s Robertom De Nirom i »Kramer protiv Kramera« s Dustinom Hoffmanom. Streep se smatra jednom od najcjenjenijih i najtalentiranijih glumica svih vremena. Jedna je od rijetkih glumaca koji su dobili sve tri najvažnije filmske nagrade.

Trostruka Oskarovka i jedna od najomiljenijih glumica ikada nema savršene crte lica, no njezin talent i karizma magnetski su privlačni. Ona je živi dokaz da i u Hollywoodu možeš doći na sam vrh samo dobrom glumom. Šezdesetosmogodišnja Meryl Streep trenutno je u zenitu karijere.

Rođena je 22. lipnja 1949. u New Jerseyu pod imenom Mary Louise Streep s kojim i danas potpisuje sve dokumente. Otac joj je bio vlasnik ljekarne, a majka svestrana umjetnica koja ju je već od dvanaeste godine učila opernom pjevanju. Imala je dva mlađa brata, Dana i Harryja, a glumačke vještine od ranih dana je učila u lokalnom kazalištu. Odrastala je u New Jerseyu. U srednjoj školi pohađala je satove pjevanja i glumila u školskim predstavama i mjuziklima.

Glumom se nastavila baviti na koledžu na Vassaru nakon čega je dobila trogodišnju stipendiju za dramski smjer na uglednom sveučilištu Yale gdje je i diplomirala 1975. godine. Da nije zaspala i zakasnila na prijemni ispit za pravni fakultet danas bi možda bila pravnica. To je shvatila kao božji znak da odustane od studiranja prava i da se definitivno posveti glumi. Streep je obožavala Bette Davis.

Kad je jednog jutra na počecima karijere pronašla u poštanskom sandučiću pismo u kojem joj Bette Davis piše da joj se divi i smatra je svojom nasljednicom, Meryl je shvatila da je na pravom putu. Oduševila je sve ulogom u filmu »Moja Afrika« Sydneya Pollacka uz Roberta Redforda. U 80-tim Streep je glumila u hvaljenim filmovima »Žena francuskog poručnika« s Jeremy Ironsom, »Silkwood« s Kurtom Russellom i Cher, »Moja Afrika« s Robertom Redfordom, »Ironwood« s Jackom Nicholsonom i filmu »Plač u tami«.

U 90-tim Meryl Streep je birala još raznolikije uloge kao što su »Smrt joj dobro pristaje« s Goldie Hawn i Bruceom Willisom, »Kuća duhova« i »Divlja rijeka«. Ulogom u filmu »Mostovi okruga Madison« Clinta Eastwooda 1995. godine, u kojem se kao dobra supruga i majka nađe u situaciji da bira između privrženosti obitelji i strasti prema putujućem fotografu oduševila je još jednom i kritičare i publiku.

Godine 2002. glumi uz Nicolasa Cagea u filmu »Adaptacija«, a nakon toga igra u filmovima »Sati« s Nicole Kidman i Julianne Moore, »Mandžurijski kandidat« s Denzelom Washingtonom i filmu »Niz nesretnih događaja« s Jimom Carreyjem, te u filmovima »Julia & Julia« i »Previše je složeno«. Dalje nećemo nabrajati jer nemamo prostora. Od 1978. godine Meryl Streep je u braku s kiparom Donom Gummerom s kojim ima četvero djece. Svih ih je na svoj izričit zahtjev rodila - kod kuće.

Sin Henry i kći Mamie su glumci. Ove godine ćemo Meryl Strep gledati u još dva filma. Prvi je »Mamma Mia! Here We Go Again«, koji je sniman na Visu i nastavak je hit filma »Mamma Mia!«. Film će imati premijeru 20. srpnja. Drugi film je »Mary Poppins Returns« koji će se početi prikazivati na Božić. Nedavno je obznanjeno i da će glumiti u hit seriji »Male laži«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.