Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Premijerno 20. veljače

Plesna predstava o ljudskoj gluposti: Novi projekt grupe Flame uskoro u HKD-u

Foto Tinybizz photography
Foto Tinybizz photography
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2018. u 16:41 2018-02-15T16:41:18+01:00

Predstava »The End?« progovara o inerciji čovjeka kojem treba katastrofa da bi bio čovjekom i konačno utjehi i nadi koju nalazimo jedni u drugima u situaciji u kojoj nam ništa više nije preostalo, a niti nam je uistinu potrebno

U HKD-u na Sušaku u utorak 20. veljače bit će premijerno izvedena predstava »The End ?« Plesne grupe Flame.

– Breaking News: »Sjeverna Koreja će nastaviti redovito vršiti pokuse s projektilima, a bilo koja vojna akcija SAD-a protiv toga izazvat će totalni rat.« Strah. Borba. Nada. Postoje i obični, jednostavni ljudi koji ne misle da se politički sporovi rješavaju nuklearnim bombama. Vjeruju i dalje u postojanje Čovjeka, unatoč sili, bombi i radijaciji – piše u najavi nove predstave poznate riječke plesne skupine.

Za režiju i koreografiju zaslužna je umjetnička voditeljica Flamea Martina Hrlić Rogić, videoobradu potpisuje Igor Crnković, oblikovatelj svjetla je Sven Jelović, autorica kostima je Vera Stojaković, a glazba je djelo Nainite Desai. Plesni ansambl koji izvodi novu predstavu u produkciji Plesne grupe Flame čine: Antonia Bašković, Vanja Boškovski, Mattea Linić, Martina Miliša, Iva Šupek i Dominik Valić.

– Na stvaranje predstave »The End ?« motivirao me je osjećaj da su neke globalne stvari došle do staklenog plafona i da se zbivaju tektonski poremećaji u civilizaciji opterećenoj tehnologijom, hipertrofijom lažne povezanosti i atrofijom odnosa i emocija između ljudi. Dodati na takav sustav vrijednosti spremnost dviju usijanih glava, svake na svojoj strani planeta Zemlja, s čitavim vojskama poklonika, da pritiskom samo jedne tipke unište taj isti planet, predstavlja motiv progovaranja o navedenoj temi u formi plesne predstave, objasnila je umjetnička voditeljica Flamea.

Predstava progovara o ljudskoj gluposti, o besmislu masovnog naoružanja, o stupidnosti tehnologije usmjerene na uništavanje svijeta, o inerciji čovjeka kojem treba katastrofa da bi bio čovjekom i konačno utjehi i nadi koju nalazimo jedni u drugima u situaciji u kojoj nam ništa više nije preostalo, a niti nam je uistinu potrebno.

– Za razliku od dosadašnjih predstava koje su uključivale velike plesne ansamble i angažman umjetnika iz drugih grana, ove godine sam se koncentrirala isključivo na izvedbene snage Plesne grupe Flame, točnije šest plesača, u nastojanju živog prikaza ove iznimno kompleksne teme, a pored njih autorsku ekipu u dijelu izrade scene, kostima i rasvjete čine dugogodišnji suradnici i prijatelji kojima bezrezervno vjerujem, rekla je Hrlić Rogić.

Predstavu je sufinancirala Primorsko-goranska županija. Ulaznice za premijeru moguće je nabaviti u pretprodaji u dvorani Plesne grupe Flame i Book caffeu Dnevni boravak po cijeni od 30 kn ili sat vremena prije početka programa na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku po cijeni od 35 kn. Početak predstave zakazan je za 20 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.