Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Otac cyberpunka na Republici

Sterling: Rijeka je u vrijeme D'Annunzia bila piratsko-rejverska utopija

Bruce Sterling / Foto Marko GRACIN
Bruce Sterling / Foto Marko GRACIN
Autor: ,
Objavljeno: 20. srpanj 2013. u 17:53 2013-07-20T17:53:03+02:00

Nevjerojatne stvari događale su se u ovoj piratskoj utopiji uz gomile seksa, droge i glazbe, ali i puno oružja. Nisu to bili »soft« pirati kao oni švedski, već su se bavili krađom velikih brodova, automobila, stoke, svega što su se mogli dokopati, ispričao je Sterling

RIJEKA Predavanjem književnika i futurista Brucea Sterlinga o povijesti Rijeke kroz uvijek aktualne teme piratstva, seksa i glazbe, na brodu Galeb preksinoć je započelo prvo izdanje Republike, festivala koji slavi kreativnost, aktivizam, slobodu i zabavu. Pozdravljajući okupljene na Titovom Galebu, simbolu nekadašnjeg pokreta nesvrstanih, Vladan Joler iz organizacije festivala, poručio je da se na Republici želi stvoriti novi pokret nesvrstanih.

– Želimo zaštititi internet od korporacija i vlasti, koji ovu mrežu što je prerasla u najvažniji medij za konzumaciju, širenje i dijeljenje kulture i kulturnih sadržaja žele pretvoriti u mrežu za špijuniranje i nadgledanje, u supermarket, ili još jednu kabelsku televiziju, rekao je Joler.
  

Prijestolnica piratstva

Otac cyberpunka Bruce Sterling u živopisnom je predavanju Rijeku pod vlašću talijanskog pjesnika i »duhovnog oca« fašizma Gabriellea D'Annunzia, od 1919. do 1921. godine, opisao kao hipijevsko-rejversku utopiju. D'Annunzio je proglasio svoju državu, Talijansku regenciju Kvarnera, a Sterling je Rijeku opisao kao tadašnju svjetsku prijestolnicu piratstva.
  

– Nevjerojatne stvari događale su se u ovoj piratskoj utopiji uz gomile seksa, droge i glazbe, ali i puno oružja. Nisu to bili »soft« pirati kao oni švedski, već su se bavili krađom velikih brodova, automobila, stoke, svega što su se mogli dokopati. Imali su svoj ustav, baziran na glazbi, poštu, mornaricu, zrakoplovstvo, visoku tehnologiju pa čak i kriptografiju. Guglielmo Marconi, kao počasni građanin Rijeke, D'Annunziju je u znak zahvalnosti darovao radiostanicu, koja je postala prvom propagandnom piratskom radiostanicom u svijetu, ispričao je Sterling, koji je najavio da razmišlja i o pisanju knjige koja bi tematski bila vezana za Rijeku.
  

Sterling implikacije ove povijesne priče vidi i danas, jer informacija i dalje želi biti slobodna.

– Moramo zaštititi internet od pogubnog utjecaja kapitala. U početku je to bila mreža koju su koristili samo znanstvenici pa kapitalistima nije bila zanimljiva i pustili su internet na miru. Zatim se rasprsnuo »dot com« balon, svjedočili smo financijskim špekulacijama, a danas, 2013. godine, jasno nam je da je kapital u posjedu »hacka«, koji se zove »surveillance marketing«. Korporacije nam daju besplatne stvari samo kako bi nas mogle špijunirati, a ljude čak ne tretiraju kao korisnike, već kao običnu stoku na kojoj zarađuju. Julian Assange osramotio je State Department pa se morao skloniti u ambasadu Ekvadora u Londonu, kao u svoju privatnu »Regenciju Kvarnera«.

Onda je došao Edward Snowden i teško osramotio NSA, što je tisuću puta gore, jer nikoga zapravo nije briga za State Department. Mnogi ljudi iz NSA ljubitelji su mojih knjiga, prilaze mi na konferencijama. Riječ je o ljudima koji se nimalo ne razlikuju od posjetitelja Republike ili sličnih festivala. Jednako izgledaju, isto se odijevaju i ponašaju, zanimaju ih iste stvari, na jednak način svakodnevno koriste »net« i kriptografiju, rekao je Sterling, zaključujući da je i među publikom na Galebu sigurno koji policijski agent, jer tajne službe jednostavno tako funkcioniraju.
  

Povijest Piratbyrana

Među govornicima je bio i Magnus Eriksson koji je posjetitelje proveo kroz povijest Piratbyrana koji je pokrenut s ciljem promicanja slobodnog protoka podataka i informacija. Najveće zanimanje izazvalo je predavanje pokretača i administratora ozloglašenog internetskog foruma 4chain iz kojega je iznikao pokret Anonymous Christophera Poola – moota koji je, baš kao i Nullsleep, govorio o utjecaju društvenih mreža na život i identitet pojedinca.

Treba izdvojiti i predavanje riječkog »republikaša« Kristiana Benića »Budućnost koja nikad nije stigla« o geek kulturi iza »željezne zavjese«.

U prostoru bivše tvornice »Rikard Benčić« postavljene su brojne multimedijalne projekcije, a održan je i niz predavanja na temu digitalne kreativnosti u organizaciji Pause Festivala. Gosti Republike mogli su se upoznati i sa svijetom retro gaminga Peek& Poke muzeja te indie future gaminga A MAZE. festivala.

Nakon završetka programa na Galebu i u Benčiću druženje i zabava nastavili su se na nekoliko lokacija. Plesalo se na riječkom lukobranu te u klubovima Tunel i Život.

Posjetitelje Republike i danas, trećeg, ujedno i posljednjeg dana festivala očekuje raznovrstan program iz kojeg treba izdvojiti raspravu o aktualnoj svjetskoj temi »zviždanja« i nadzora o kojoj će, među ostalima, govoriti Katitza Rodriguez iz Electronic Frontier Foundationa te predstavnici GlobaLeaksa. S offline i online nadzorom na Kubi zainteresirane će upoznati Olivia Solis.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze