Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Sve za ulogu

Hoće li Oldman konačno do Oscara? Kritičari tvrde: 'Bilo bi čudo, ako ne'

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2018. u 10:25 2018-02-10T10:25:18+01:00

Pripreme za ulogu Winstona Churchilla i njena realizacija skupo su ga stajale. Osim što je i ovaj put totalno uronio u lik, pokupivši Churchillove geste te se fizički transformirao, postao je i pravi ovisnik o duhanu

Gary Oldman engleski glumac na radu u SAD je glumački kameleon koji se u svojim ulogama često mijenja do neprepoznatljivosti koristeći svaki put drukčiji akcent i način govora. Radeći to stalno gotovo je potpuno zaboravio i izgubio svoj prirodni britanski naglasak. Oldman je desetljećima glumio Amerikance tako da je i privatno poprimio američki akcent u govoru pa je kada je s vremena na vrijeme dobio neku ulogu u filmu britanske produkcije morao, kažu, ići na vježbe s logopedom kako bi ponovno vratio svoj britanski naglasak.

Jaki britanski naglasak ima naravno i u svom najnovijem filmu, ratnoj drami »Prijelomni trenutak« u kojoj glumi Winstona Churchilla, političara i premijera Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu. Većina kritičara su složni u ocjeni da bi bilo pravo čudo da za tu ulogu ne dobije Oscara. Napokon. Jer Gary Oldman je jedan od malobrojnih velikih svjetskih glumaca koji ga još nije dobio.

Bio je nominiran 2012. godine za odličnu ulogu špijuna Georgea Smileyja u filmu »Kralj, dama, dečko, špijun« snimljenom prema djelu majstora špijunskih priča Johna Le Carrea. Pripreme za ulogu Winstona Churchilla i njena realizacija skupo su ga stajale. Osim što je i ovaj put totalno uronio u lik, pokupivši Churchillove geste, kretnje i govor, te se fizički transformirao do neprepoznatljivosti, postao je i pravi ovisnik o duhanu koji je Churchillu bio najveći porok. Svaki dan je pušio jako puno jakih cigara koje su mu do kraja snimanja filma ozbiljno narušile zdravlje jer je zadobio trovanje nikotinom. Ekstremna predanost liku tjerala ga je i ovaj put u krajnost, ali će zato i ova njegova uloga, kao i ostale biti dugo zapamćena. Zbog takve predane glume već je ove godine dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, a to je kažu, pokazatelj da bi mogao dobiti i Oscara.

Iako je i Brian Cox lani glumio Winstona Churchilla (»Churchill«) svi se slažu da je Gary Oldman puno bolje i dojmljivije dočarao kompleksan lik britanskog ratnog premijera. Film »Prijelomni trenutak« prikazuje Churchilla u trenutku kad odbija pregovore s Hitlerom i Mussollinijem i čeka čudo da se britanska vojska spasi iz opkoljenog Dunkirka. O tom spašavanju govori i film »Dunkirk« redatelja Christophera Nolana, koji je također nominiran za ovogodišnjeg Oscara.

Oldman je rođen u Londonu 21. ožujka 1958. godine kao najmlađe dijete Leonarda Odmana, bivšeg mornara i zavarivača i domaćice Kathleen. Otac je napustio obitelj kad je Garyju bilo sedam godina. U srednjoj školi koju je napustio sa šesnaest godina i počeo raditi u sportskoj trgovini Gary se zainteresirao za glumu. Profesor drame mu je objasnio da se prava naobrazba dobiva jedino na akademiji i on se prijavio.

Međutim dobio je odgovor: Dođite iduće godine, a u međuvremenu razmislite o nekom drugom zanimanju«. Srećom, na koledžu Rose Bruford za teatar i glumu smatrali su ga talentiranim, čak su mu dali i stipendiju, a tamo je i diplomirao. Usput je dok nije uspio kao glumac radio je kao radnik, portir i prodavač cipela da bi se prehranio, ali i pomogao majci koja se brinula o njemu i dvije sestre. Početkom osamdesetih zamijetio ga je Mike Leigh i dao mu zapaženu ulogu u tv drami »Međuvrijeme« uz nove mlade zvijezde Tima Rotha i Phila Danielsa.

Nakon još dvije uloge, a pogotovo glavne muške uloge u filmu »Sid i Nancy« u kojem je izvrsno utjelovio jednu od najvećih punk ikona Syda Viciousa nikad zaboravljenog, kontroverznog basistu grupe »Sex Pistols«, postao je glumac na kojeg se računa. To je bilo dostatno da ga zapaze u Hollywoodu.

Uz Oldmana tada su u Hollywoodu počinjala karijeru još dva odlična britanska glumca, Daniel Day-Lewis i Colin Firth. Oldman snimao je i u Hrvatskoj gdje je poznati dramatičar Tom Stoppard ekranizirao vlastiti komad »Rosencrantz i Guilderstern su mrtvi« (glumio je Rosencrantza). U fokus kritike i publike dolazi ulogom Leeja Harveyja Oswalda u filmu »JFK« Olivera Stonea te filmom »Dracula« Francisa Forda Coppole u kojem je glumio naslovnu ulogu.

Devedesetih je Gary Oldman postao ultimativni negativac svjetske kinematografije.

Veliku svjetsku slavu postigao je igrajući filmske zlikovce poput već spomenutih grofa Drakule i Lee Harveyja Oswalda, Zorga u »Petom elementu«, Spiveya u »True romance«, Stansfielda u »Leon: Profesionalac » i Ivana Korshunova u »Air Force One«. Ovaj odlični karakterni glumac tako je dobro igrao negativce da je često svojom glumom zasjenjivao glavne glumce.

Široj publici postaje prepoznatljiv kao glumac u popularnim filmskim franšizama poput filmova o Harry Potteru, u kojem glumi Potterovog kuma Siriusa Blacka u tri filma, Christopher Nolanovoj Batman trilogiji, u kojoj ima ulogu poručnika Jamesa Gordona («Batman: Početak«, »Vitez tame«, »Vitez tame: Povratak«) i filmu »Planet majmuna: Revolucija«. Za samo sendvič i sok glumio je u kontroverznom spotu za pjesmu Davida Bowiea »The Next Day«. Bowie i Oldman surađivali su i 1996. na biografskom filmu »Basquiat« o tom američkom slikaru i grafiti umjetniku.

Bowie se u tom filmu pojavio u ulozi Andyja Warhola.

Gary Oldman se zasad ženio pet puta i četiri puta rastavljao. Godine 1987. oženio je englesku glumicu Lesley Manville, no ostavlja je 1989. godine, nekoliko mjeseci nakon rođenja sina Alfreda. Na snimanju filma »Stanje milosti« započinje vezu s američkom glumicom Umom Thurman koju je oženio 1990. godine. Taj brak također traje dvije godine nakon čega Oldman započinje vezu s talijanskom glumicom i modelom Isabellom Rosselini.

Nakon glasina o zarukama 1994. godine par ostaje u vezi još dvije godine, ali se ne žene. Oldman zatim ženi Donyju Fiorentino, model i fotografkinju koju je u poznao na sastancima Anonimnih alkoholičara, te s njom dobiva dva sina, Gullivera i Charlieja. Taj brak završava 2001. godine. Godine 2008. Oldman stupa u četvrti brak s engleskom pjevačicom i glumicom Alexandrom Edenborough, no brak ni ovaj puta nije potrajao. Edenborough je početkom 2015. godine podnijela zahtjev za razvod. Od rujna prošle godine Gary Oldman je u braku sa spisateljicom Gisele Schmidt.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze