Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
14. listopada 2019.
Televizija ili televizor

Istraživanje pokazalo neke neobične TV navike Hrvata, a HRT baš i nema razloga za zadovoljstvo

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2017. u 17:56 2017-01-31T17:56:01+01:00

Televizijski program se najčešće prati između jednog i tri sata. Tri posto ispitanika ne gleda televiziju uopće. Njih 19 posto gleda je i više od četiri sata. 

ZAGREB Televizijski program se najčešće prati između jednog i tri sata. Tri posto ispitanika ne gleda televiziju uopće. Njih 19 posto gleda je i više od četiri sata. Udarni termin je onaj večernji, od 18 do 22 sata kada je skoro 70 posto ispitanika pred tv ekranom. Uz sva dostupna čuda tehnike program se i dalje prati preko televizora, u 80 posto slučajeva!

Ili, kako to kaže PR stručnjak Krešo Macan, televizija se još uvijek gleda kao televizor, a ne kao ekran.

Ispitanici, njih 66 posto, kažu da televizor pale kad imaju vremena i onda traže na programu ono što ih zanima. Njih 31 posto ciljano uključi prijemnik kada žele nešto pogledati. Preko prijenosnog računala program prati 9 posto ispitanika, dok je primjerice snimalica 'u igri' u samo jedan posto slučajeva. Nešto manje od polovice kućanstva, 48 posto, koristi zemaljsku vanjsku, ili krovnu antenu koju koristi samo njihovo kućanstvo. S druge strane, četvrtina kućanstava ima više od jednog televizora, najčešće dva.

Na upit koliko su zadovoljni kvalitetom besplatno dostupnih TV postaja, ispitanici su odgovorili prosječnom ocjenom 2.9. Izrazito zadovoljnih je četiri posto, izrazito nezadovoljnih deset posto. Većina ih je za više dostupnih TV postaja, ali ih nisu spremni dodatno platiti.

Na dodatni trošak spremno je tek četiri posto ispitanih. Zato je čak 90 posto njih kazalo da nisu spremni dodatno plaćati za bolju kvalitetu slike. Spremnosti nema u velikom postotku ni za plaćenje novog specijaliziranog kanala, a što se tiče njegova sadržaja najviše je interesa za kanal specijaliziran za filmove, a najmanje za sportski specijalizirani kanal.

I po ovom ispitivanju Nova TV je najgledanija nacionalna TV postaja. Slijedi RTL Televizija, pa Prvi i Drugi programa HTV-a. Ostala dva programa javnog servisa našli su se iza Doma TV i RTL2 i većinom se gledaju do sat vremena dnevno. Ocjenjujući opći dojam pojedinih postaja, ispitanici su najveću prosječnu ocjenu, 3.8, dali Nova TV. RTL je zaslužio 3.7, Doma TV 3.6 baš kao i RTL 2, HTV2 i HTV3 su na 3.4, HTV1 i HTV4 na ocjeni 3.3.

Što se samog sadržaja tiče, ispitanici preferiraju filmove, zatim dokumentarni sadržaj i informativni program, pri čemu su dokumentarci i informativne emisije evaluirani kao najkvaliteniji programski sadržaj. Čak 63 posto ispitanika izjasnilo se da uopće ne voli, ili malo voli turske serije makar su poprilično gledane. Ispitanici preferiraju čim učestalije prikazivanje filmova i dokumentarnog programa.

Rezultati su potvrda da Hrvatska još nije prihvatila svjetske trendove, smatra Krešimir Macan. To, kaže, i ne čudi, jer se radi o najnovijim trendovima. Istraživanje također sugerira da dobar dio nemalog broja korisnika digitalne, kabelske televizije još ne zna koristiti sve njene mogućnosti.

– Kabelska se gleda samo kroz veći izbor programa, a slabo se znaju dodatne mogućnosti poput snimanja, gledanja s odgodom i sličnog koje zahtjevaju malo tehničkog znanja. Sve upućuje na to da bi operateri trebali investirati u to da ljudima i objasne što im to reklamiraju – mišljenja je Macan.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Agencija za elektroničke medije istraživanje je naručila zbog svog rada u Povjerenstvu za izradu Prijedloga strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz.

Taj se dokument radi u sklopu šire Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.