Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
15. listopada 2019.
Zbog uloge kralja Georgea VI.

Britanska kraljica odlikovala Colina Firtha

foto: AP
foto: AP
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2011. u 8:26 2011-06-11T08:26:12+02:00

Colini Firth je proglašen »časnikom Reda Britanskog Carstva«, što će mu možda pružiti prigodu da na svečanosti uručenja odličja upita kraljicu što misli o filmu

LONDON –  Britanska kraljica Elizabeta odlikovala je britanskog glumca Colina Firtha koji u filmu »Kraljev govor« glumi njezina oca, kralja Georga VI., po popisu nagrađenih koji se tradicionalno objavljuje uoči proslave njezina rođendana.

Film je u veljači dobio Oscara za najbolji film, a Firth koji glumi kralja Georga VI. zvanog Bertie, dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca, nagradu koja prethodi dodjeli Oscara u Hollywoodu.Firth je ulogom kralja Georgea VI. ostvario sjajnu ulogu, ocijenili su i kritika i gledatelji.

Colini Firth je proglašen »časnikom Reda Britanskog Carstva«, što će mu možda pružiti prigodu da na svečanosti uručenja odličja upita kraljicu što misli o filmu.

Na popisu odlikovanih koji je Buckinghamska palača objavila u subotu, su i pjevač Bryan Ferry te pionir medicinski potpomognute oplodnje i dobitnik Nobelove nagrade Robert Edwards, »otac« malene Louise Brown, prvog djeteta iz epruvete, rođene 1978.

Popis odlikovanih tradicionalno se objavljuje uoči rođendana britanske kraljice koji se službeno obilježava u lipnju, na prigodnoj svečanosti pod nazivom »Pozdrav bojama« (»Trooping the colour«).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.