Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
15. listopada 2019.
Nova serija

video HBO donosi novu mini - seriju o Černobilu: Neispričana priča o zataškavanju i ljudima koji su spasili čitav kontinent

FOTO: YouTube Screenshot
FOTO: YouTube Screenshot
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2019. u 8:37 2019-04-28T08:37:00+02:00

Dramska serija će prikazati novu stranu priče - od zataškavanja tadašnjeg Sovjetskog saveza, do hrabrih ljudi čija nam je žrtva omogućila život u Europi. 

Nova dramska serija „Černobil“ u pet će epizoda prikazati priču o najvećoj nuklearnoj katastrofi svih vremena. Daily Mail ju je opisao kao „epsku priču o herojima i zločincima, nevjerojatnoj hrabrosti i srceparajućoj nesposobnosti – o ljubavi i tragičnim gubitcima“.

U seriji će glumiti Emily Watson, Jessie Buckley, Stellan Skarsgard, Paul Ritter, Jared Harris i mnogi drugi.

Sigurnosni test se pretvorio u nuklearnu katastrofu

U ranim jutarnjim satima 26. travnja 1986. godine, sigurnosni test na reaktoru černobilske nuklearne elektrane krenuo je nizbrdo. Priča se o fatalnoj pogrešci noćne smjene koja je istraživala kako bi reaktor broj četiri reagirao u slučaju nestanka struje.

Anatoly Dyatlov, zamjenski inženjer (u seriji Paul Ritter) donio je nepromišljenu odluku koja je pokrenula eksploziju 400 puta veće radioaktivnosti od atomske bombe bačene na Hirošimu. Sovjetski su službenici broj smrtnih slučajeva zaokružili na 31, iako je realni iznos puno veći.

Danas je prostor pogođen eksplozijom ograđen, a stručnjaci govore da neće biti podoban za naseljavanje sljedećih 20 tisuća godina.

Sve je moglo proći još i gore

„Bile su potrebne znanstvene činjenice i nevjerojatna hrabrost trojice muškaraca da se spriječi još veća katastrofa“, kaže Emily Watson.

Watson utjelovljuje lik Ulane Khomyuk, jednu od znanstvenica koja je shvatila da ako taljenje uranija dođe u dodir s milijunima litara vode u zaštitnim spremnicima, stvorit će se radioaktivni val koji će čitavu Europu učiniti nenaseljivom na stotine godina, prenosi Daily Mail

Tri su se radnika, prozvana „Suicide Squad“, Boris Baranov, Valeri Bezpalov i Alexei Ananenko vratila u goruću zgradu da bi golim rukama oslobodili vodu. Njihova je uspješna misija spasila čitav kontinent.

Ulogu koju tumači Watson je jedina izmišljena u drami, a predstavlja znanstvenike u Ukrajini i Bjelorusiji koju su shvatili da nešto nije u redu, vidjevši radioaktivna očitanja iz Černobila.

„Ulana odaje priznanje tim znanstvenicima, koji su riskirali svoje živote i karijere da bi razotkrili raspadanje elektrane. Ona je iz Bjelorusije i vrlo je snažna“, kaže Watson koja za Ulanu misli i da je prava „nindža za istinu“.

„Shvaća da se nešto zataškalo. Pronalazi dokumente koji prikrivaju stvarno stanje i shvaća da su postojale dizajnerske greške u Černobilu za koje se znalo i ranije“, dodaje Watson, a prenosi Daily Mail.

No, najtužnija je priča vatrogasca Vasilyja Ignatenka. Vatrogasac je pokušavao ugasiti požar samo nekoliko minuta nakon eksplozije i pretrpio je ogromnu dozu radijacije. „Nije postojala nada u njegovo preživljavanje“ kaže autor serije, Craig Mazin.

„Razina radijacije na njegovim čizmama, rukavicama i maskama bila je toliko velika da su te stvari ostale u bolničkom podrumu u blizini Pripjata. Te su stvari još uvijek radioaktivne“, dodaje.
Ignatenko je preminuo od trovanja radijacijom nakon što je dva tjedna preživljavao u čistoj agoniji. Njegova supruga Lyudmilla (uloga je pripala Maryji Bolkonskayi) nije napuštala njegov bolnički krevet.

„Njezina je ljubav bila toliko apsolutna, da je unatoč opasnosti ostala s njim. Dijete koje je tada nosila, rođeno je mrtvo.“ kaže Jessie.

U srcu Černobila stvorio se neočekivani savez Borisa Shcherbina (Stellan Skarsgard) i znanstvenika Valeryja Legasova (Jared Harris).

Nakon što mu je prijetio da će ga izbaciti iz vojnog helikoptera kada se usudio ispitati službenika, Boris počinje poštivati Valeryja i uskoro surađuju.

„Boris je rješavao probleme deranjem na ljude. Ali, znao je da Černobil ne može ostati zataškan kako su Sovjeti htjeli – njihov je navodno savršen sustav, zakazao“, kaže Skarsgard.

Većina snimanja Černobila za seriju odrađena je u nuklearnoj elektrani u Litvi, koja je navodno izvan pogona. „Dio dogovora prilikom ulaska države u Europsku uniju 2004. godine, bio je stavljanje te elektrane izvan pogona. No, jednog dana nismo smjeli u elektranu jer su pomicali nuklearni otpad. To mi baš i ne zvuči kao elektrana koja nije u uporabi“, dodaje za Daily Mail.

Serija s prikazivanjem kreće 7. svibnja ove godine na programu HBO.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.