Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. prosinca 2019.
Loš tajming

Polemika u Rusiji zbog nastupa Duchovnyja u proruskoj reklami

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2014. u 18:58 2014-07-27T18:58:51+02:00

Američki glumac David Duchovny potaknuo je polemiku u Rusiji pošto se pojavio u domoljubno obojenoj reklami u trenutku kada ukrajinska kriza i dalje jasno ocrtava napetosti između Rusa i Zapada

MOSKVA – Američki glumac David Duchovny potaknuo je polemiku u Rusiji pošto se pojavio u domoljubno obojenoj reklami u trenutku kada ukrajinska kriza i dalje jasno ocrtava napetosti između Rusa i Zapada.
»Ima jedna druga zemlja iz koje potječe moje prezime i ponekad se pitam: Da je sve bilo drukčije i da sam Rus?«, pita se David Duchovny u reklami objavljenoj na Youtubeu koja hvali kvalitetu ruskog piva.
Glumac, zvijezda uspješnih televizijskih serija »Dosje X« i »Kalifornikacija«, nabraja zatim razne životne sudbine koje su ga mogle zadesiti da je Rus: kozmonaut, direktor baleta, pjevač sa zaliscima iz vremena SSSR-a, hokejaš i slično.

»Imate se čime ponositi«, zaključuje s čašom piva u ruci.
Reklamu je pohvalio ruski potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin: »Ako zanemarite da je riječ o reklami, vidi se da je sve napravljeno s ljubavlju«, napisao je na Twitteru.
No televizijska mreža sklona Kremlju, Rosija 24, zamjerila je glumcu što je na Twitteru napisao da nije Rus, nego Ukrajinac, malo prije objavljivanja videosnimke.
»To mu nije smetalo da nastupi u reklami s velikim proračunom koja govori o ponosu naše domovine Rusije«, primijetio je zajedljivo jedan voditelj na toj televiziji.

»Je li Duchovny poludio? Možda će sad i on dobiti (rusku) putovnicu, nakon Gerarda Depardieua«, francuskog glumca koji je početkom 2013. postao ruski građanin, komentirao je jedan korisnik Twittera.
I američki mediji, poput internetske stranice Globalpost.com, zamjerili su glumcu »nedostatak osjećaja za izbor trenutka« objavljivanja te »nacionalističke reklame« pošto je 17. srpnja malezijski putnički zrakoplov s 298 putnika i članova posade oboren raketom na istoku Ukrajine, pri čemu su sve osobe u zrakoplovu poginule.
Reklama se može vidjeti na youtube.com/watch?v=_6XI8i_69xA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.