Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Pregled tjedna

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Mister(i)ja

Dajana Šošić / Foto HRT
Dajana Šošić / Foto HRT
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 21:33 2017-11-03T21:33:49+01:00

Javni servis ima Miss i Mistera, kabelski operateri NewsBar TV, a N1 ima pune tri godine djelovanja. Red im je čestitati, jer u ove tri godine uspjelo im se premetnuti u informativni kanal kojem se vjeruje i kad ga se ne gleda baš pozorno

Imaju internetski portali taj običaj da svako toliko čitateljstvu pod nos ture kakvu anketu, onako neobaveznu, šale radi i pošalice. Rade to i oni posve opskurni, nedostojni da im se ime spominje, oni kojima nije problem svinjski se narugati tuđoj muci, čovjeku u nevolji, makar da im je kolega.

Elem, portali imaju taj običaj da biraju sve i sva, traže recimo najljepše među nama. Eto nam tako i izbora za Miss News i Mister News, sve sročeno na valjanom »hrvatskom« da cijeli svijet razumije.

Miss i Mister malog ekrana, najljepši trudbenici informativnog programa svake vrste! Konkurencija jaka, a pobjednici na koncu sve HRT-ova čeljad i to bez da su u kupaćem kostimu uz bazen kakav šetali, ili biglisali o miru u svijetu. Najljepša je Dajana Šošić, a najljepši Siniša Kovačić!

Missici čast svaka. Šošić je uradila sve kako se šika. Em reče da ju je iznenadila laskava titula, em je prisnažila da će se sada više zalagati za mir u svijetu, em je kazala da je konkurencija bila jaka. I da, nasmijala ju je cijela ideja da se Miss od njuza bira. On, Mister Kovačić, shvatio je sve to znatno ozbiljnije.
– OVO je potvrda vjerodostojnosti i povjerenja u Hrvatsku radioteleviziju – reče Kovačić.

Misliš, ajde zeza se Mister, zna on da se Mister ne postaje zbog vjere i vjerovanja, ma kad mu je i vlastita kuća ushićena kazala kako je sve to plod dobra rada javnog servisa, e onda stvar postaje ozbiljnije neke naravi.

Toliko ozbiljna da nema druge nego potražiti taj cjelodnevni NewsBar kanal umjesto Prvog, drugog i nekog trećeg. Tamo, barem nema zabune, tamo barem stoji upozorenje da je sva što se gleda izmišljeno i satira. To zapravo i jest ponajveća opasnost za njuzbarovce i društvo, da im stvarnost ne pojede plemenitu nakanu da se našale s ovim našim društvom.

Javni servis ima Miss i Mistera, kabelski operateri NewsBar TV, a N1 ima pune tri godine djelovanja. Red im je čestitati, jer u ove tri godine uspjelo im se premetnuti u informativni kanal kojem se vjeruje i kad ga se ne gleda baš pozorno, onaj kojeg se jutrom citira, onaj koji ima gomilicu novinara da pitanjima dižu tlak i lijevim i desnima.

Dug je niz dobrih novinara koji su otišli raditi na N1 televiziju, onih što ih drugi nisu znali, ili, lako moguće, nisu htjeli zadržati, i to govori štošta i o slavljeniku i o konkurenciji. Dok drugi ganjaju titule ljepote, oni se trude raditi uzoran program. Makar, možda jednom bude i kakva laskava 'bjuti' titula.

SVA su čudesa, uostalom, moguća. Evo, recimo u RTL-ovu iscrpljujućem, višesatnom praćenju obične prijateljske rukometne utakmice između Slovenije i Hrvatske, u kadru je prvo poluvrijeme bila raskošna košara s agrumima svake vrste, da bi je onda na poluvremenu čudom nekim nestalo.

Gdje nestade i što je uopće ananas radio pod nosom  Davora Dominikovića!? Rukomet se taj katkad čini k'o zadnja slamka spasa RTL-ova, to i mrvu boksa uz Željka Mavrovića, čovjeka koji iz položaja rukavica u znojna borca iščitava sudbinu, proriče budućnost i sriče bajkovite rečenice o smislu života.

Mavrović kao križanac CSI serijala i poezije naglas. A ono, boks. Nova TV nastavlja zato s humanitarnim čudesima, s poetikom zbog koje što god gledaš misliš na prvu da je »Provjereno«.

A nije, nego je recimo Supertalent, ili ono gdje se kuća gradi potrebitima. Na koncu je jedino pravo čudo kada ušeta netko u kviz HRT-a »Šifra« i kući ode s 125.000 kuna. Tvrko Pleić se čovjek zove i kapa mu dolje.

Čudo je to i čudo bi moglo za mnoge biti gostovanja Mate Rimca kod Aleksandra Stankovića. Oni koji su očekivali kakvu inačicu Nenada Bakića, mogli su se razočarati. Nekako se taj mladi poduzetnik nije učinio negativcem. Njegovo je da sanja električne autiće i da se trudi napraviti čim bolji. Tu je teško naći zamjerku, pa je nije u uvodnom prilogu našla ni Maja Sever. 

    
       
E, DA Maja Sever, ona koja je napravila, a HRT emitirao, prilog o migrantu, Nigerijecu koji se zove Prince Wale Soniyiki. Priča je to o dobru, o čovjeku koji je dobio azil i otvorio restoran u Zagrebu s afričkom kuhinjom. Za nagradu dobila je Sever ozbiljnu prijetnju na Facebooku u kojoj joj se, među svim tim pravopisnim greškama i zloćudnim riječima, prijeti smaknućem.

– Mogu samo reći da je posao javne televizije i svakog novinara da radi ovakve priče i da ću ih raditi i dalje – kazala Sever. Pametan netko učinit će sve da ljude poput Sever zaštiti i da mu ne odu, recimo put N1 televizije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.