Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Riječka moda i moda u Rijeci

TKO JE IZRADIO MOJU ODJEĆU? Hrvatski Fashion revolution week Na Botelu Marina

snimio Sergej Drechsler
snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2018. u 22:14 2018-04-24T22:14:25+02:00

Nabavni lanac je u modnoj industriji vrlo problematičan. Čak 150 brendova uskoro će objaviti tko izrađuje njihovu odjeću, ali nijedan brend nije odgovorio tko im daje sirovinu, tko sadi pamuk... Na web-stranici Fashion Revolution moguće je postaviti pitanje brendu i on bi trebao odgovoriti, otkrila je Huljev Tudor.

Na Botelu Marina održava se hrvatski dio Fashion revolution weeka, međunarodne kampanje za etičniju i održiviju budućnost mode, pokrenute prije pet godina nakon urušavanja tvornice Rana Plaza u Bangladešu u kojoj je poginulo više od 1100 krojačica. Hrvatska se u Fashion Revolution uključila pokret prije četiri godine. Njegova je ovogodišnja ambasadorica riječka dizajnerica Višnja Huljev Tudor koja je program organizirala u suradnji s kolegicama Danijelom Malinarić i Majom Tomažić.

– Bit pokreta je transparentnost. To je prvi korak – traženje odgovora na pitanje »Who made my clothes? – Tko je izradio moju odjeću?« koje postavljamo brendovima. Nabavni lanac je u modnoj industriji vrlo problematičan. Čak 150 brendova uskoro će objaviti tko izrađuje njihovu odjeću, ali nijedan brend nije odgovorio tko im daje sirovinu, tko sadi pamuk... Na web-stranici Fashion Revolution moguće je postaviti pitanje brendu i on bi trebao odgovoriti, otkrila je Huljev Tudor.

Druženje u znaku održive mode na Marini je započelo događajem pod imenom Zamijenimo odjeću na popodnevnom tulumu by Maja Pavlek, u organizaciji studentice ambasadorice ovogodišnje akcije.

– U Danskoj studiram Brand Management and Marketing Communication, a u ovu sam se akciju uključila prije tri mjeseca nakon što sam u sklopu diplomskog rada odlučila provesti istraživanje o tome kako hrvatski potrošači konzumiraju savjesnu iliti etičnu modu. Otkrila sam da je ključ u edukaciji: trebali bismo i djecu i odrasle educirati da shvate što konzumiraju, kako konzumiraju i da prije nego što kupe neki komad odjeće, razmisle treba li im, otkud dolazi i kako da ga održavaju da im što duže traje, objasnila je Pavlek.

U sklopu događanja prikazan je i dokumentarni film »The True Cost«, a prije toga istarski dizajner Alen Poropat održao je predavanje na temu Održiva moda (eco fashion) postaje dio cjeloživotne filozofije življenja, a ne samo trend? u kojem je istaknuo značaj održivog razvoja i održive mode i govorio o etici, uvjetima prava radnika, fair tradeu...

S obzirom na to da je živio i radio u Kini gdje je predavao kolegij Održivi razvoj, iz vlastitog je iskustva govorio o tome kako bi studenti modnog dizajna i dizajneri mogli i trebali stvarati etične i ekološki prihvatljive kreacije. Dizajner koji sada živi u Hrvatskoj gdje radi na svom brendu, a u planu mu je i bavljenje edukacijom, govorio je i o organskom pamuku i o tome kako kako reciklirati i prenamijeniti odjeću što je u Kini, jednom od najvećih proizvođača odjeće, vrlo aktualna tema.

Program Fashion revolution weeka na Marini se danas nastavlja radionicom Krojimo proizvoljno mentorice Danijele Malinarić i prikazivanjem dokumentarca »River blue«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.