Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
12. prosinca 2018.
Nova generacija

foto U zagrebačkom MUO-u otvorena izložba ''Na iglama – modni dizajn Igora Galaša''

Foto N. Reberšak
Foto N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2017. u 20:42 2017-12-19T20:42:00+01:00

Kao dio ovogodišnjeg adventskog programa u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u utorak je otvorena izložba radova Igora Galaša, jedinog modnog dizajnera kojemu je ručno rađeno pletivo zaštitni znak kolekcija.

Na izložbi »Na iglama – modni dizajn Igora Galaša« predstavljen je njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu, s više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta, iz nagrađivanih kolekcija, nastajalih od 2006. do 2012. godine.

Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode, a nosi i laskavu titulu »hrvatskog kralja pletenine«, ističe se u najavi iz MUO-a. Koristi tradicionalne tehnike pletenja, kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, tzv. artwear– nosivu umjetnost.

Zahvaljujući svojim pletenim skulpturama Igor Galaš je proputovao cijeli svijet i osvojio prestižne svjetske modne nagrade. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu svjetskog ambasadora mode.

Igor Galaš (1982., Koprivnica) završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn tekstila, a diplomirao je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Aktivno izlaže još od srednje škole na brojnim skupnim izložbama na temu dizajna i forme tekstila, a svoj rad predstavlja i na modnim revijama. Kao student sudjelovao je na brojnim modnim natjecanjima od kojih su najznačajnija svjetsko natjecanje mladih modnih dizajnera Hempel Award u Pekingu 2008. i 2011. godine i modno natjecanje iD Dunedin Emerging Designer Award na Novom Zelandu. Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Njegova izložba u MUO će biti otvorena do 28.siječnja.

z1912n11
Igor Galaš - Na iglama / Foto Nenad Reberšak

Uz izložbu se održavaju »Isprepletene radionice« prilagođene svim uzrastima. Za vrijeme školskih praznika, između 2. i 12. siječnja tema je Galašev modni dizajn, a sudionici će se 'poigrati' s krpicama, vunom, pletenjem i lijepljenjem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka