Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Pred kamerom

Komentar Kauč perspektiva Siniše Pavića: Jači smo od sudbine

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Jači smo od sudbine
Kauč perspektiva Siniše Pavića: Jači smo od sudbine
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2017. u 10:31 2017-11-27T10:31:25+01:00

Prošlo je od toga neko vrijeme, ali pamti se još uvijek kako je Tarik Filipović u svoj talk show »Satirikon« doveo suprugu da o braku divane. Dočekala javnost tad Tarika na nož, njemu i nije baš to dobro sjelo, no, za pozvati bliženjeg u svoju emisiju valja imati valjane razloge. Doris Pinčić Rogoznica ove je nedjelje imala za temu muškarce roditelje. I nije odoljela. Pa je u emisiju pozvala supruga. Pa je gospodin suprug ispao najbolji tata na svijetu.

Par je pjevao uspavanku što ju je skladao za potomče. A ona se, narodski rečeno, topila i to tako da ne znaš je li od ugode, ili nelagode. Sve se nekako čini i nije ideja posve njena, netko je tu iza kamere vukao konce, kakav RTL-ov urednik ili PR majstor koji je na prečac zaključio kako će ta bliskost u studiju otopiti srca gledateljska. Nije se dogodilo. Pametan netko znao bi da se neće dogoditi.

MA, Rogoznica suprug zapravo je tek detaljčić posve nakaradne epizode ispijanja kave s Doris, s voditeljicom koja je i dalje oku ugodna i s kojom bi se dalo napraviti zgodan format na tragu, recimo, one davnašnje seanse sa Sanjom Doležal. No, kako ćeš napravit išta, i kada ćeš više napravit išta, nakon što si u emisiju o muškim roditeljima zvao Zdravka Mamića!?! Mamića!?!

Zašto, svega mu! Nije valjda zato da ti kaže kako je od Boga i prirodno samo to da je žena doma, dok muž zarađuje. Ili da čuješ kako pojma nije imao ni u koju mu osnovnu, ni u koju srednju školu djeca idu, a i koji je fakultet doznao je tek kad je otišlo dijete po diplomu. Ili je zato da se pokaže kako je lijepo imati para u novčaniku taman toliko da nije uopće pitanje u kojoj će se svjetskoj metropoli studirati. Ili je bio tu zato da, kako otprilike reče, pokaže da je on nešto posve drugo od čovjeka kakvim ga mediji prikazuju. Ili je došao samo zato da se pohvali kako baš nijednu dječju pjesmicu, nijednu uspavanku ne zna, niti ju je ikad znao. A i zašto bi, kad je prirodno da je žena kući i da brine o djeci, dok je muž povazdan vani i zarađuje.

A onda, kad se učinilo da ne može gore, onda se gospodin Rogoznica dosjetio! Uzeo je čovjek gitaru, pa odsvirao i zapjevao onu Mamiću omiljenu koja kaže: »Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine.« Ta se svira kada se košulje kidaju, ili kad se kleči gol do pasa na plesnom podiju. Tu se zna. Uspavanka se ne zna.

Nakon ovog samo je jedan potez moguć, ne onaj da se u goste, kako poručuje gnjevan narod, zove Tomo Horvatinčić, već onaj da se ama baš za svaku temu u studio zove i opet Mamić! Kad može o roditeljstvu, može o svemu, od mode, preko likovne umjetnosti, do kulinarstva i visoke politike, sve do organiziranja rođendanskih zabava na najvišem nivou. Preživjet će ovaj narod i to. Jači smo od sudbine.

ELEM, šteta što se Doris Pinčić Rogoznica dogodila ova epizoda. Sav potencijal je u dobroj mjeri ovime proćerdan. A opet, mala je ovo zemljica da se ne bi moglo ustati iz pepela i vinuti u visine. Evo i Tarika više nitko za »Satirikon« ne pita dok vješto vodi »Potjeru«. Nego, odakle ta potreba ama u svih urednika tih govornih formata, pa još na svim kanalima, da govore o roditeljstvu zadnje vrijeme!? Okreneš »Žene povjerljivo«, tamo majke o majčinstvu. Okreneš »Kod nas doma«, tamo očevi o očinstvu. Okreneš RTL, tamo Mamić. Okreneš Novu TV, tamo dijete pjeva u nedoba Mišine hitove.

Čekaju se iskustva baka i djedova. Jer, gdje god okreneš, slušaš idilične priče o teškoj brizi i velikoj ljubavi. Ako ideja i jest popularizacija roditeljstva, ili neka demografska obnova, poslije ovakvih ispovijesti serviranih k'o na traci i poruke Z. Mamića da radimo na natalitetu, od roditeljstva će se samo bježati. A i dokaz je sve spomenuto da je sličnih, ako ne i istih formata jednostavno previše. Jedni te isti gosti, jedne te iste teme, jedna te ista pitanja, isti odgovori. A što je preslano....

A MOGLO SE, baram zadnjih tjedana, elegantno tome doskočiti. Elem, saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor! Nije to smjelo ići samo na informativnim kanalima prijepodne i izravno, pa da malo tko vidi. To je odgojno obrazovni klasik kojeg je trebalo i treba puštati po cijeli dan da ga svi vide. Da svi vide one koji se ničega ne sjećaju, one koji bi se svađali, one koji ne čuju, ili pak ultimativnog Škegru kako s visoka maše »Novim listom« u kojem piše sve. To je sadržaj koji nama treba, da ili progledamo, ili pođemo zapaliti svijeću Svetom Anti u znak zahvale što nas uopće još, nakon svega, ima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.